ENAG: Enflasyon 3 haneli seviyelerde

img
ANKARA - TÜİK'in, seçimden önce ücretsiz verilen doğalgazı enflasyon hesaplamasında "yok sayması" nedeniyle iki farklı enflasyon verisi açıklayan ENAG’a göre enflasyon 3 haneli ilerliyor.
 
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) seçimden önce ücretsiz verilen doğalgazı enflasyon hesaplamasında "yok sayması" nedeniyle iki farklı enflasyon verisi açıkladı. Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında değişmediği varsayımında aylık tüketici enflasyonu yüzde 7,35, yıllık enflasyon ise yüzde 109,01 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 38,06 oldu.
 
Doğal gaz fiyatının Mayıs ayında 0 TL olduğu varsayımında ise enflasyon aylık bazda yüzde 5,68, yıllık bazda ise yüzde 105,45 arttı. Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 36,59 olarak gerçekleşti. Ana harcama gruplarına bakıldığında Mayıs ayında en yüksek aylık enflasyon yüzde 23 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Sağlıkta fiyatlar Mayıs’ta yüzde 17,60 artarken, ev eşyası grubundaki enflasyon yüzde 13,21 oldu. Bütün harcama gruplarında enflasyon, Mayıs ayında arttı. En düşük artış ise yüzde 2,67 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti.