AMED - Peyas Belediye Eşbaşkanı Cengiz Dündar'ın adli kontrol tedbirleri mahkeme kararıyla bire düşürüldü.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Kasım 2024'te tutuklanan ve 13 Ocak'ta tahliye edilen Peyas Belediyesi Eşbaşkanı Cengiz Dündar'ın yargılandığı davanın duruşması görüldü. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, "örgüt üyesi olmak" iddiasından yargılanan Dündar ile avukatları hazır bulundu.
Dündar, gizli tanık ifadelerini reddederek, "örgütle bağlantılı kişilerle iletişimde olduğu" iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Dündar, söz konusu kişilerin kamu çalışanları olduğunu söyledi.
Gizli tanığın müvekkilinin 45 gün yurtdışında kaldığı yönündeki beyanlarının gerçeği yansıtmadığını, o dönemde müvekkilinin öğretmenlik yaptığını belirten avukat Gülşen Özmen Battal, "Gizli tanık beyanlarının esas alınamaz. Öğretmenlerle yaptığı para alışverişleri, örgütle bağdaştırmak mümkün değil. Eğitim Sen’de çalışmış, onlarla telefonda konuşması çok normal, para alışverişi çok normal. Bunları bir araya getirip müvekkilimi örgüt üyeliğinden suçlamak mümkün değil" dedi.
'2 TANIĞIN İFADELERİ AYNI ANDA ALINMIŞ'
Dosyadaki "Ulaş" kod adlı gizli tanığın, Kobanê dosyasında beyanları bulunduğu belirten avukat Özüm Vurgun, açık tanık Muhammed Zengin ile Ulaş'ın ifadelerinin aynı polis, savcı, katip ve hakim tarafından kayıt altına alındığını belirtti. Özüm Vurgun, "Biri 380'e yakın insan teşhis ediyor, bununla birlikte 50 sayfayı aşkın ifade veriyor. Ulaş da aynı gün içinde 300 kişi hakkında ifade veriyor. Muhammed Zengin'in söylediğine göre ifadesi sabah başlamış, akşama kadar devam etmiş. Aynı anda aynı kişiler nasıl iki ifade alıyor?" diye sordu.
Özüm Vurgun, müvekkili hakkında derhal beraat ve adli kontrol tedbiri kararının kaldırılmasına karar verilmesini istedi.
YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILMADI
Avukat Salih Tekin ise iddianamede müvekkiline yönelik suçlamalarda bir paragrafa dahi yer verilmediğini dile getirerek, "Mantıkla izah edilemeyecek 2 cümleyle müvekkilimiz yargılanıyor" dedi.
Gizli tanık Ulaş'ın birçok dosyada ifadesinin yer aldığını ifade eden Tekin, Ulaş'ın gizli tanık olduğu birçok dosyada beraat kararlarının verildiğini hatırlattı. Açık tanığın Kobanê dosyasında 10 kişi hakkında noktası, virgülüne kadar aynı beyanlarda bulunduğuna işaret eden Tekin, Gizli tanığın beyanlarına itibar edilmemeli. Müvekkilim 20 yıla yakın kamu görevinde bulunmuştur. Üyesi olduğu sendikanın faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışılmıştır. Bu gizli tanığın beyanlarının hiçbir şekilde dikkate alınmamasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Ulaş adli gizli tanığın ifade verdiği dosyalardaki beraat kararlarını mahkemeye sunan Tekin, kararların ortak özelliğinin ise beyanların somut beyanlardan uzak olması olduğunu dile getirdi.
Avukatların adli tedbir kontrollerinin kaldırılması talebine karşı iddia makamı, bu tedbirlerin devamına karar verilmesini istedi.
Gizli tanık Ulaş'ı dinleme kararından vazgeçen mahkeme, imza atma adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına, yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbirinin ise devamına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 24 Haziran'a erteledi.