TJA: Erdoğan için bu zafer yalnızca ‘Pirus zaferi’ olacak

  • kadın
  • 15:54 30 Mayıs 2023
  • |
img
AMED – TJA, seçim sonuçlarına dair, “Bizler meşruiyeti yok hükmünde olan seçim sonuçları karşısında; halkların demokrasi iradesini korumaya, bunun için direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklaması yaptı. 
 
Tevgera Jinên Azad (TJA), 28. Dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Erkek egemen zihniyetin kurumsallaşmak istediği bir sürece girdiklerine dikkat çekilen açıklamada, kadınların erkek egemen zihniyete karşı mücadelelerinin devam edeceği vurgulandı. 
 
21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olduğuna değinilen açıklamada, "Ortadoğu’da değişimler yaşanıyor, yeniden yapılanıyor. Bu kritik süreç biz kadınlar için hem olanak, hem de risk demektir. Bu değişim ve yeniden yapılanma sürecine örgütlü ve daha etkili katılmanın kadınların ve Kürtlerin özgürlüğü için bizlere tarihsel sorumluluk yüklediğine inanarak yaklaşım belirledik. Bu yüzyıl biliyoruz ki kadınlara, Kürtlere ve diğer halklara savaş, yoksulluk ve soykırım dışında başka bir vaat sunmuyor. AKP-MHP faşist rejimi devletin gölge maşası olarak kullandığı Hür Dava Partisi’ni yanına alarak, Kurdistan’da Kürt ve kadın karşıtlığı üzerinden siyaset yürütecek” diye belirtildi. 
 
'SEÇİM SÜRECİ BASKI VE ZORBALIKLA GEÇTİ'
 
İktidarın yürüteceği siyasetin, kadınlar açısından yeni bir mücadele alanı yaratacağının belirtildiği açıklamada, “Seçimler halklar için demokratik adil zeminlerde mücadelenin yükseltilmesi için bir alan iken aksi koşullarda egemenler için kendi varlıklarını meşrulaştırmak açısından zor aygıtıdır. Tam da bu noktada egemenin varlığı için meşruluk kazandırmak istediği bu seçimler adil olmayan baskı ve zor ortamında gerçekleştirilmiştir. Kadınların ve Kürtlerin faşizmi yıkıp, demokratik cumhuriyeti inşa mücadelesinde bir mücadele aracı olarak benimsediğimiz 2023 seçimlerinde, TJA olarak sahada büyük bir seferberlik ruhu ile görev ve sorumluluk aldık. Bu faşist, erkek iktidarın kadın düşmanlığına son vermek, yıllardır aralıksız devam ettirdiği kadın soykırımını önlemek, faşizmin Kürt halkına uyguladığı soykırıma son vermek, halkların eşit, adil ve demokratik bir ülkede yaşam hakkını kazanması için Türkiye kadın hareketleri ile birlikte biz Kürt kadın hareketi olarak seçim çalışmalarına öncülük ettik” ifadelerine yer verildi. 
 
'İKTİDAR SAHTE ZAFERİNİ İLAN ETTİ'
 
Baskı ve zorbalıklara karşı değişim ve demokrasi mücadelesi vererek çalışma yürüttüklerini kaydeden TJA, bu süreçte birçok arkadaşlarının da tutuklandığına dikkat çekti. TJA, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Kadın özgürlük mücadelesi direniş geleneği olan, direnişe öncülük eden ilkeleri ile birlikte çetin seçim çalışmalarında da tüm zorluklara rağmen en önde görev alan, üzerine düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeyi bilen binlerce kadın iradesini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu çalışmalar içinde yer alan tüm kadın arkadaşlarımız ve halkımız bilmelidir ki; bizler sonuç ne olursa olsun halkımızın demokrasi iradesi ve kararlılığı sayesinde yeniden iktidarlaşan neo-faşizm karşısında durmayı başardık. Bu seçim meşru bir seçim değildir. Bu seçimi iktidar eşit, demokratik ve şeffaf koşullarda kazanmadı. İktidar şiddet, nefret ve yalan siyaseti ile hakikati çarptırarak sahte zaferini ilan etmiştir. Erdoğan için bu zafer yalnızca ‘Pirus zaferi’ olarak ifade edilecektir” ifadelerini kullanıldı.
 
'İNANCIMIZI BÜYÜTECEĞİZ' 
 
Ülkenin yarısının iradesini değişimden yana kullandığına ve Kurdistan’da halkın iktidara cevap verdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bizler yok hükmünde olan seçim sonuçları karşısında; halkların demokrasi iradesini korumaya, bunun için direnmeye ve mücadele etmeye, TJA olarak yeniden inşa sürecinin öznesi olmaya devam edeceğiz. Kadınlar olarak, halklarımızı bu faşizm karanlığından çıkarma inadımızı, irademizi, ısrarımızı, umudumuzu örgütlü gücümüzle yeneceğimize olan inancımızı daha da büyüterek devam ettireceğiz. Bu emeğin sonucunda ortaya çıkan demokrasi tavrı ve kararlılığı, bunun cesareti bizim en büyük başarımızdır. Bu başarıyı sahiplenmek ve taçlandırmak için TJA olarak yeni dönemde de direnen ve başaran öncü güç olmaya tarih karşısında sözümüz var. Hep birlikte, örgütlü gücümüzle kazanacağız, kazandıracağız” diye belirtildi.