WAN - Aryen Huner Derneği, çocukların çizdiği resimlerin yer alacağı "Hêviyên Hunêrê" adlı bir sergi açacak.
Wan’da kültür ve sanat alanında faaliyet yürüten Aryen Huner Derneği, çocukların çizdikleri resimlerle "Hêviyên Hunerê (Sanatın Umutları)" adlı sergi açacak. Sergide, çocukların hayal dünyalarını yansıttığı resimler sergilenecek. 5 ve 6 Temmuz'da açık olacak serginin adresi ise, Rêya Armûşê (İpekyolu) Belediyesi'nin sanat galerisi.
KENTTE BİR İLK
Aryen Huner Derneği'nde resim eğitmenliği yapan Fatma Zozan Bor, tüm kent sakinlerini resim sergisine davet etti. Fatma Zozan Bor, yaz ayı boyunca çeşitli etkinlikler düzenlemeyi hedeflediklerine işaret ederek, "Farklı atölyelerle, kendini geliştirmek isteyenlere eğitim verebiliyoruz. Resim, tiyatro ve müzik gibi dallarda kayıt alıyoruz" dedi.
Fatma Zozan Bor, "Daha önce kadınlar ile birlikte bir resim sergisi düzenledik. Şimdi çocuk çalışmalarına yoğunluk verdik. Çocukların kendi dilleri, kültürleri ve coğrafyalarıyla barışık bir şekilde büyümesi için atölyeler yürüttük. Derneğin resim komününe katılan çocukların çizdikleri resimler sergide olacak. Kente bulunan bütün çocukların bu sergide buluşmasını hedefliyoruz. Topluma, kendi kültürü, fikriyatı ve diliyle kültür çalışması yapan çocukların nasıl başarılı, özgüvenli ve kendileriyle barışık olduklarını göstermek istiyoruz" diye konuştu.
Kentte ilk defa böylesi bir formatta sergi düzenleneceğini söyleyen Fatma Zozan Bor, "Kent ve bizler açısından yeni bir deneyim olacak. Çok heyecanlıyız ve bu heyecan ile hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Çocuğun dünyası, hissiyatı ve yaratıcılığı ile ortaya çıkan çalışmalar var, bu anlamda herkesin bunları görmesini istiyoruz” diye kaydetti.
Kadın ve çocuk alanlarında yapılan her çalışmayı değerli bulduklarını belirten Fatma Zozan Bor, "Çocuklar için etkinlik alanları çok kısıtlı. Ya sadece eğitimle sınırlı ya da bir alana veya salona sıkıştırılıyor. Hep sanatı izleyen pozisyondalar. Bizler bu sanat atölyelerini düzenlerken çocuğun kendi dili ve kültürü ile yapmasına öncelik veriyoruz" dedi.
Kendi diliyle çalışma yürütmeyen çocuğun kendi hikayesini de yazamadığına dikkati çeken Fatma Zozan Bor, şunları söyledi: "Kendi masalına uzak, hep dışarıdan bir şeyler alıyor. Benlik duygusu her şeyi ile bağlantılıdır. Bir yer ve kültür ile bütünleşince orayı da o kültürü de sevip benimser. Bizler de bu benlikleri, onların kendi yorumu ile işlemeyi planlıyoruz. Aslında bizler yaratıcı bireyler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Sanatçının kendisi yaratıcı olmalıdır. Kendine yabancı bir birey sağlıklı bir sanat üretemez. Çocuk yaşadığı coğrafya ile temas halinde olmalı ve bu coğrafya ile birlikte sanat üretilmelidir."