ADANA - Çukurova'da alanlara çıkan emekçiler haklarını talep ederken, Barış Anneleri ve DEM Partililer; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istedi.
Adana'da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle ilk kutlama Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Adana 4. Bölge Temsilciliği'nce Arif Nihat Asya Parkı’nda miting gerçekleştirildi. Mitingde yer alan TGS emekçileri, özgür basın üzerindeki baskılara dikkat çekerek, "1 Mayıs’ta gazeteciler de yoksulluğa karşı meydanda!" mesajını verdi.
Türk-İş Adana 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ortak basın metnini okudu. "Eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve demokrasi için; emeğin gücüyle alanlardayız" diyen Gülnar, 1 Mayıs'ın; emeğin, alın terinin, eşitliğin, özgürlüğün ve dayanışmanın tarihsel simgesi olduğunu, 1 Mayıs'ın; emekçilerin birleşerek sömürüye, adaletsizliğe, güvencesizliğe ve yoksulluğa karşı sesini yükselttiği gün olarak niteledi. Gülnar, "Bizim kaderimiz ortak. Biz, insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz. Taşeronda, güvencesiz, kuralsız çalışmak, ucuz işgücü olmak, iş kazalarında can vermek istemiyoruz. Eşitliği, barışı, kardeşliği ve özgürlüğü ülkemizde ve tüm dünyada egemen kılacak güç bizleriz. Tüm kurum ve kurallarıyla demokrasi, ancak bizlerin mücadelesiyle sağlanabilir. Bugün mücadele azmimizi bir kez daha haykırmak için buradayız. Bugün, 1 Mayıs 2025’te; emekçilerin yüzlerce yıl süren mücadeleler sonunda elde ettiği haklar ellerinden alınmak isteniyor” dedi.
'SAVAŞ DEĞİL BARIŞ'
"Savaş değil barış, yıkım değil dayanışma, ölüm değil yaşam istiyoruz" diyen Gülnar son olarak taleplerini şöyle sıraladı:“Kayıtdışılık ülkemizin uzun soluklu ekonomik sorunlarından biridir ve hala devam etmektedir. Kayıtdışı sorunu çözülmeli, herkes kayıt altına alınmalıdır. Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Buna el uzatılması, ortadan kaldırılması ya da daraltılması yönündeki talepler gündeme dahi getirilmemelidir. Asgari ücret birey değil, aile temelinde hesaplanmalı, insana yakışır geçim şartlarını sağlamalıdır. Ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükü düşürülmeli, vergi adaletsizliği giderilmelidir. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin sorunları bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Bütün Toplu İş Sözleşmelerde olduğu gibi şu an hali hazırda görüşülmekte olan Kamu Toplu İş Sözleşmelerinin Konfederasyonlarımızın teklifleri dikkate alınarak, herkese insanca yaşayacağı şekilde bir ücret verilmelidir. Engellilerin toplumsal yaşama tam uyum sağlamalarını sağlayacak kanuni ve fiili düzenlemelere hız verilmelidir. İşsizliğin pençesindeki milyonlarca genç için istihdam alanları sağlanmalı, nitelikli eğitim ve meslek edindirme programları desteklenmelidir. Beyin göçü bu ülkenin geleceğini çalmamalı! Gençlerimizin umudu yurt dışında değil, kendi ülkesinde yeşermelidir.”
Miting halaylarla son buldu.
İKİNCİ ADRES İSTASYON MEYDANI
Adana'da 1 Mayıs'ın ikinci kutlama adresi ise İstasyon Meydanı oldu. Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kasım Gülek Köprüsü'nde başlayarak İstasyon Meydanı'na kadar yürüyerek miting gerçekleştirdi. Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi'nde yer alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilciliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Adana Tabip Odası'nın çağrısına kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile emekçiler, Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi.
TALEPLER
DİSK Genel-İş’in işçi bandosu ve Eğitim Sen’in kadın erbane ekibi ile taraftar grupları renkli görüntüler oluşturdu. 10 Ekim Derneği mitinge 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile katılarak adalet talep etti. Adana Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları, staj ve çıraklığın SGK başlangıcı olması için alanlardaydı. Alevi örgütleri eşit yurttaşlık için, işçiler insanca bir ücret, emekliler ise insanca yaşayacak maaşlar için yürüdü. Filistin bayrakları ile yürüyen gençler Filistin için özgürlük talep etti. Ülkede barış talebi de kortejlerdeki temel taleplerden biri oldu. Mitingde Zonguldak’ta kaçak ocakta çalışırken vahşice katledilen Afgan maden işçisi Vezir Mohammad Nourtani’nin fotoğrafı da yer aldı. Yaşam hakkı savunucuları da alandaydı. Kendini zincire dolayan ve geçim sıkıntısına dikkat çektiği pankartı ile alana girmek isteyen bir yurttaş polislerce engellendi.
ABDULLAH ÖCALAN İÇİN ÇAĞRI
Yürüyüşte yer alan Barış Anneleri ve DEM Partililer onurlu bir barış talep ederek, hasta tutsakların serbest bırakılmasını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep etti. Yürüyüş sonrası kitle saygı duruşundan bulundu. Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Cudi İmrek yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ın yalnızca bir kutlama değil, emeğiyle yaşayanların adalet, özgürlük ve eşitlik taleplerini yükselttiği bir gün olduğu vurguladı. Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden birinin Kürt sorunu olduğu, sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi çağrısı yapan İmrek, “Halkın seçtiği yöneticiler ancak halkın iradesiyle görevden alınabilir. Demokratik kurumların hedef alınmasına karşı birleşik mücadeleyi büyütüyoruz” dedi.
Miting Suavi konseri ile son buldu.
MERSİN
Mersin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. Eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu yanında toplanan siyasi parti, sendika ve dernekler, kortejler halinde Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdü. DEM Parti korteji, “Sosyalizmde ısrar, insan olmakta ısrardır” pankartı eşliğinde yürürken, HDK Gençlik Meclisi “Faşizmin ayazında meşalemizi güneşe yakıyoruz” pankartı taşıdı. “Selam, selam İmralı’ya bin selam”, “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan”, “Bê serok jiyan nabe” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı kortejde, stranlar ve “Çerxa Şoreşê” marşı seslendirildi. SOLDEP, SYKP ve Yeşil Sol Parti ise "Emek, demokrasi ve barış" talebiyle yürüdü. Sosyalist parti ve dernekler, “İş, ekmek, adalet” talebiyle kortejde yer alırken, sağlık meslek örgütleri ise sağlıkta şiddete karşı mücadele ve “vergide adalet” taleplerini dile getirdi. Emekli sendikaları da yaşam koşullarının iyileştirilmesini ve insanca bir yaşam talep etti.
‘SAVAŞA HAYIR, BARIŞ HEMEN ŞİMDİ’
Meydana girişlerin tamamlanmasının ardından, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de katledilen işçiler ile emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Mersin 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül açıklama yaptı. Sümbül, 2025 1 Mayıs’ına “saldırıların yoğunlaştığı, hak gasplarının derinleştiği” bir süreçte girildiğini belirterek, “İşçi sınıfı ve ezilenlerin yüzyıllardır verdiği mücadeleyle kazanılmış haklar birer birer ortadan kaldırılıyor. Kadın, mülteci ve emek karşıtı politikalar yaygınlaştırılıyor. Ekolojik yıkım büyüyor, doğa talan ediliyor. Taksim yasağı ve 1 Mayıs’a yönelik baskılar, temel hakların nasıl tehdit altında olduğunu gösteriyor. İktidarın baskı politikaları, Kürt sorununun barışçıl çözümünün konuşulduğu bir dönemde daha da sertleşiyor. Ancak biz buna boyun eğmeyeceğiz. Savaşa hayır, barış hemen şimdi diyoruz” ifadelerini kullandı.
DEM Parti ve HDK kortejinin meydana giriş yaptığı sırada ırkçı bir grup tarafından sözlü saldırılar gerçekleşti. Grubun alandan çıkarılmaması üzerine tartışma yaşandı. DEM Parti ve HDK’li gençlere kesici aletlerle saldıran grup gençlerin müdahalesi ile alandan çıkarıldı.
1 Mayıs kutlamaları Eğitim Sen Erbane Grubu’nun seslendirdiği şarkılar ve halaylarla sona erdi.
ANTALYA
Antalya’da 1 Mayıs, Konyaaltı Caddesi’nde yapılan yürüyüşle kutlandı. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Antalya şubelerinin oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla binlerce kişi Konyaaltı Varyantlarda bir araya geldi. Konyaaltı Caddesi’nden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’na doğru devam etti. Kortejlerin yürüyüşü esnasında sık sık, “Hak hukuk adalet”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın mücadelemiz”, “Direne direne kazanacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. DEM Parti Antalya İl Örgütü de kendi kortejiyle yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’na girişlerin başlaması ardından erbaneler ve stranlar eşliğinde halaya duruldu. Kitle burada sık sık, “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. Antalya’da 1 Mayıs, müzik dinletileri ve yapılan açıklamaların ardından son buldu.
HATAY
Hatay’da 1 Mayıs hem Antakya’da (Defne) hem de İskenderun’da kutlandı. Antakya Defne’de demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, emekçiler “Alevi katliamlarına, irade gasplarına tutuklamalara, ranta ve talana; sömürüye, yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, baskılara karşı” yürüdü. Yunus Emre Parkında toplanan kitle miting alanı olan Sevsen Nevzat Şahin Ortaokul karşısına kadar yürüdü. Yapılan açıklamada, özellikle Suriye’deki Alevi katliamına ve 6 Şubat depreminden bu yana geçen 2 yılda on binlerce insanın yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi. Zeytinlik alanların ve tarım arazilerinin tahrip edilmesinden yurttaşların arazilerine yönelik saldırılara, Mağaracık, Dikmece, Balıklıdere gibi birçok alandaki talana değinilen açıklamada, rezerv alana ilişkin yaşanan belirsizliğin sürdüğünü; mahkeme sonuçları beklenmeden şirketlerin ev e bahçeleri yıktığı hatırlatıldı. Ayrıca, İskenderun ilçesinde farklı sendikaların üyeleri, Ulucami Caddesi'nden Tren Garı'na kadar sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdi.
OSMANİYE
Osmaniye’de ise 1 Mayıs kutlamaları, KESK, DİSK ve Birleşik Kamu-İş öncülüğünde Rahime Hatun Mahallesi’ndeki Salı Pazarı alanında gerçekleşti. Siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı kutlamada alanda davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, “emek, barış ve özgürlük” talepleri dile getirildi. Burada konuşan KESK Osmaniye İl yöneticisi Fahri Göl, 1 Mayıs’ın emek, demokrasi ve barış mücadelesi verenlerin selamlandığı bir gün olduğunu belirterek, “İşçi sınıfının yüzyıllardır kazandığı haklar tek tek ortadan kaldırılmak isteniyor. Kapitalizmin aşırı kar hırsı ve savaş politikaları hem emeği hem doğayı yok ediyor. Karanlık perde parça parça yırtılıyor. Bu düzeni yalnızca işçiler değil, öğrenciler, kadınlar, gazeteciler, sendikacılar da reddediyor. Ülkenin dört bir yanında eşitlik ve özgürlük talepleri yükseliyor. Gençlik kendi geleceğini kurmak istiyor, kadınlar prangaları yerle bir ediyor” ifadelerini kullandı.
Osmaniye’de 1 Mayıs, halaylarla sona erdi.