TJA’dan kampanyaya dair açıklama: Mücadele her koşulda sürecek

  • kadın
  • 11:59 14 Nisan 2024
  • |

MÊRDÎN -  “Bi Jin Jiyan Azadiyê ber bi Azadiyê ve” kampanyası kapsamında yürütülen çalışmaları paylaşan TJA, mücadelenin her koşul ve şartta süreceğini belirterek, “Kampanyamız sürecinde açığa çıkan bütün değerlerin mücadelemize güç katacağını yeniden belirtiyoruz” dedi.

 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) 15 Eylül 2023 tarihinde Riha'da deklare ettiği “Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve (Jin jiyan azadî ile özgürlüğe doğru)” kampanyası kapsamında yürütülen çalışmaları paylaştı. Mêrdîn'in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesindeki bir düğün salonunda yapılan açıklamada, “Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve” pankartı açıldı. Açıklamaya, Barış Anneleri üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ile çok sayıda kadın katıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı açıklama öncesi çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. 
 
Ardından kampanyanın sonucuna dair hazırlanan raporu TJA aktivisti Eylem Saruca okudu.
 
KAMPANYA NEDEN BAŞLATILDI?
 
Yüzyılı aşan Kürt kadın mücadele tarihinin son 40 yıllık Kurdistan deneyiminin, dünya kadın mücadele tarihi içinde önemli bir yerde durduğunu belirten Saruca, Kürt kadınların mücadelesinde kampanyaların önemli bir araç olduğuna dikkati çekti. Bu kampanyaların Kürt kadınların kimliğini görünür kılmanın yanı sıra kimliğe yönelik saldırılara karşı çözüm geliştirmek açısından da önemli olduğunu kaydeden Saruca, “Bir taraftan Kurdîstan’ı bölen, parçalayan ve aynı zamanda bir erkek egemen sistem olan Cumhuriyet’in kurucu belgesi olan Lozan’ın 100'üncü yılındayız. Bir taraftan da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan insanlık dışı ve ağır bir işkence modeli olan tecrit rejimi de çeyrek yüzyılı aşmış bulunmakta. Fakat aynı yüzyıla, Kürt kadınların kimliğini, mücadele biçimini ve rengini tanımlayan ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganının damga vurduğuna da tanıklık ediyoruz. 21’inci yüzyılın böylesi bir kesitinde toplumsal özgürlüğümüzü ve kurtuluşumuzu sağlamaya olan inancımız, kampanyamızı başlatan en büyük etken oldu” diye belirtti. 
 
Kampanyanın İran’da molla rejimi tarafından katledilen Jîna Emînî’nin direnişi temelinde başlatıldığına işaret eden Saruca, “Jin, jiyan, azadî felsefesi temelinde Rojhilat’ta başlayan ve oradan bütün dünyaya yayılan serhildan ve toplumsal devrim, dünya kadınlarına bir mücadele azmi ve motivasyon sağladı. Dolayısıyla kampanya şiarımızın 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağına dair tarihsel tespit ekseninde çağın kadın karakterinden ilham aldığı kuşkusuzdur” ifadelerini kullandı. 
 
Ardından kampanya kapsamında gerçekleştirilen eylem ve etkinlikleri hatırlatan Saruca, 6 aylık kampanya süresince gerçekleştirilen etkinlikleri şu şekilde sıraladı: 
 
“* Ekim-2023 ayı boyunca Kürdistan ve Türkiye’nin 24 farklı merkezinde, kimi zaman farklı tarihlerde kimi zaman da eş zamanlı olarak  ‘Tecrit ve Özel Savaş Politikaları ile Mücadele’ başlığıyla bir gün özgün kadın, bir gün karma olacak şekilde toplam 48 günlük interaktif eğitim çalışması yapıldı. Özgün eğitimlerde cins bilinci, cins sevgisi, kadın kurtuluş ideolojisi tartışılırken karma eğitimlerde cinsiyetçilik ve erkeklik konuları tartışıldı. Bu eğitimlerde Sayın Öcalan’a uygulanan İmralı Tecrit Rejimi’nin toplumsal alanlara yansımaları derinlemesine açılarak tecrit rejimini kırmanın ve Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamanın en büyük hedefimiz olduğu ve bu bunun da toplumsal kurtuluşumuzu sağlayacak en büyük adım olduğu vurgulandı. Ayrıca bu eğitimlerde özel savaş politikaları ve özel savaş politikaları ile mücadele yöntemleri de açıldı.  
 
* Kasım-2023 ayı boyunca sokak sokak, kapı kapı gezilerek yüzlerce evde kadın eğitim buluşmaları yapıldı. Bahçelerde, tarlalarda, tekstillerde, sokaklarda kadınlarla bir araya gelinerek ‘Tecrit ve Özel Savaş’ başlıklı eğitim atölyeleri, halk eğitimleri ve mahalle eğitimleri yapıldı. 
 
* 22 Ekim 2023 tarihinde Batman’da ‘Özgür Kadın Özgür Sanat’ şiarıyla düzenlenen ‘Kadın Kültür ve Sanat Festivalinin’ ikinci gününde kampanyamız kapsamında ‘Tecrit ve Asimilasyon’ konulu panel düzenlendi. Panelde, tecrit politikalarının dil ve kültür kırımı ile bağı bir kez daha ortaya konuldu. Panelin sonuç kısmında dil üzerindeki yasaklamaların İmralı tecrit rejiminin bir devamı olduğu vurgusu yapılarak başta Kürtçe olmak üzere bütün dillerin eğitim dili olması için mücadeleyi yükseltme sözü verildi. 
 
* 2023 yılının ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ çalışmaları, kampanya kapsamında örgütlendi. 25 Kasım’ın startı 17 Kasım’da Kızıltepe ve İzmir’de eş zamanlı verilerek hafta boyunca ‘Jin Jiyan Azadi ile 25 Kasım’a Doğru’ şiarı kapsamında Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinde yürüyüşler, paneller, seminerler, kadın buluşmaları, kadın toplantıları yapıldı. 25 Kasım etkinliklerinde; Rojava’ya yönelik operasyonlar ve cezaevlerindeki siyasi tutuklulara uygulanan tecrit öncelikli gündemlerimiz arasında yer aldı. Ayrıca erkekler tarafından katledilen kadınlar ve suikastlar sonucunda katledilen Kürt kadınlar anıldı, mücadeleleri sahiplenildi. 
 
* 18 Kasım 2023 tarihinde, TJA’nın da öncülük ettiği Gemlik yürüyüşü yapıldı. Kürtlerin 100 yıllık özgürlük yürüyüşü ve aynı zamanda 25 yıllık tecride karşı direnişi yükseltme yürüyüşü olarak tanımlanan yürüyüşte, başta kadınlar olmak üzere Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinden yürüyüşe katılan, destek veren ve sahiplenen halkla birlikte tecridi kırma ve özgürlüğümüzü sağlama mesajları verildi. 
 
* TJA aktivistlerinin 7, 8, 9 Kasım 2023 tarihinde Ankara mahkemelerinde görülen duruşması ve Kobani Kumpas Davası kapsamında yargılanan kadınların duruşması başta olmak üzere; bütün kampanya sürecinde yargılanan Kürt kadınların duruşmalarına ‘Jin Jiyan Azadî ile Özgürlüğe Doğru’ şiarıyla kitlesel katılım sağlandı ve Türkiyeli kadınlara dayanışma çağrısı yapıldı. Kürt Kadın Hareketini kriminalize etme politikalarına karşı kimliğimize daha güçlü sahip çıkacağımızın sözü verildi. 
 
* 30 Ocak 2024 tarihinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılarak fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle TJA ve Adalet Nöbetindeki anneler öncülüğünde DEM Parti Kadın Meclisi’nin toplantısına katılım sağlanarak Adalet Bakanlığı ve CPT başta olmak üzere sorumlu bütün kurumlara gerekli adımları atmaları için çağrıda bulunuldu. Bu kapsamda da açlık grevleri, hasta tutsaklar, adalet nöbetleri ve İmralı Hapishanesi’ndeki tecride ilişkin TBMM bahçesinde basın açıklaması yapıldı ve konuya ilişkin raporlar dosya halinde Adalet Bakanlığı’na sunuldu.
 
* 13-14 Ocak 2024 tarihinde Filipinler, Filistin, Kolombiya, İspanya, Katalonya, İran ve Güney Kürdistanlı kadınların da katkılarıyla ‘Sessizlik Zinciri: Kadın Siyasi Mahpusların Etrafındaki Duvarları Yıkmak’ başlığıyla Amed’de iki günlük konferans düzenlendi. İlk gün sunum, ikinci gün eş zamanlı atölyelerin yapıldığı konferansta; tahliye olan siyasi tutsaklar, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, sivil toplum temsilcileri, sanat ve kültür toplulukları bir araya geldi. Kadın siyasi mahpusların deneyimleri, mücadeleleri ve direnişleri uluslararası ve yerel düzeyde paylaşıldı. Konferansın forum kısmında da kadın siyasi mahpuslar için iş birliği stratejileri geliştirmek için tartışmalar yapıldı. 
 
* 14 Ocak 2024’te Mor Dayanışma’nın ‘Enternasyonal Feminist Mücadele Deneyimleri’ başlığıyla düzenlediği sempozyum kapsamında ‘Kürt Kadın Hareketinin Dünü ve Bugünü’ başlıklı sunum yapıldı. Türkiyeli kadınlarla buluşarak karşılıklı tartışma ve deneyim paylaşma zeminlerimiz; birbirini büyüten, birbirini besleyen, dolayısıyla birbirini dönüştüren ve şekillendiren, mücadeleyi güçlendiren bir etkiye sahip oldu.
 
* 27 Ocak 2024’te İzmir ve Mersin’de ‘İmralı Tecrit Rejimi ve Demokratik Hukuk Sistemi’ başlığıyla Özgürlük Panelleri düzenlendi. Bu panellerde örgütlü kadın gücünün tecridi kıracak en büyük güç olduğu ve tecride karşı mücadeleyi yükseltmenin bir yöntemi olarak kadın özgürlük çizgisini büyütmenin önemi tartışıldı. 
 
* 1-15 Şubat 2024 tarihleri arasında ‘Öcalan’ın Özgürlüğü ve Kürt Sorununun Demokratik Çözümü’ kapsamında yapılan Büyük Özgürlük Yürüyüşüne TJA’lı kadınlar olarak hem öncülük edildi hem de kitlesel katılım sağlandı. Van ve Kars’tan başlanan iki yürüyüş kolunun güzergahları boyunca kadınlarla, halkla, emekçilerle, esnaflarla bir araya gelindi. Bu buluşmalarda Sayın Öcalan’ın İmralı Adasında sergilediği direnişe denk bir sahiplenmenin tecridi kıracak en büyük direniş biçimi olacağı sonucu açığa çıktı. 
 
* 15 Şubat 2024’te, uluslararası komplonun 25’inci yıldönümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamayı, Jin Jiyan Azadî temelinde sürdürdüğümüz direnişimizin en temel parçası olarak gördüğümüzü yeniden ifade ettik. Uluslararası komploya dikkat çekmek ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlama kapsamında kadın buluşmaları, paneller, atölyeler, sticker çalışmaları yapıldı. Kadınlarla birlikte Öcalan’ın savunmalarında geçen değerlendirmeler üzerine ortak tartışmalar yapıldı. Tecridin kırılması amacıyla kadınlar, anneler ve çocuklar tarafından hazırlanan mektup, resim ve çeşitli hediyeler İmralı Ada Hapishanesi’ne gönderildi. 
 
* 17 Şubat 2024 tarihinde kadınların öncülük ettiği Kürt Siyasi Hareketinin en geniş, örgütlü, toplumsal bileşenle gerçekleştirdiği ‘31 Mart Yerel Yönetim Seçimlerine’ ilişkin ‘TJA Tutum Belgesi’ büyük bir şölenle kamuoyu ile paylaşıldı. Özgürlükçü ve demokratik yerel yönetimler seçimleri sürecinde Jin jiyan azadî’ felsefesinin bütün toplumun kurtuluşu olduğu ifade edilerek, inşa ettiğimiz sistemin bir kadın sistemi ve eşbaşkanlık sistemi olduğu vurgulandı. Kayyum politikalarına karşı kadınlar ve halklar olarak irademizi daha güçlü yapılandırmanın en temel ihtiyacımız olduğu belirtildi. 
 
* 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında başta Kürtçe olmak üzere konuşulan bütün dillerin anayasal bir güvenceye alınması için yürüyüşler, şölenler, müzik dinletileri, erbaneli şölenler yapıldı. Bu kapsamda da 21 Şubat 2024 tarihinde ‘Kadın ve Dil’ başlıklı panel düzenlendi.
 
* 25 Şubat 2024 tarihinde Amed’de ‘Barış Sürecinde Kadın Hakikati ve Tecrit Sorunsalı’ başlıklı panel düzenlendi. Panelde Türkiyeli kadınlarla bir araya gelinerek barış süreçlerinde kadının rolü ve tecridin kadınlara yansımaları konuşuldu. 
 
* Kampanya süreci boyunca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit rejimi ve kadın kırımı başta olmak üzere kadınlar ve bütün toplum olarak içine sürüklendiğimiz toplumsal krizlere dikkat çekmek amacıyla uluslararası düzeyde dijital medyada hastag çalışmaları yapıldı.  
 
* 2024 yılının ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ çalışmaları, kampanya kapsamında örgütlendi. 8 Mart’ın startı 24 Şubat’ta Batman ve İzmir’de eş zamanlı verilerek hafta boyunca ‘Jin Jiyan Azadî ile 8 Mart’a Doğru’ şiarı kapsamında, faşizme ve erkek egemenliğine karşı Kürdistan ve Türkiye’nin onlarca şehrinde mitingler, meşaleli yürüyüşler, paneller, kadın toplantıları, müzik ve dengbêj dinletileri, konserler düzenlendi. Sokaklarda, evlerde, fabrikalarda kadın buluşmaları yapıldı. Katledilen bütün kadınların bir direniş gerekçemiz olduğu belirtilerek kadın kırımına karşı küresel mücadeleyi büyütme hedeflendi. Kadın platformları, kadın dayanışma ağları ve şiddetle mücadele ağlarıyla ortak çalışmalar yapılarak Türkiyeli kadınlarla birlikte mücadeleyi büyütme hedeflendi. 8 Mart haftası boyunca broşür çalışması yapıldı ve hapishanelerdeki siyasi tutsaklarla dayanışma kapsamında hapishanelere kart gönderildi, Adalet Nöbeti’ndeki tutsak yakınlarının eylemleri ziyaret edildi. 
 
* TJA’lı kadınlar olarak 8 Mart çalışmalarının açığa çıkardığı inançla; Kürt halkının özgürlük ve demokrasi taleplerinin damga vurduğu 2024 yılının Newroz’u ‘Jin Jiyan Azadî ile Newroza Doğru’ şiarıyla karşılandı. Kadınlar 2024 yılında bir kez daha, Newrozu sadece bir bayram havasında değil direnişin açığa çıkardığı özgürlük ruhuyla karşıladı ve zılgıtlarını faşizme karşı isyan haykırışı olarak çekti. ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesi 10 Mart’ta Amed’de, 11 Mart’ta İstanbul’da deklarasyonu verilen Newroz’a mührünü vurdu. Bu kapsamda da Kürdistan ve Türkiye’nin birçok merkezinde Newroz hazırlıkları yapıldı, Newroz ateşi etrafında bir araya gelme, direnişi yükseltme, meşaleli etkinlikler, halk buluşmaları, kadın buluşmaları, şölenler, halaylar, yürüyüşler, mahalle ve ev toplantıları, çalıştaylar, broşür çalışmaları düzenlendi. Bu çalışmalardan aldığımız kararlılıkla kadınlar olarak Newroza en yüksek ve en güçlü katılımı sağladık. Amed ve İstanbul başta olmak üzere Kürdistan ve Türkiye’nin birçok merkezinde yapılan Newroz mitingleri, Kürtler başta olmak üzere Newroz halklarının faşizm karşısındaki özgürlük ve demokrasi mücadelelerinin sembolü ve zaferi haline geldi. 
 
* Kadınların öncülük ettiği Kürt Siyasi Hareketinin inançla ve kararlılıkla yürüttüğü 31 Mart Yerel Yönetimler Seçimleri çalışmaları kapsamında Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinde yerel, bölgesel ve merkezi kadın çalıştayları, konferanslar, mahalle atölyeleri, ev ve aile ziyaretleri, kadın toplantıları, halk toplantıları, broşür çalışmaları, kadın büro açılışları, yürüyüşler, şölenler, mitingler düzenlenerek seçim süreçlerinin aynı zamanda mücadeleyi toplumsallaştırabilmenin önemli araçlarından biri olduğu bir kez daha belirtildi. 31 Mart günü iradesini seçim sandıklarına da yansıtan Van, Batman ve Amed şehirleri başta olmak üzere bütün Kürdistan’da ve Türkiye’nin birçok yerinde eşbaşkanlık, kadın sistemi ve güçlü bir demokrasi modeline olan inançla; faşizme, cinsiyetçiliğe, dinciliğe, kadın ve Kürt düşmanlığına karşı en büyük cevap verildi. Kürt kadınlar ve halklar olarak, özel savaş politikalarına, kayyum rejimine, talana, gaspa, yargı darbelerine karşı ‘Jin jiyan Azadî felsefesiyle kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz’ iddiasının zaferi ilan edildi. 
 
* 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar günü, Nevroz ve Yerel Yönetimler Seçim sürecini kapsayan Kampanyamız kapsamında yürütülen bütün çalışmaların verdiği inanç ve motivasyonla, içinde doğuşumuzu ve özgürlüğümüzü gördüğümüz ve Kürt halkının yeniden doğuşunun sembolü olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75'inci doğum günü olan 4 Nisan, büyük bir coşkuya kutlandı.”
 
‘UZUNU VE SOLUKSUZ BİR MÜCADELE’
 
Devamında kadın mücadelesinin her koşulda ve şartta sürdürüleceğini vurgulayan Saruca, şöyle dedi: “Bu uzun soluklu ve bir o kadar da heyecan verici yolda her bir mücadele deneyimimiz, kadın özgürlüğüne giden yolda aynı zincirin birbiri ardına gelen ve birbirini tamamlayan, güçlendiren birer halkadır. Her bir mücadele deneyimi, bütünün bir parçası ve olmazsa olmazıdır. Bu inançla da ‘Jin Jiyan Azadî ile Özgürlüğe Doğru’ başlıklı kampanyamız başta olmak üzere Kürt Kadın Hareketi olarak bugüne kadar yürüttüğümüz bütün kampanyaların kadın özgürlük mücadelesine ivme kazandırmasının en öncelikli hedefimiz olduğunu yeniden ifade ediyoruz. Kampanyamız ile birlikte yeniden örgütlenmenin, dayanışmanın, ortak mücadele etmenin açığa çıkardığı sonuçlar, mücadele tarihimizde etkili ve belirleyici yerini almaya devam edecektir. Çalışmalarını demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma temelinde siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik alanlar başta olmak üzere birçok farklı alanda yürüten TJA olarak kampanyaları; başlayan ama son bulmayan mücadele programları olarak okuduğumuzu bu vesileyle ifade ediyoruz. Bu kapsamda da kampanyamız sürecinde açığa çıkan bütün değerlerin mücadelemize güç katacağını, mücadelemizi güçlendireceğini yeniden belirtiyoruz.”
 
Açıklama sırasında sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atan kadınlar, daha sonra  DEM Parti Nisêbîn İlçe Örgütü’ne geçerek, hazırlanan sinevizyonu izledi.
 

Diğer başlıklar

05/07/2025
22:55 Tetwan'daki festival konserlerle sürüyor
22:48 Muhittin Böcek tutuklandı
22:29 3 ilçedeki yangınlar kontrol altına alındı
22:14 Gazze'de katledilenlerin sayısı 57 bin 338’e çıktı
22:09 Pirsûs'ta katledilenler için Tuzluçayır'da yürüyüş
21:55 Özel'den Erdoğan'a istifa çağrısı
21:46 Birçok kentte 'süreç' temalı buluşma: Halk somut adım bekliyor
21:19 İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy'den Şam’a ziyaret
21:14 Muhittin Böcek'e tutuklama talebi
20:40 CHP PM yarın olağanüstü toplanacak
20:06 Serra Bucak: Belediye başkanlarının yeri cezaevi değildir
19:46 Gabar Dağı’nda yeniden yangın çıktı
19:42 Kürtçe, Süryanice ve Ermenice kurslardan mezun olanlar belgelerini aldı
19:27 Muhittin Böcek adliyeye sevk edildi
19:22 Aydınlar barışı tartıştı: Direnenin direnenle dayanışma düzeyi düşük
19:11 Ege Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem
19:08 AKP’li Çelik'ten Özel'e yanıt
18:50 Emek ve Demokrasi Güçleri: Başkanları serbest bırakın
18:45 Deprem Bilimci Görür’den uyarı
18:18 Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı
18:16 'Kültürel soykırım' paneli: Köklerimize dönmeliyiz
18:08 İHD: Yangına geç müdahale ihlallere yol açtı
18:01 Bakırhan: Hukukun olmadığı bir sistem kimseye kazandırmaz
17:53 Aydın’da bir kadın katledildi
17:48 Bakan Tunç CHP’ye operasyonları eleştirenleri hedef aldı
17:43 Licê’deki yangın kontrol altına alındı
17:31 DEM Parti olağanüstü toplanıyor
17:27 Wan’da halk buluşmaları: Daha büyük bir mücadele başlıyor
17:14 Gözaltındaki Zeydan Karalar halkı belediye önüne çağırdı
17:07 Güney Kürdistan Ulusal Kürt Kadın Birliği Platformu deklare edildi
16:35 Çocuk çalıştayında deneyimler paylaşıldı: Modelimizi oluşturmalıyız
16:16 'Hêviyên Hunerê' sergisi açıldı
16:13 Özgür Özel: Bu savaş ilanı demokratik siyasete açılmıştır
16:03 KHK eylemi 137'nci haftasında: Barışın önü işe iadelerle açılır
15:44 Sabahat Tuncel: 8 Temmuz’da Ankara’da buluşalım
15:39 DEM Parti'den Semsûr Belediyesi'ne dayanışma ziyareti
15:37 Amedspor yeni sezon formalarını tanıttı
15:21 Dörtyol yangınında son durum
15:16 Muratpaşa'da aynı yerde ikinci yangın
15:12 Licê kırsalında yangın
15:10 Antalya Arkeoloji Müzesi yıkılacak
14:58 Adana Büyükşehir Belediyesi önünde gözaltı protestosu
14:44 Silivri açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem
14:36 Ağır hasta tutsaklar Aktaş ve Gurban'ın tahliyesini istediler
14:19 Çocuk çalıştayında anadilde eğitime vurgu
14:09 İki kentte gençlik çalıştayı: Üzerimize düşeni yapacağız
13:58 Erdoğan'dan 'süreç' açıklaması: Titizlikle çalışıyoruz
12:56 Hatay'da deprem
12:56 Bakırhan'dan operasyonlara tepki: Antidemokratik uygulamalardan vazgeçin
12:51 Cumartesi Anneleri: Vedat Aydın dosyasında cezasızlığa son verin
12:26 CHP'nin Kurtulmuş ile yapacağı komisyon görüşmesi ertelendi
12:17 DEM Parti, Semsûr ve Adana belediyelerini ziyaret edecek
12:15 Hatay’da yangın kısmen kontrol altına alındı
12:01 Kayıp yakınları: Vedat Aydın’ın faillerini açığa çıkarın
11:32 CHP MYK'si olağanüstü toplandı
11:18 Eş genel başkanlar: Bu operasyonlar çözümün yolunu tıkıyor
11:11 Gençlik çalıştayında Ortadoğu'daki krizler ve çözümler tartışılacak
11:07 DEM Parti’den önemli bilgilendirme: İsim bildirin
10:44 Gabar’da binlerce ağaç küle döndü
10:03 DEM Parti'den İzBB tepkisi: Barış umuduna zarar veriyor
09:49 Köylüler nöbette: Yasa geri çekilene kadar mücadele edeceğiz
09:17 Hastane sevki 15 defa engellenen tutsağa alzeheimer tanısı konuldu
09:12 AYM'den Kader Ortakaya kararı: Yaşam hakkı ihlal edildi
09:07 İzol Davası yeniden görülecek: Avukatlardan 'tutuklama' başvurusu
09:06 Asgari ücrete ara zam tartışmaları: Birleşik mücadeleyle yol alabiliriz
09:06 Uytun davası 16 yıldır sürüyor: Asker cezalandırılmadı, gaz fişeği bulunmadı
09:05 AKP'li Nasıroğlu'nun şirketi Sisê'yi talan ediyor
09:04 Helikopterden atılan Şiban’a verilen ceza onandı
09:03 ‘Tehlikeli’ gemi söküm için Aliağa'da
09:02 Suavi: Sanat barışla özgürleşir
09:01 Amed’de düzenlenecek gençlik çalıştayına davet
09:00 05 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:47 Belediye başkanı tutuklanmıştı: Vekili de gözaltına alındı
08:21 Dörtyol'da orman yangını: Bin 870 kişi tahliye edildi
08:02 CHP'li belediyelere operasyon: Karalar, Tutdere ve Böcek gözaltında
04/07/2025
22:52 Kürdistan ve Türkiye'de demokrasiyi sağlamalıyız'
21:06 Bakırhan'dan Soyer'in tutuklanmasına tepki: Derhal serbest bırakılmalı
20:31 Munzur Festivali çağrısı: Sanatçıların katılımı topluma güç verecektir
19:57 Zeytinlik yasasına karşı nöbette olan köylülere dayanışma ziyareti
19:44 Eskişehir'de madden aramaya ÇED olumlu kararı
19:33 KESK üyesi KHK'lilerin işlerine iadesi istendi
18:53 Omerya'daki yangın kontrol altına alındı
18:40 Yangından zarar görenlerle dayanışmaya valilik engeli iddiası
18:27 İhraç istemiyle disipline sevk edilen Jiyan Ormanlı'nın istifası istendi
18:07 Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı Aslanoğlu tutuklandı
18:01 Pınar Bayrak'ı katleden Ziya Ecer’e ağırlaştırılmış müebbet
17:35 Pınar Bulunmaz davasında yine tutuklama çıkmadı
17:06 Diploma iptalini protesto eden öğrenci serbest
16:54 Tetwan’da ‘İnsan hakları ve barış’ paneli düzenlendi
16:34 Eskişehirliler Cengiz Holding'in maden projesine karşı eylemde
16:33 Buca ve Ödemiş’te yangın: Yerleşim yerleri boşaltıldı
16:10 Manavgat Belediye Başkanı gözaltına alındı
15:59 İstanbul'da 'Demokratik Toplum Çalıştayı' düzenlenecek
15:59 Xeceri'deki GES projesi iptal
15:41 İmamoğlu hakkında 'sahte diploma' iddianamesi
15:39 Gundik Festivali'ne itiraz: Fikriyatı başka yöne evrildi
15:31 ‘Öcalan’ın çağrısı Ortadoğu’yu istikrara kavuşturabilir’
15:24 ATK'den hasta tutsak Güler için ‘hayatını yalnız idame ettiremez' raporu
15:21 İnsan hakları sempozyumunda 'ortak mücadele' vurgusu
15:13 Defterdeki Kürtçe şarkılardan dolayı hücre cezası verildi
14:49 2 yıl 1 ay hapis cezasının gerekçesi: Öcalan'a 'PKK Lideri' demek!
14:39 DBP Agirî’de yeni yönetimini belirledi
14:29 Hindistan'da sel ve heyelan: 69 ölü, 110 yaralı
14:26 Ahmet Saymadi hakkında ceza ve tahliye
14:13 33 yıl tutsaklığın ardından Amed'de kitlesel karşılandı
14:07 Omerya’da ormanlık alanda yangın
12:51 Gabar'daki yangın geniş bir alana yayıldı
12:27 Meclis’te yemekten zehirlenme iddiası
12:09 Tunç Soyer: Dosyamızda cevabı olmayan hiçbir soru yok
12:07 Tunç Soyer ve 98 kişi hakkında tutuklama talebi
11:58 10. Yargı Paketi sonrası tutuklu/hükümlü sayısı
11:38 İzmir'deki yangınlarda son durum
11:11 Ailelerden İmralı’ya gitmek için başvuru
11:07 Diploma iptalini protesto eden öğrenciye gözaltı
10:58 Wan'da tutsaklara görüş yasağı
09:53 Eylemdeki işçilerden 'grev' uyarısı
09:52 Gelecek Partili Torun: Komisyon bir an önce kurulmalı
09:50 İzmir’de 137 kişi adliyeye sevk edildi
09:41 Köyden ilçeye atla gidiyorlar
09:38 Tutsak Güneş çoklu hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor
09:34 IHRNGO Direktörü: İran'da artan baskının amacı yeni protestoları engellemek
09:30 Gençler 'Barış ve Demokratik Toplum Süreci' gündemiyle buluşacak
09:23 Doğa harikası Heftbori HES'le yok edilecek
09:22 Amed Baro Başkanı: Sürece hukuki katkı sunmaya hazırız
09:21 Uluslararası Kürt-Alman Üniversitesi’ne dair merak edilenler
09:14 Türkiye’ye gelen aydınlar: Temel hedef Öcalan’ın özgürlüğüdür
09:07 Îdir'de bereketli kayısı hasadı
09:04 KNK Eşbaşkanı Karamus: Ulusal birlik için her zamankinden daha umutluyuz
09:02 Aydın: Ulusal kongreyi erteleme ve geciktirme şansı kalmadı
09:01 Wan'da 'Hêviyên Hunerê' sergisi açılacak
09:00 04 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
03/07/2025
23:59 Festivalde pedallar madde bağımlılığına dikkat çekmek için döndü
23:52 Mehmet Çakas, Türkiye'ye sınır dışı edilmeyle karşı karşıya
23:13 'Demokratik Toplum Buluşmaları' sürüyor: Sürece sahip çıkalım
22:06 Tahliye kararı verilen gazeteci Aksu cezaevinden çıktı
19:22 Ödemiş'te orman yangında can kaybı 2'ye yükseldi
19:16 Tabutla AKP binasına yürüyen işçiler, iktidarı istifaya çağırdı
18:30 Zeynep Kınacı ve Sema Yüce Amed'de anıldı
18:08 3 işçi hayatını kaybetmişti: Kaza değil, cinayet
17:39 TÜİK enflasyon verileri, BES-AR'ın 16.52 puan gerisinde kaldı
16:58 Ege'de 3 kentte yangın
16:53 Aydın'da kadınlar süreci konuştu
15:33 İstanbul’daki yangın kontrol altına alındı
15:23 Tağar Çayı'nda bilirkişi incelemesi
15:22 Çocuğu intihara sürükleyen iki zanlı yine tutuklanmadı
15:18 Gazeteci Aksu tahliye edildi
15:17 DFG: LeMan dergisinin yanındayız
15:15 Dev Sağlık-İş bakanlık önünde: Bu teklifle müzakere değil mücadele edilir
15:08 DEM Parti: Silahsızlanmaya dair önümüzdeki hafta tarihi adım hazırlığı var
14:50 Musa Kaya'nın taziyesine kitlesel ziyaret