İşçi sempozyumunda ‘toplumsal mücadele’ vurgusu

img

İSTANBUL – İşçi sempozyumuna katılanlar “Kapitalist sisteme karşı bir stratejiye ihtiyacımız var” sözleri ile toplumsal örgütlenme ile mücadele politikalarını üreteceklerinin mesajını verildi. 

Birleşik İşçi Hareketi (BİH), Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (LİMTER-İŞ) ve Kadın İşçinin Sesi, tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda İşçi Sınıfı Hareketi, Deneyimler, Eğilimler” şiarıyla gerçekleştirilen sempozyum, 2’nci gününde Şişli’de bulunan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi Tiyatro Salonu’nda devam etti. “Birleşik İşçi Hareketi” pankartının açıldığı sempozyuma,  Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek,  Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Çiçek Otlu, Özgül Saki ve Kezban Konukçu, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Polen Ekoloji, İnşaat İş Sendikası,  Mayısta Yaşam Kolektifi’nin yanı sıra her kesimden çok sayıda emek örgütü katılım gösterdi. 
 
Sempozyumun ilk oturumunda “21. Yüzyılda İşçi sınıfının Genel Durumu” , “21.Yüzyılda Kadın İşçi Mücadelesi Deneyimlerde Güney Amerika”, “Sınıf Mücadelesi ile Kadın Hareketi Feminist Mücadele ilişkisi”, “Sermayenin arayışları Yapay Zeka, Robotik Teknoloji Endüstri”, “21. Yüzyılda İşçi Sınıfı Çelişkiler ve Sonuçlar”; 2’nci oturumda ise “Göç Mültecilik ve İşçi Sınıfı-Enternasyonalizm”, “2018’den Bugüne Dünya da ve Ortadoğu’da  Halk İsyanları ve İşçi Sınıfı”, “Emekoloji İşçi Sınıfının Ekolojisi Ekolojik Yıkım  Etkileri ve Mücadele”,   “Yoksullaşma  Krizi ve Etkileri”, 3’üncü oturumda, “Teori Ekseninde  Devrimci Siyaset Yöntem”,  “KÖH Ekseninde  Devrimci Sınıf Siyaset ve Yöntemi”, “Sosyalist Kadın Çizgisinde Devrim  Sınıf Siyaseti ve Yöntem”, “Ayaklanmalar Mücadeleler  Işığında İşçi Sınıfının Devrimci Siyaseti Ne Söylüyor?” başlıklı konular ele alındı. 
 
Moderatörlüğünü Canan Kaplan’ın yaptığı ilk oturumda, “21. Yüzyılda İşçi Sınıfının Genel Durumu” başlığının sunumunu TİS Uzmanı İrfan Kaygısız yaptı. İş sektöründeki parçalanmaların rekabeti beraberinde getirdiğini ifade eden Kaygısız, Türkiye ve dünyada bu rekabetin arttığını dile getirdi. 
 
LATİN AMERİKA’DA KADIN İŞÇİLER
 
 “21.Yüzyılda Kadın İşçi Mücadelesi Deneyimlerde Güney Amerika” başlığı üzerine konuşan DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Brezilya ve Kolombiya’ya ziyaret gerçekleştirdiğini ve oradaki toplumlarda güçlü örgütsel bağlar olduğunu söyledi. Latin Amerika’daki mahallelerde komünal örgütlerin olduğunu ifade eden Saki, burada kadın hareketi ve sendikal hareketlerin birliktelik oluşturduğunu kaydetti. Kadına şiddet ve cinsel saldırı olayların üretim süreçlerinden bağımsız olmadığının altını çizen Saki, kadınların kolektif tartışmalar yürüttüğünü belirterek, “2018’de bir seçim gerçekleştirildi. Meksika’da değerlendirmesi yapıldı. Bu değerlendirmelerde Meksika Gomis Partisi, Sosyalist Parti, öğrenci örgütleri, sendika örgütleri ve yerel halklar vardı.  Seçim sonuçlarının 9 gün tartışıldığı oluyor. Oradaki halklar, emekçiler, kadınlar mücadele ediyorlar. Yaşamın geri kalanını örgütlü bir toplumla birlikte mücadeleyle yürütüyorlar” dedi.
 
“21. Yüzyılda İşçi Sınıfı Çelişkiler ve Sonuçlar” başlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, kapitalist sistemdeki krizlerin en temel sorununun “işsizlik” olduğunu söyledi. 
 
‘İŞÇİLERİN YOKSULLUĞU DÜNE GÖRE DAHA AĞIR’
 
“Yoksullaşma Krizi ve Etkileri” başlığı altında sunum yapan Sosyalist Kadın Dergisi’nin editörü Arzu Demir, emekçilerin yoksulluk yaşadığını ve sömürüldüklerini belirtti. Demir, “AKP hükümeti dönemiyle birlikte işçilerin ve emekçilerin alım gücü oldukça azalırken ve aynı zaman da tüketim de hızla artış gösterdi. 2016 -2022 arasında yurtiçi hasıla yüzde 4.4 büyümüş fakat bu büyümeden işçi sınıfının nasibine bir şey düşmemiş. Aksine bugün işçi sınıfını kaybetmesi üzerine büyüyor.  Yani milli gelirde ücretlerin payındaki hızlı daralmayla karşı karşıya geliyoruz. Dolayısıyla işçilerin yoksulluğu düne göre daha da ağır” diye konuştu.
 
‘ORTAK VE STRATEJİK BİR AKLA İHTİYAÇ VAR’
 
Gazeteci, yazar Ercüment Akdeniz, “Göç Mültecilik ve İşçi Sınıfı-Enternasyonalizm” başlıklı konuyu ele aldı. Ercüment, şöyle konuştu:  “İşçi sınıfının göç sorunlarını konuşurken burada bir saptama oluyor. Dünya mültecilerine ‘Olabildiğince engelleyelim ama yerine nitelikli ucuz güvencesiz göçmenleri getirelim’ diyorlar. Türkiye’de göçmenlerin ikamet hakkı da olmak üzere yerlilerle tam anlamıyla eşit haklara sahip olmaları gerekiyor. Göçmenlerin göçmen işçilerin ve emekçi sınıfların haklarını korumak ve mücadele etmek için kapitalist sisteme karşı bir stratejiye ihtiyacımız var. Ortak ve stratejik bir akla ihtiyaç var. Bunların önüne geçmek ortak örgütlenme ile sağlanır.” 
 
İŞÇİ SINIFI VE EKOLOJİ MÜCADELESİ
 
Polen Ekoloji’den Cemil Aksu da “Emek, Ekoloji İşçi Sınıfının Ekolojisi Ekolojik Yıkım Etkileri ve Mücadele” başlığına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. İşçi sınıfının ekoloji mücadelesiyle neden ilgilenemesi gerektiğini dile getiren Cemil, “İşçi sınıfının ekonomik krizleri, ekolojik krizlerden etkileniyor. Her geçen gün ekolojik krizinin etkilerini en şiddetli şekilde görüyoruz. Bugün karşı karşıya kaldığımız sorunlar açısından sınıfsal temelde bu konuda bilgi politikasını üretmek zorundayız. Toplumsal mücadeleyle politikalar üretmek gerekiyor” dedi.
 
‘KADINLAR ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE DEVRİM YARATACAK’
 
Daha sonra DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, “Sosyalist Kadın Çizgisinde Devrim Sınıf Siyaseti ve Yöntem” başlığının sunumunu yaptı. Kadın Devrim Programı’nı oluşturduklarını dile getiren Otlu, programla bir yol ve yöntem bulacaklarını ifade etti. Sadece sermaye egemenliğine karşı mücadelenin yeterli olmadığını ifade eden Otlu, “Erkek egemenliğe karşı mücadelenin  çizgisini oluşturmak gerektiğini düşünüyoruz.  Kime kadın arkadaşlar buna feminist mücadele ediyor.  Benim geldiğim çizgi buna kadın devri mücadelesi program açık görüşü ve teorisi ile oluşturuyor. Bu yol arayışımızda  önemli bir nokta olduğunu söylemek gerekiyor. Kapitalizmi temel çelişkisini söylüyoruz.  En önemlisi evde, sokakta yaşamın her alanında  erkek egemenliğinin bürokrasisine maruz kalıyor olmak. Ne kadar söz söylersek söyleyelim kapitalizme karşı mücadelenin sermaye egemenliğine karşı yürütüldüğünü söylersek söyleyelim işte orada erkek egemenliği ile ilişkili iş  birliği başlamış oluyor. Bizler sosyalist kadınlar olarak bu ülkede erkek faşist zihniyete karşı mücadele edeceğiz. Bence kadınlar kendi özgürlük mücadelesinde devrimi yaratacak” şeklinde konuştu.
 
‘KURDİSTAN SÖMÜRGEDİR’ TEZİ
 
“KÖH Ekseninde Devrimci Sınıf Siyaseti ve Yöntem” başlığını sunan HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Kürdistan tarihi ve Kürt devrimci hareketine işaret ederek, şunları söyledi: “Günümüz ulus devletler dünyasına kadar kendisini var etmiş getirmiş ama bu tarihsel halk içerisinde imparatorluk ve ulus devlete geçiş aşamasında Kurdistan’da bir ara sınıf oluşmuş.”
 
Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı: “Kürt özgürlük hareketinin tarihi sömürge tezi ile başlar.  Sayın Abdullah Öcalan’ın ‘Kurdistan sömürgedir’ tezi ile birlikte sömürgeciliğe karşı askeri zihinsel toplumsal, kültürel ve bir çok alanda mücadele yürütürken açıkçası kendi toplumsal dünyasının özgünlüğünü ilişkilerini o özgün yorumların çok ciddi etki yaratır. Kurdistan sömürgedir, tezi tek başına sadece Türk sömürgeciliğe karşı yürütülmüş bir silahlı mücadele ifade etmiyor. Onun altında, bir ideolojisi var ve onun altında Kurdistan toplumunun değerlerine dönük çok ciddi yorumlar çok ciddi çıkarımlar var. Kürt özgürlük hareketinin Kürt halkının önünde Sayın Öcalan‘ın savunmalarından yola çıkarak bir çok şey belirtebiliriz.”
 
Sempozyum alkış ve sloganlarla son buldu.
 

Diğer başlıklar

14/06/2025
23:41 İran’dan İsrail’e yeni füze saldırıları
23:13 İran: 10 İsrail savaş uçağını düşürdük
23:10 İsrail'den İran'ın 6 kentine saldırı
23:06 Tetwan’da 16 gün sürecek olan festivalin tanıtımı yapıldı
22:35 İngiltere’den Ortadoğu’ya askeri takviye kararı
22:29 İsrail'de OHAL uzatıldı
22:26 Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü
22:21 Mezopotamya Vakfı, kongresini gerçekleştirdi
22:12 Suriye'de Mürşidi gençlerin katledilmesine karşı binlerce kişi alanlara çıktı
22:07 Qaîm Sınır Kapısı yeniden açıldı
21:07 İsrail, İran'da gaz sahasını hedef aldı
21:02 Xelfelî’de Kitap Günleri 3’üncü gününde
20:58 İran, İsrail'e ait 3 İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu
20:10 Ma Music Günleri 3’üncü gününde: Çocukları müziksiz bırakmayacağız
19:59 Depremin 28’inci ayında adalet çağrısı
19:45 Şirnex’te yüzlerce kişi çocuklar için yürüdü
19:32 Erdoğan, Pezeşkiyan ile telefonda görüştü
19:26 ABD-İran görüşmesi iptal edildi
19:19 Önder'in anısına uçurtma şenliği
19:15 Ankara’da engelliler hakları için yürüdü
19:07 Wan'da Kaytan ve Altun için anma
18:54 Zelenskiy: Ortadoğu'da gerilim tırmandığında İsrail'e yardım artıyor
18:23 Ekinci’nin taziyesine kitlesel ziyaret
18:17 Aleviler Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı tartıştı
17:52 Amed’de uyuşturucuya karşı yürüyüş: Tedbir almak zorundayız
17:39 MGK'den Gazeteci Perihan Erkılınç için dayanışma çağrısı
17:22 Xana Axpar’da traktörün altında kalan işçi yaşamını yitirdi
17:22 Sağlık Çalıştayı: Kadının öz bilgisine kulak verilmeli
17:01 ‘Köye dönüş haktır engeller kaldırılsın’
16:59 Kürt siyasi parti ziyaretlerinde Kürtlerin birliği ön plan çıktı
16:38 Adana'da 'Direnişten Geleceğe 15-16 Haziran' Sergisi
16:28 Kıbrıs paneli: Adada barışçıl bir gelecek nasıl mümkün olabilir?
16:19 DBP: Cinsel istismarla ahlaki politik toplum değerleri hedef alınıyor
15:53 PJAK’dan İran açıklaması: Özgürlük halkın demokratik mücadelesindedir
15:23 İsrail’in saldırıları sürüyor: 3 bilim insanı öldürüldü
15:18 İHD Wan’da ve İzmir'de kongreye gitti: Öcalan’ın çağrısını sahiplenelim
15:16 Hayati tehlikesi bulunan tutsaklara özgürlük çağrısı
15:11 3 kentte Altun ve Kaytan anması
14:50 Zeyrek'in ölümüne dair 3 tutuklama
14:47 Bayındır: Saldırgan tutumdan vazgeçilmeli
14:31 İzmir ve Aydın'da orman yangını
14:03 Tutsak kadınlara dayanışma kartları
13:49 KHK eylemi: Ülkeye barış gelmeli
13:38 TTB’den 'savaşı durdurun' çağrısı
13:20 Kayıp yakınlarından yüzleşme çağrısı
13:02 Tahliyesi 5 kez ertelenen İşçi tahliye oldu
12:28 Şenyaşarlar anması: Barış için adım atılmalı
12:27 Cumartesi Anneleri 1055'inci haftada Nurettin Çur'un akıbetini sordu
12:21 İsrail'in Tebriz'e saldırısında 2 komutan öldürüldü
11:58 Bakırhan: Öcalan'ın Kürt liderlerle görüşmesi sürece katkı sunar
11:57 İran: Müzakerelere katılıp katılmayacağımız belli değil
11:12 Dernek başkanı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi
11:00 15 kentin baro başkanı süreç gündemiyle Ankara’ya gidecek
10:50 Gerry Adams'tan Öcalan'a destek: Özgürlüğü hayati önemdedir
10:29 İran'da yeni Genelkurmay Başkanı atandı
10:08 İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı
10:07 Şirnex’teki cinsel istismara ortak tepki: Failler cezalandırılsın
10:01 Gurbetelli Ersöz Kadın Gazetecilik Ödüllerı düzenleniyor
09:53 Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümü: Mücadeleyi büyütelim
09:40 İşçi servisi kaza yaptı: 20 yaralı
09:06 İran'dan İsrail'e yeni füze saldırısı
09:03 Türkmenlerden süreç değerlendirmesi: Abdullah Öcalan'a güveniyoruz
09:03 Dr. Yıldız Önen: Sığınmacılara mültecilik hakkı verilmeli
09:03 Dêrsimliler: Saldırılar dursun, Meclis'te komisyon kurulsun
09:03 İktidarın süreç sınavı: Yerel yönetimler
09:02 Mexmûrlular Öcalan'ın çağrısının arkasında: Fırsat kaçırılmamalı
09:00 14 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
13/06/2025
23:45 Lübnan, hava sahasını uçuşlara kapattı
23:29 Macron: İran'ın nükleer silahları hepimize yönelik bir tehdit
23:22 İran: İsrail'e saldırılar sert ve kararlı olacak
23:16 Manisa'da iş cinayeti
22:44 Şemrex'te tarım arazisinde yangın
22:03 İran, İsrail'e füze ile saldırdı
21:49 Şirnex’te tecavüz protesto edildi: Uyuma çocuklarına sahip çık
21:13 Husilerden İsrail’e füze saldırısı
21:08 Putin'den İsrail-İran arasında arabuluculuk yapma teklifi
20:24 7'nci Ma Music Günleri 2'nci gününde
20:10 Netanyahu: Saldırılar sürecek, İran karşılık verecek
20:00 İsrail'in saldırıları sürüyor: Tahran'da patlama sesleri duyuldu
19:31 31 yılın ardından tahliye olan Ahmet Tekin ziyaret edildi
19:25 Wan'da kayyım tahribatı anlatıldı
19:17 Reyhan Hacıoğlu cezaevinden çıktı: Kaldığım yerden devam edeceğim
18:37 DEM Parti: İsrail saldırıları bölge halklarını riske sokuyor
18:27 Netanyahu, Trump ve Putin ile görüştü
18:12 Ankara'da İsrail saldırıları gündemiyle toplantı
17:57 30 yıllık tutsaklığın ardından tahliye edilen Ekinci yaşamını yitirdi
17:41 KCK’den İsrail’in saldırılarına ilişkin açıklama
17:21 Bahçeli: İsrail’in nihai hedefi Türkiye’dir, güç kullanarak yanıt verilmeli
17:09 BM Güvenlik Konseyi, İran'ın talebiyle bugün toplanacak
16:56 'Şeklen iyi halli' denilerek tahliyesi 8 ay ertelendi
16:46 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu açıklandı
16:34 Şemrex'teki yangın bölgesi yeniden alev aldı
16:16 İran'a saldırı: 78 ölü, 329 yaralı
16:03 Türkiye 4 ülkeye hava yolu seferlerini iptal etti
15:53 Bakırhan siyasi partileri ziyaret edecek
15:50 Bağdat'taYeşil Bölge’nin tüm yolları kapatıldı
15:44 Eskişehir Ekoloji Derneği kuruldu
15:41 Queen Seracılık'ta yetki davası görüldü
15:24 DEM Parti'den Pirsûs'ta çiftçi buluşması: Üreticinin yanındayız
15:16 Temel Conta davasında bilirkişi raporu beklenecek
15:00 Erdoğan: İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor
14:55 Pezeşkiyan: Güçlü ve sert yanıt verilecek
14:55 3 ülke liderinden İran görüşmesi
14:39 Göç Haftası programı açıklandı: Topraklarınıza dönün
14:19 Kakşar Oremar: Saldırılar İran’ı nükleer üretiminden vazgeçirmeye yönelik
14:17 Şirnex’te ağaçlık alanda yangın
13:44 Yangın mağdurlarıyla dayanışma komisyonu kuruldu
13:38 Trump'tan yeni açıklama: Sonraki saldırılar daha acımasız olacak
13:28 Sulama kanalına düşen işçinin cenazesi bulundu
13:28 Şemrex’te yangın: Bir noktada kontrol atına alındı, başka yerde çıktı
13:17 İzmir'de ormanlık alanda yangın
13:16 KESK: Kamu emekçileri 14 yıldır toplu iş sözleşmesiyle oyalanıyor
12:57 İsrail: Saldırıların ilk aşaması tamamlandı
12:56 Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki tutsaklar hakkında bilgi istenildi
12:48 Kadın katliamında beraat gerekçesi: Şiddet uygulaması öldürdüğü anlamına gelmez
12:42 İsrail’den İran’a yeni saldırı: Tebriz ve Şiraz hedef alındı
12:41 'Deprem üretme zamanı gelen’ 30 fay belirlendi
12:39 Gazeteci Reyhan Hacıoğlu hakkında tahliye kararı
12:22 İran BM'yi acil toplantıya çağırdı
12:05 Ailelerden İmralı'ya gitmek için başvuru
12:01 NATO: İsrail’in İran saldırısı tek taraflı
12:00 Prof. Kothari: Yüzümüzü Abdullah Öcalan’a çevirmeliyiz
11:26 İran öldürülen komuta kademesi yerine yeni isimler atadı
11:05 Miks'te şüpheli çocuk ölümü
11:03 Sivas'ta deprem
11:03 Şemrex'te orman yangını
10:51 IAEA: İran’ın nükleer tesislerinde sızıntı yok
10:43 Türkiye'den saldırılara dair ilk tepki
10:26 ‘Gençlik ve Demokratik Toplum’ konferansı programı açıklandı
10:14 Michael Hardt: Öcalan'ın kararını takdir ediyor ve destekliyorum
10:06 Kayyım sosyoloğu tuvalet temizlemede görevlendirdi!
10:04 Suriye'de neler oluyor?
09:54 Gezici Çocuk Tiyatro Günleri düzenlenecek
09:38 İran, ABD ile nükleer müzakereleri durdurdu
09:18 Ankara'da yurttaşlar sürece dair ne düşünüyor?
09:11 İran'dan insansız hava araçlarıyla misilleme
09:05 Kadın gazetecilere polis şiddetine takipsizlik
09:04 Riha Ticaret Odası yöneticisi: Geleceğimiz için süreci destekliyoruz
09:04 Silopiya’da katledilen 3 kadının anneleri: Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalı
09:03 Kuzey ve Doğu Suriye'yi ziyaret eden Degenhardt: Sol bir bakış açısından en umut verici model Özerk Yönetim
09:02 Gençler 'Demokratik Toplum' konferansında buluşacak
09:01 Halkların temel hakkı, iktidarların korkusu: Anadil
09:01 Wan'da 4 bin öğrenci MESEM'e kayıtlı: Aileler eğitimden umudu kesti
09:00 13 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
08:40 Trump: Misilleme olursa İsrail'i savunuruz
08:39 Irak hava sahasını kapatıp tüm uçuşları durdurdu
08:33 İsrail saldırısında hayatını kaybedenler
08:26 4 gazeteci gözaltına alındı
08:12 ABD'den ilk açıklama: Operasyonda rolümüz yok
08:10 İsrail'de olağanüstü hal ilan edildi