ANKARA - Azerbaycan’da siyasi gerekçelerle tutuklanan ve 9 yıl ceza verilen Tofig Yaqublu’nun kızı Nigar Yaquplu, babasının 36 gündür açlık grevinde olduğunu belirterek “Eylemi ancak özgürlüğü karşısında bırakacak” dedi.
Azerbaycan’da muhalefetin simge isimlerinden Tofig Yaqublu, siyasi nedenlerle 2023 yılı Aralık ayında gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Yargılandığı davada 9 yıl hapis cezası verilen Yaqublu, Umbaky’deki Cezaevi'nde tutuluyor. O günden bu yana cezaevinde olan Tofig Yaqublu, kamuoyuna yazdığı açık bir mektupla 1 Nisan 2025 tarihi itibariyle grevi eylemi başlattığını duyurdu. Yaquplu, açlık grevi eylemini özgürlüğü karşısında bırakabileceğini söyledi.
'SU İÇEMİYOR'
Tofig Yaqublu'nun kızı Nigar Yaqublu, babasının sürdürdüğü açlık grevi eylemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cezaevindeki baskının yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olduğunu söyleyen Nigar Yaqublu “Babam Azerbaycan’da bir muhalefet lideri. Şimdiye kadar dört kez tutuklandı. Mahkeme, Tofig Yaqublu için 9 yıl hapis cezası verdi. Babam ise buna tepki olarak 1 Nisan 2025 tarihinden beri açlık grevinde. Özgürlüğünü istiyor. Mahkemeye kendi suçsuzluğunu tüm belgeler ve hukuki olarak ispatlamasına rağmen ceza aldı. Bugün açlık grevinin 36’ncı günü" dedi.
'DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR'
Nigar Yaqublu, babasının durumunun gittikçe kötüleştiğini ve kritik sürece girdiğini belirterek, "Artık doktorunun onu muayene etmesine bile izin vermiyorlar. Bir haftadır, 'İzin vereceğiz' diyorlar ama hala muayenesi için izin çıkmadı. Geçen haftaki telefon görüşme hakkımızı dahi kullanamadık. Bunun üzerine tutuklu bulunduğu cezaevine gidip kendisiyle görüştüm. Sesi çok kötüydü. Halsiz ve bitkin durumdaydı. Su içemiyor. Su içmenin bile işkence olduğunu söylüyor. Biz ona çok su içmesini söylüyoruz ama fiziksel olarak su içebilecek durumda değil. Bu yüzden kesinlikle doktora gitmesi gerekir" diye belirtti.
‘ÖZGÜRLÜĞÜ DIŞINDA HİÇBİR KOŞULU KABUL ETMİYOR’
Nigar Yaqublu, babasının sadece özgürlüğüne kavuşması durumunda açlık grevine son vereceğini kaydederek, “Bunun dışındaki hiçbir baskıya boyun eğmeyecek. Ne zaman özgürlüğüne kavuşursa o zaman açlık grevine son verecek. Bu ihtimal dışında, hiçbir baskı onu bu kararından döndüremez. Yalnızca özgürlüğüne kavuştuğu anda bu grevi sonlandıracak. Babam ‘git gide fiziken zayıflasam da, gücüm kalmasa da aksine iradem daha da güçleniyor. Bunun için de ben kendi canımla özgürlüğüm için mücadele edeceğim’ dedi" diye aktardı.
TOFİG YAQUBLU KİMDİR?
Tofig Raşid oğlu Yaqublu Azerbaycanlı siyasetçi, gazeteci, Musavat Partisi'nin eski başkan yardımcısı (2010-2018) ve Ulusal Demokratik Güçler Konseyi (NCDF) koordinasyon merkezi üyesidir. Birkaç kez tutuklanıp hapse atılan Yaqublu, Uluslararası Af Örgütü tarafından vicdan mahkumu olarak kabul edildi.