HABER MERKEZİ - Iraklı yetkilerle görüşmeden dönerken gözaltına alınan 4 kişinin serbest bırakılması ve ambargonun kaldırılması için eylem başlatan Mexmûrlular, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Mexmûr Mülteci Kampı'na uygulanan ambargoyu ve baskıları Irak Adalet Bakanlığı'yla görüştükten sonra heyetin dönüş yolunda Irak güçlerince gözaltına alınmasına karşı Mexmûrluların başlattıkları nöbet eylemi 6'ncı gününde devam ediyor. Irak güçlerine ait kontrol noktası önünde kurulan çadırda sürdürülen nöbet eylemine katılanlardan Besîme Spertî, Irak hükümetinin baskıları son bulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, "30 yıla aşkın bir süredir bizler mülteciyiz. Bir aydır kamp Irak hükümetinin ambargosu altında. Çalışmaya giden işçilerimizin gidişlerine izin vermiyor. Hastaneye giden veya herhangi bir ihtiyacını karşılamaya giden halkımızı geri gönderiyorlar. Dış ilişkilerimizden sorumlu arkadaşlarımız da 4 gündür gözaltında tutuluyor. Talebimiz, bu ambargoya son vermeleridir. Gidişlerimize izin vermeden, arkadaşlarımızı serbest bırakmadan bizler eylemimizi sürdüreceğiz. Talebimiz, bizi esas almaları ve bu soruna bir çözüm bulmalarıdır" dedi.
KİMLİKLER YENİLENMİYOR
Irak hükümetinin hukuksuz ve keyfi bir şekilde kamp üzerinde ambargo uyguladığını dile getiren Yusif Nerwehî,"Irak hükümetinin ambargosunu kınıyoruz. 4 gündür Irak hükümetinin bu tavrına ve ambargosuna karşı eylemdeyiz. Geçenler de sorunun çözümü için giden belediye eşbaşkanımız, meclisimiz ve yanlarında bulunan arkadaşlarımız gözaltına alındı. Kimliklerimiz yenilenmiyor, Bağdat'a gidişlerimiz engelleniyor. Gözaltına alınan heyetimiz Adalet Bakanlığı ile görüştükten sonra Mexmûr'a dönerken Irak asayişi tarafından gözaltına alındı. Bu hukuksuzluğa karşı bizler de çadır kurup eyleme başlattık. Bunun yanı sıra ablukaya karşı eylemdeyiz. Şuanda resmi bir şekilde kamp üzerinde bir ambargo uygulanıyor. Taleplerimiz karşılanmadığı taktirde eylemimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER DE EYLEMDE
Mexmûr'da öğrenci olan ancak Irak hükümetinin ambargosu nedeniyle okula devam etmesi engellenen Yasemîn Zorovayî, "Kampa dönük bu yönelimleri ve ambargoyu kınıyorum. Bilindiği üzere 6 aya aşkındır Federe Kürdistan hükümeti kampın üzerinde çok ciddi bir ambargosu vardı. Şimdi de Irak hükümeti kamp üzerinde bir ambargo uyguluyor. Ne öğrencilerin gidişlerine izin veriyorlar ne hastaların hastaneye gitmesine izin veriyorlar ne de işçilerin işine gitmesine izin veriyorlar. Bütün dünya biliyor ki 30 yıla aşkındır bizler Kürt davası için Mexmûr kampına göç ettik. Bu 30 yıllık süreçte devleti zorlayacak herhangi bir engellememiz olmadı. Ancak onlar her türlü saldırıyı üzerimizde uyguluyorlar. Bütün yurtsever halkımıza çağrımız; bu hukuksuz duruma karşı ses çıkartmaları ve hükümetin bir an önce bu soruna çözüm getirmesidir" diye ifade etti.
EĞİTİM VE SAĞLIĞA ERİŞİME ENGEL
Kamp Eğitim Komitesi öğretmenlerinde Hesen Marînos ise halkın eğitim hakkının elinden alındığını belirterek, bu hukuksuzluğa karşı herkesi ses çıkartmaya ve dayanışmaya çağırdı. Marînos, "18 Nisan'da bu yana Irak hükümeti fiili olarak kamp üzerinde bir ambargo uyguluyor. Gidişlerimize izin vermediği gibi artık gözaltı da yapıyorlar. Dış ilişkilerden sorumlu 3 arkadaşımız gözaltına alındı. Her ne kadar bu arkadaşlarımız resmi olarak gitmiş olsalar da dönüşte gözaltına alındılar. Görüşmeye gittiğimizde bir sorunun olmadığını söylüyorlar, ancak sorun var. Bizleri sürekli olarak oyalıyorlar. Talebimiz, bizi siyasi mülteciler olarak kabul etmeleridir. Eğitim, sağlık hakkımıza erişmemiz engelleniyor. Bunu sorduğumuzda bize bir sorun olmadığını söylüyorlar. Ancak son bir haftadır çok sıkı ve ciddi bir ambargo hali var. Biz, öğretmenler olarak öğrencilerin eğitim haklarından yararlanmasını ve yolu açmalarını istiyoruz. İnsan hakları için mücadele eden örgütlerin sesimizi duymalarını ve buna karşı çıkmalarını istiyoruz. Bu barış sürecinde bu uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Herkesin bize destek vermesini ve bizimle dayanışmaya çağırıyoruz" diye belirtti.
MA / Zeynep Durgut