TJA’dan kampanyaya dair açıklama: Mücadele her koşulda sürecek

  • kadın
  • 11:59 14 Nisan 2024
  • |

MÊRDÎN -  “Bi Jin Jiyan Azadiyê ber bi Azadiyê ve” kampanyası kapsamında yürütülen çalışmaları paylaşan TJA, mücadelenin her koşul ve şartta süreceğini belirterek, “Kampanyamız sürecinde açığa çıkan bütün değerlerin mücadelemize güç katacağını yeniden belirtiyoruz” dedi.

 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) 15 Eylül 2023 tarihinde Riha'da deklare ettiği “Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve (Jin jiyan azadî ile özgürlüğe doğru)” kampanyası kapsamında yürütülen çalışmaları paylaştı. Mêrdîn'in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesindeki bir düğün salonunda yapılan açıklamada, “Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve” pankartı açıldı. Açıklamaya, Barış Anneleri üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ile çok sayıda kadın katıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı açıklama öncesi çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. 
 
Ardından kampanyanın sonucuna dair hazırlanan raporu TJA aktivisti Eylem Saruca okudu.
 
KAMPANYA NEDEN BAŞLATILDI?
 
Yüzyılı aşan Kürt kadın mücadele tarihinin son 40 yıllık Kurdistan deneyiminin, dünya kadın mücadele tarihi içinde önemli bir yerde durduğunu belirten Saruca, Kürt kadınların mücadelesinde kampanyaların önemli bir araç olduğuna dikkati çekti. Bu kampanyaların Kürt kadınların kimliğini görünür kılmanın yanı sıra kimliğe yönelik saldırılara karşı çözüm geliştirmek açısından da önemli olduğunu kaydeden Saruca, “Bir taraftan Kurdîstan’ı bölen, parçalayan ve aynı zamanda bir erkek egemen sistem olan Cumhuriyet’in kurucu belgesi olan Lozan’ın 100'üncü yılındayız. Bir taraftan da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan insanlık dışı ve ağır bir işkence modeli olan tecrit rejimi de çeyrek yüzyılı aşmış bulunmakta. Fakat aynı yüzyıla, Kürt kadınların kimliğini, mücadele biçimini ve rengini tanımlayan ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganının damga vurduğuna da tanıklık ediyoruz. 21’inci yüzyılın böylesi bir kesitinde toplumsal özgürlüğümüzü ve kurtuluşumuzu sağlamaya olan inancımız, kampanyamızı başlatan en büyük etken oldu” diye belirtti. 
 
Kampanyanın İran’da molla rejimi tarafından katledilen Jîna Emînî’nin direnişi temelinde başlatıldığına işaret eden Saruca, “Jin, jiyan, azadî felsefesi temelinde Rojhilat’ta başlayan ve oradan bütün dünyaya yayılan serhildan ve toplumsal devrim, dünya kadınlarına bir mücadele azmi ve motivasyon sağladı. Dolayısıyla kampanya şiarımızın 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağına dair tarihsel tespit ekseninde çağın kadın karakterinden ilham aldığı kuşkusuzdur” ifadelerini kullandı. 
 
Ardından kampanya kapsamında gerçekleştirilen eylem ve etkinlikleri hatırlatan Saruca, 6 aylık kampanya süresince gerçekleştirilen etkinlikleri şu şekilde sıraladı: 
 
“* Ekim-2023 ayı boyunca Kürdistan ve Türkiye’nin 24 farklı merkezinde, kimi zaman farklı tarihlerde kimi zaman da eş zamanlı olarak  ‘Tecrit ve Özel Savaş Politikaları ile Mücadele’ başlığıyla bir gün özgün kadın, bir gün karma olacak şekilde toplam 48 günlük interaktif eğitim çalışması yapıldı. Özgün eğitimlerde cins bilinci, cins sevgisi, kadın kurtuluş ideolojisi tartışılırken karma eğitimlerde cinsiyetçilik ve erkeklik konuları tartışıldı. Bu eğitimlerde Sayın Öcalan’a uygulanan İmralı Tecrit Rejimi’nin toplumsal alanlara yansımaları derinlemesine açılarak tecrit rejimini kırmanın ve Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamanın en büyük hedefimiz olduğu ve bu bunun da toplumsal kurtuluşumuzu sağlayacak en büyük adım olduğu vurgulandı. Ayrıca bu eğitimlerde özel savaş politikaları ve özel savaş politikaları ile mücadele yöntemleri de açıldı.  
 
* Kasım-2023 ayı boyunca sokak sokak, kapı kapı gezilerek yüzlerce evde kadın eğitim buluşmaları yapıldı. Bahçelerde, tarlalarda, tekstillerde, sokaklarda kadınlarla bir araya gelinerek ‘Tecrit ve Özel Savaş’ başlıklı eğitim atölyeleri, halk eğitimleri ve mahalle eğitimleri yapıldı. 
 
* 22 Ekim 2023 tarihinde Batman’da ‘Özgür Kadın Özgür Sanat’ şiarıyla düzenlenen ‘Kadın Kültür ve Sanat Festivalinin’ ikinci gününde kampanyamız kapsamında ‘Tecrit ve Asimilasyon’ konulu panel düzenlendi. Panelde, tecrit politikalarının dil ve kültür kırımı ile bağı bir kez daha ortaya konuldu. Panelin sonuç kısmında dil üzerindeki yasaklamaların İmralı tecrit rejiminin bir devamı olduğu vurgusu yapılarak başta Kürtçe olmak üzere bütün dillerin eğitim dili olması için mücadeleyi yükseltme sözü verildi. 
 
* 2023 yılının ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ çalışmaları, kampanya kapsamında örgütlendi. 25 Kasım’ın startı 17 Kasım’da Kızıltepe ve İzmir’de eş zamanlı verilerek hafta boyunca ‘Jin Jiyan Azadi ile 25 Kasım’a Doğru’ şiarı kapsamında Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinde yürüyüşler, paneller, seminerler, kadın buluşmaları, kadın toplantıları yapıldı. 25 Kasım etkinliklerinde; Rojava’ya yönelik operasyonlar ve cezaevlerindeki siyasi tutuklulara uygulanan tecrit öncelikli gündemlerimiz arasında yer aldı. Ayrıca erkekler tarafından katledilen kadınlar ve suikastlar sonucunda katledilen Kürt kadınlar anıldı, mücadeleleri sahiplenildi. 
 
* 18 Kasım 2023 tarihinde, TJA’nın da öncülük ettiği Gemlik yürüyüşü yapıldı. Kürtlerin 100 yıllık özgürlük yürüyüşü ve aynı zamanda 25 yıllık tecride karşı direnişi yükseltme yürüyüşü olarak tanımlanan yürüyüşte, başta kadınlar olmak üzere Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinden yürüyüşe katılan, destek veren ve sahiplenen halkla birlikte tecridi kırma ve özgürlüğümüzü sağlama mesajları verildi. 
 
* TJA aktivistlerinin 7, 8, 9 Kasım 2023 tarihinde Ankara mahkemelerinde görülen duruşması ve Kobani Kumpas Davası kapsamında yargılanan kadınların duruşması başta olmak üzere; bütün kampanya sürecinde yargılanan Kürt kadınların duruşmalarına ‘Jin Jiyan Azadî ile Özgürlüğe Doğru’ şiarıyla kitlesel katılım sağlandı ve Türkiyeli kadınlara dayanışma çağrısı yapıldı. Kürt Kadın Hareketini kriminalize etme politikalarına karşı kimliğimize daha güçlü sahip çıkacağımızın sözü verildi. 
 
* 30 Ocak 2024 tarihinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılarak fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle TJA ve Adalet Nöbetindeki anneler öncülüğünde DEM Parti Kadın Meclisi’nin toplantısına katılım sağlanarak Adalet Bakanlığı ve CPT başta olmak üzere sorumlu bütün kurumlara gerekli adımları atmaları için çağrıda bulunuldu. Bu kapsamda da açlık grevleri, hasta tutsaklar, adalet nöbetleri ve İmralı Hapishanesi’ndeki tecride ilişkin TBMM bahçesinde basın açıklaması yapıldı ve konuya ilişkin raporlar dosya halinde Adalet Bakanlığı’na sunuldu.
 
* 13-14 Ocak 2024 tarihinde Filipinler, Filistin, Kolombiya, İspanya, Katalonya, İran ve Güney Kürdistanlı kadınların da katkılarıyla ‘Sessizlik Zinciri: Kadın Siyasi Mahpusların Etrafındaki Duvarları Yıkmak’ başlığıyla Amed’de iki günlük konferans düzenlendi. İlk gün sunum, ikinci gün eş zamanlı atölyelerin yapıldığı konferansta; tahliye olan siyasi tutsaklar, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, sivil toplum temsilcileri, sanat ve kültür toplulukları bir araya geldi. Kadın siyasi mahpusların deneyimleri, mücadeleleri ve direnişleri uluslararası ve yerel düzeyde paylaşıldı. Konferansın forum kısmında da kadın siyasi mahpuslar için iş birliği stratejileri geliştirmek için tartışmalar yapıldı. 
 
* 14 Ocak 2024’te Mor Dayanışma’nın ‘Enternasyonal Feminist Mücadele Deneyimleri’ başlığıyla düzenlediği sempozyum kapsamında ‘Kürt Kadın Hareketinin Dünü ve Bugünü’ başlıklı sunum yapıldı. Türkiyeli kadınlarla buluşarak karşılıklı tartışma ve deneyim paylaşma zeminlerimiz; birbirini büyüten, birbirini besleyen, dolayısıyla birbirini dönüştüren ve şekillendiren, mücadeleyi güçlendiren bir etkiye sahip oldu.
 
* 27 Ocak 2024’te İzmir ve Mersin’de ‘İmralı Tecrit Rejimi ve Demokratik Hukuk Sistemi’ başlığıyla Özgürlük Panelleri düzenlendi. Bu panellerde örgütlü kadın gücünün tecridi kıracak en büyük güç olduğu ve tecride karşı mücadeleyi yükseltmenin bir yöntemi olarak kadın özgürlük çizgisini büyütmenin önemi tartışıldı. 
 
* 1-15 Şubat 2024 tarihleri arasında ‘Öcalan’ın Özgürlüğü ve Kürt Sorununun Demokratik Çözümü’ kapsamında yapılan Büyük Özgürlük Yürüyüşüne TJA’lı kadınlar olarak hem öncülük edildi hem de kitlesel katılım sağlandı. Van ve Kars’tan başlanan iki yürüyüş kolunun güzergahları boyunca kadınlarla, halkla, emekçilerle, esnaflarla bir araya gelindi. Bu buluşmalarda Sayın Öcalan’ın İmralı Adasında sergilediği direnişe denk bir sahiplenmenin tecridi kıracak en büyük direniş biçimi olacağı sonucu açığa çıktı. 
 
* 15 Şubat 2024’te, uluslararası komplonun 25’inci yıldönümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamayı, Jin Jiyan Azadî temelinde sürdürdüğümüz direnişimizin en temel parçası olarak gördüğümüzü yeniden ifade ettik. Uluslararası komploya dikkat çekmek ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlama kapsamında kadın buluşmaları, paneller, atölyeler, sticker çalışmaları yapıldı. Kadınlarla birlikte Öcalan’ın savunmalarında geçen değerlendirmeler üzerine ortak tartışmalar yapıldı. Tecridin kırılması amacıyla kadınlar, anneler ve çocuklar tarafından hazırlanan mektup, resim ve çeşitli hediyeler İmralı Ada Hapishanesi’ne gönderildi. 
 
* 17 Şubat 2024 tarihinde kadınların öncülük ettiği Kürt Siyasi Hareketinin en geniş, örgütlü, toplumsal bileşenle gerçekleştirdiği ‘31 Mart Yerel Yönetim Seçimlerine’ ilişkin ‘TJA Tutum Belgesi’ büyük bir şölenle kamuoyu ile paylaşıldı. Özgürlükçü ve demokratik yerel yönetimler seçimleri sürecinde Jin jiyan azadî’ felsefesinin bütün toplumun kurtuluşu olduğu ifade edilerek, inşa ettiğimiz sistemin bir kadın sistemi ve eşbaşkanlık sistemi olduğu vurgulandı. Kayyum politikalarına karşı kadınlar ve halklar olarak irademizi daha güçlü yapılandırmanın en temel ihtiyacımız olduğu belirtildi. 
 
* 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında başta Kürtçe olmak üzere konuşulan bütün dillerin anayasal bir güvenceye alınması için yürüyüşler, şölenler, müzik dinletileri, erbaneli şölenler yapıldı. Bu kapsamda da 21 Şubat 2024 tarihinde ‘Kadın ve Dil’ başlıklı panel düzenlendi.
 
* 25 Şubat 2024 tarihinde Amed’de ‘Barış Sürecinde Kadın Hakikati ve Tecrit Sorunsalı’ başlıklı panel düzenlendi. Panelde Türkiyeli kadınlarla bir araya gelinerek barış süreçlerinde kadının rolü ve tecridin kadınlara yansımaları konuşuldu. 
 
* Kampanya süreci boyunca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit rejimi ve kadın kırımı başta olmak üzere kadınlar ve bütün toplum olarak içine sürüklendiğimiz toplumsal krizlere dikkat çekmek amacıyla uluslararası düzeyde dijital medyada hastag çalışmaları yapıldı.  
 
* 2024 yılının ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ çalışmaları, kampanya kapsamında örgütlendi. 8 Mart’ın startı 24 Şubat’ta Batman ve İzmir’de eş zamanlı verilerek hafta boyunca ‘Jin Jiyan Azadî ile 8 Mart’a Doğru’ şiarı kapsamında, faşizme ve erkek egemenliğine karşı Kürdistan ve Türkiye’nin onlarca şehrinde mitingler, meşaleli yürüyüşler, paneller, kadın toplantıları, müzik ve dengbêj dinletileri, konserler düzenlendi. Sokaklarda, evlerde, fabrikalarda kadın buluşmaları yapıldı. Katledilen bütün kadınların bir direniş gerekçemiz olduğu belirtilerek kadın kırımına karşı küresel mücadeleyi büyütme hedeflendi. Kadın platformları, kadın dayanışma ağları ve şiddetle mücadele ağlarıyla ortak çalışmalar yapılarak Türkiyeli kadınlarla birlikte mücadeleyi büyütme hedeflendi. 8 Mart haftası boyunca broşür çalışması yapıldı ve hapishanelerdeki siyasi tutsaklarla dayanışma kapsamında hapishanelere kart gönderildi, Adalet Nöbeti’ndeki tutsak yakınlarının eylemleri ziyaret edildi. 
 
* TJA’lı kadınlar olarak 8 Mart çalışmalarının açığa çıkardığı inançla; Kürt halkının özgürlük ve demokrasi taleplerinin damga vurduğu 2024 yılının Newroz’u ‘Jin Jiyan Azadî ile Newroza Doğru’ şiarıyla karşılandı. Kadınlar 2024 yılında bir kez daha, Newrozu sadece bir bayram havasında değil direnişin açığa çıkardığı özgürlük ruhuyla karşıladı ve zılgıtlarını faşizme karşı isyan haykırışı olarak çekti. ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesi 10 Mart’ta Amed’de, 11 Mart’ta İstanbul’da deklarasyonu verilen Newroz’a mührünü vurdu. Bu kapsamda da Kürdistan ve Türkiye’nin birçok merkezinde Newroz hazırlıkları yapıldı, Newroz ateşi etrafında bir araya gelme, direnişi yükseltme, meşaleli etkinlikler, halk buluşmaları, kadın buluşmaları, şölenler, halaylar, yürüyüşler, mahalle ve ev toplantıları, çalıştaylar, broşür çalışmaları düzenlendi. Bu çalışmalardan aldığımız kararlılıkla kadınlar olarak Newroza en yüksek ve en güçlü katılımı sağladık. Amed ve İstanbul başta olmak üzere Kürdistan ve Türkiye’nin birçok merkezinde yapılan Newroz mitingleri, Kürtler başta olmak üzere Newroz halklarının faşizm karşısındaki özgürlük ve demokrasi mücadelelerinin sembolü ve zaferi haline geldi. 
 
* Kadınların öncülük ettiği Kürt Siyasi Hareketinin inançla ve kararlılıkla yürüttüğü 31 Mart Yerel Yönetimler Seçimleri çalışmaları kapsamında Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinde yerel, bölgesel ve merkezi kadın çalıştayları, konferanslar, mahalle atölyeleri, ev ve aile ziyaretleri, kadın toplantıları, halk toplantıları, broşür çalışmaları, kadın büro açılışları, yürüyüşler, şölenler, mitingler düzenlenerek seçim süreçlerinin aynı zamanda mücadeleyi toplumsallaştırabilmenin önemli araçlarından biri olduğu bir kez daha belirtildi. 31 Mart günü iradesini seçim sandıklarına da yansıtan Van, Batman ve Amed şehirleri başta olmak üzere bütün Kürdistan’da ve Türkiye’nin birçok yerinde eşbaşkanlık, kadın sistemi ve güçlü bir demokrasi modeline olan inançla; faşizme, cinsiyetçiliğe, dinciliğe, kadın ve Kürt düşmanlığına karşı en büyük cevap verildi. Kürt kadınlar ve halklar olarak, özel savaş politikalarına, kayyum rejimine, talana, gaspa, yargı darbelerine karşı ‘Jin jiyan Azadî felsefesiyle kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz’ iddiasının zaferi ilan edildi. 
 
* 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar günü, Nevroz ve Yerel Yönetimler Seçim sürecini kapsayan Kampanyamız kapsamında yürütülen bütün çalışmaların verdiği inanç ve motivasyonla, içinde doğuşumuzu ve özgürlüğümüzü gördüğümüz ve Kürt halkının yeniden doğuşunun sembolü olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75'inci doğum günü olan 4 Nisan, büyük bir coşkuya kutlandı.”
 
‘UZUNU VE SOLUKSUZ BİR MÜCADELE’
 
Devamında kadın mücadelesinin her koşulda ve şartta sürdürüleceğini vurgulayan Saruca, şöyle dedi: “Bu uzun soluklu ve bir o kadar da heyecan verici yolda her bir mücadele deneyimimiz, kadın özgürlüğüne giden yolda aynı zincirin birbiri ardına gelen ve birbirini tamamlayan, güçlendiren birer halkadır. Her bir mücadele deneyimi, bütünün bir parçası ve olmazsa olmazıdır. Bu inançla da ‘Jin Jiyan Azadî ile Özgürlüğe Doğru’ başlıklı kampanyamız başta olmak üzere Kürt Kadın Hareketi olarak bugüne kadar yürüttüğümüz bütün kampanyaların kadın özgürlük mücadelesine ivme kazandırmasının en öncelikli hedefimiz olduğunu yeniden ifade ediyoruz. Kampanyamız ile birlikte yeniden örgütlenmenin, dayanışmanın, ortak mücadele etmenin açığa çıkardığı sonuçlar, mücadele tarihimizde etkili ve belirleyici yerini almaya devam edecektir. Çalışmalarını demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma temelinde siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik alanlar başta olmak üzere birçok farklı alanda yürüten TJA olarak kampanyaları; başlayan ama son bulmayan mücadele programları olarak okuduğumuzu bu vesileyle ifade ediyoruz. Bu kapsamda da kampanyamız sürecinde açığa çıkan bütün değerlerin mücadelemize güç katacağını, mücadelemizi güçlendireceğini yeniden belirtiyoruz.”
 
Açıklama sırasında sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atan kadınlar, daha sonra  DEM Parti Nisêbîn İlçe Örgütü’ne geçerek, hazırlanan sinevizyonu izledi.
 

Diğer başlıklar

01/12/2025
23:52 Amasya'da cezaevi nakil aracı kaza yaptı
23:48 2026 yılı bütçe teklifi komisyonda kabul edildi
23:01 Geçiş Hükümeti, Süveyda'da bir kişiyi katletti
22:16 Trump, Netanyahu ile görüştü
22:12 Humus’un doğu kırsalında işkence ile toplu gözaltılar
21:15 Barrack, Şara ile görüştü, Trump desteğini yineledi
20:45 Özgür Özel'e yanıt: Kürtleri sadece sıkıştığınızda hatırlamayın
20:16 Bankacı Seçil Erzan'a 102 yıl 2 ay hapis cezası
19:41 Erdoğan: Süreç yeni bir dönemin kapısını açacak
19:34 Ukrayna'da ailelerini yitiren çocuklar Türkiye'de tecavüze uğradı
19:15 31 yıldan sonra tahliye edilen Esen: Başaracağımız günler yakın
18:24 15 yaşındaki MESEM öğrencisi ölü bulundu
18:12 Beyza Yavuz'un şüpheli ölümüyle ilgili 1 kişi tutuklandı
17:35 Gazeteci Aykol’un tedavisi devam ediyor
17:32 ÖHD: Kadın tutsaklar çifte görünmezlik yaşıyor
15:45 Barış Annesi Aliye Timur yaşamını yitirdi
15:25 Şirnex'teki baskı ve provokasyon girişimleri bütçe görüşmelerine taşındı
15:22 30 yılın ardından tahliye olan Çirik’ten örgütlülük vurgusu
15:19 Erkek şiddetine karşı işbirliği ve koordinasyon sağlanacak
14:50 DİSK 2026 asgari ücreti araştırma raporunu açıkladı
14:27 Emeklilerden ‘bütçe’ protestosu
13:24 Evrensel Gazetesi'ne saldıran sanık tahliye edildi
13:16 DEM Parti her yıl Engelliler Onur Yürüyüşü düzenleyecek
13:15 Özerk Yönetim: Adem-i merkeziyetçi bir Suriye inşa edilebilir
12:26 Sosyolog Griffin: Türk ve Kürt barışı insanlık için hayati önemde
11:35 TÜİK üçüncü çeyrek büyüme verileri açıklandı
10:52 Sudani ile Tom Barrack bir araya geldi
10:51 Köylüler, Sekasur'da maden şirketi çalışanlarını kovdu
10:40 Güney Afrika’dan Trump’ın ‘beyaz soykırımı’ iddialarına yanıt
09:20 Birçok kentte sağanak ve kar yağışı bekleniyor
09:17 Qoser’de öldürülen ailenin avukatları: Medyanın yaklaşımı insani değil
09:03 Down sendromlu Zınar ilk hayalini gerçekleştirdi, sıra ikincisinde
09:02 'Şirnex'te süreç karşıtı bir akıl var'
09:01 Hasta tutsağın eşi: Orada kalırsa yaşamını yitirecek
09:00 01 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
30/11/2025
22:50 Radyoya Dengê Gel yayın hayatını sonlandırdı
21:39 Ekoloji Derneği toprak buluşturulmak üzere 30 bin palamut dağıttı
21:26 'Kovid Yasası siyasi tutsakları kapsayacak şekilde düzenlemeli'
20:58 Tarsus'ta 'Demokratik toplumla yeniden doğuş' şöleni
20:37 Sosyalist Enternasyonal'den Kürtlere özyönetimin tanınması çağrısı
19:22 Bayındır: Devlete adım attıran Kürtlerin mücadelesiydi
19:03 'Çocuklarımız okula aç giderken huzur içinde yaşayamayacaksınız'
18:40 Goma Hûsika da maden ocağına karşı palamut ekildi
18:26 'Herkesin kendisi olarak var olduğu bir düzenlemeye ihtiyaç var'
17:45 Êlih'te 5 HPG'li için kurulan taziyelere kitlesel ziyaret
17:42 'Suriye'de Alevilere yeni bir Kerbela yaşatılıyor'
17:01 'Kadın ve annelerin mücadelesiyle zorla kaybedilmelerle hesaplaşıldı'
16:59 Ekin Kültür ve Sanat Komünü’nden asimilasyon politikalarına karşı konser
16:45 Sağlıkçılardan 'il dışı görevlendirme' protestosu
16:30 Gimgim'da 'Ava Spî'yi kurutacak proje protesto edildi
16:00 Zeynep Ersönmez'in taziyesine kitlesel ziyaret
15:59 Gimgim'da 30 bin meşe palamudu ekildi
15:53 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
15:45 ZIWAN-KURD’un açılışı gerçekleştirildi
15:18 Mêrdîn’de Şîyar Be Uyuşturucu ile Mücadele Platformu kuruluşunu ilan etti
15:12 Peru, Şili sınırında OHAL ilan etti
14:11 Mersin'de barış paneli: Artık konuşma değil adım atma zamanı
13:55 PKK’nin 'terör listesi'nden çıkarılması için AB’ye soru önergesi
13:51 Barajda yaşamını yitirenlerin isimleri belli oldu
13:21 Yemen’de kadınlar sanal şiddeti tartıştı
13:07 Süheyla Baytekîn için kurulan taziyeye ziyaret
12:36 Sri Lanka’dan kasırga sonrası yardım çağrısı
12:21 Cizîr belediye eşbaşkanlarının tehdit edilmesine tepki: Sorumlular hesap vermeli
12:06 Faik Özgür Erol: Demokratik entegrasyon karşılıklı tanınmaya dayalı birlikteliktir
11:45 Colemêrg-Wan yolunda otomobil baraja düştü: 3 kişi kayıp
11:34 Rotinda’nın ‘Çîroka Zarokên Roj û Agir I’ kitabı çıktı
10:59 Afganistan’da mezhepsel baskı derinleşiyor
10:53 Eskişehir’de şüpheli kadın ölümü
10:20 Yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 21 yaralı
10:09 ‘Ekonomik krizden çıkış yolu barıştır’
10:04 Venezuela’dan Trump’a: Sömürgeci bir saldırı
09:41 Tahliye olan hasta tutsak Muhlise Karagüzel: Bu barışı sağlayacağız
09:26 Jin derginin 144’üncü sayısı yayında
09:05 ‘Şirnex’te hukuksuzluğa imza atan mülkü amirler yasalara uysun’
09:02 'Umut hakkı için Anayasa’nın 90’ıncı maddesi yeterlidir'
09:00 30 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:55 Gine Bissau'da darbe sonrası yeni hükümet kuruldu
29/11/2025
23:44 Sağlık Bakanı Memişoğlu sezaryen doğumu hedef aldı
22:44 Bayındır: Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı ekseninde harekete geçin
21:21 Erdoğan'dan 'süreç' açıklaması: Sabotajların üstesinden geliyoruz
21:05 Adana'da 27 Kasım kutlaması
20:57 SYRİZA ve Avrupa Solu'ndan DEM Parti'ye 'süreç' ziyareti
20:23 Ege İnsan Hakları Okulu: Demokratik toplum sosyalizmi özgürlük çağının hamlesi
20:17 Kaya ailesinin öldürülmesinde tutuklu sayısı 3'e yükseldi
18:51 Ahmet Özer, DEM Parti Eş Genel Başkanlarıyla görüştü
18:48 Dêrazor'da komün konferansı düzenlendi
18:27 Özgür Özel yeniden CHP Genel Başkanı seçildi
18:24 Şam’da bakanlık binasına giren Süveydalı gençten haber alınamıyor
18:20 Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu'ndan sürece destek çağrısı
17:58 Erdoğan ile Kurtulmuş bir araya geldi
17:51 Hesekê'de binlerce kişi Abdullah Öcalan için yürüdü
17:47 'İsrail ile ticareti sürdürenler Filistin'in yanında değildir'
17:41 'Suriye'de Aleviler için insani yardım koridoru açılsın'
17:27 Sancaktepe mitingine çağrı: Onurlu bir yaşam için ses yükseltelim
16:50 Kadınlardan ‘Yükselen sesler, ortaklaşan mücadeleler’ paneli
16:42 Hewler’de eylemcilere ateş açıldı: 3 ölü iddiası
16:25 Kayyımın AKP’li aday için dağıttığı kolilerin görüntüsünü paylaştı
16:25 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
15:40 PKK’li Yürür ve Taş anıldı
15:20 Çocuk işçi ölümleri için sorumluluk çağrısı
15:16 KESK'ten Ege'de genel grev çağrısı
14:58 Hasta tutsaklar Delal Tekdemir ve Salih Gün için tahliye talebi
14:22 Ege İnsan Hakları Okulu: Kapitalizm yerine komünalite
14:10 İmralı'ya üye göndermeyen CHP’den istifa etti
14:03 Kayıp yakınları: Sürecin temel parçası adalet ve yüzleşmedir
13:58 Emekçiler Wan’dan seslendi: Savaşa değil barışa bütçe
13:23 Cumartesi Anneleri Mahmut Doğan için adalet istedi
13:11 Suriye'deki Alevilere dönük katliam protesto edildi
12:38 Emniyet Amiri'nden Cizîr Belediye eşbaşkanlarına tehdit ve darp
12:18 Halk şölenine katılan yurttaşlar: Onurlu barış için mücadele edelim
12:11 CHP Genel Başkanı Özel'den kurultayda 'süreç' açıklaması
11:27 Tayip Temel: İlham Ehmed’in de konferansa katılmasını bekliyoruz
11:05 Tutsak Filiz Işık’ın tahliyesi 6 ay ertelendi
11:02 Mesûd Barzanî’den Abdullah Öcalan'a teşekkür: Süreci desteklemeye hazırız
10:08 Besê Hozat: İktidar süreç konusunda halen kararsızdır
09:46 Ankara'da gençlerden kuruluş kutlaması
09:43 Sağkan: Barışın inşası için hukukun üstünlüğü tesis edilmeli
09:39 İstanbul 'ekmek' mitingine hazırlanıyor
09:03 Eski polis okulu yerine bina yapılmak isteniyor
09:02 Halep'te yeniden DAİŞ tehdidi!
09:00 Bir poster nedeniyle 10 yıldır yargılanıyor
09:00 29 KASIM 2025 GÜNDEMİ
28/11/2025
22:02 Okmeydanı Demokrasi Platformu'ndan direnişteki sağlık emekçilerine destek
21:27 ‘Enflasyona göre yapılacak ücret artışları halkı daha da yoksullaştıracak’
20:58 Kadın+ Edebiyatçılar Grubu'ndan yayın sektörüne 'şiddete karşı adım at' çağrısı
20:50 Şam'da Alevi yurttaşa suikast
20:32 Bayındır: İktidara adım attıracak gücümüz var
19:54 Maden ve kum ocağına karşı nöbete geçtiler
19:50 Rusya’da WhatsApp’a kademeli kısıtlama
19:44 Ege İnsan Hakları Okulu: Barışın inşası toplumsal müzakeredir
19:15 Amedspor’dan önemli galibiyet
19:11 Papa 14. Leo İstanbul'da
19:02 Suriye’deki Alevi katliamı protesto edildi
18:57 Bermal Nergis ve Muhlise Karagüzel tahliye edildi
18:51 Dilan Karaman için inceleme komisyonu kuruldu
18:28 Peyas Belediyesi’nden ‘heykel’ açıklaması
18:24 KESK'ten işçilerin direnişine destek
18:16 Amedspor’dan Elçi kareografisi
17:48 Abdullah Öcalan'ın çağrısı Almanya mahkemesinde okundu
16:44 'İslam'da Barış ve Demokratik Toplum' paneli: İnsanlığın ortak hakikati barıştır
16:04 Eski Belediye Eşbaşkanının tahliyesi üçüncü kez engellendi
15:48 'Hasta tutsakları serbest bırakın, ihlalleri sonlandırın'
14:49 Roboskî için Adalet Girişimi: Hakikat ve Adalet Yasası çıkarılmalı
14:44 Dilan Karaman zılgıtlarla defnedildi
14:23 Tahir Elçi mezarı başında anıldı
14:00 Elçi anıldı: Geçmişle yüzleşin, cinayeti aydınlatın
13:48 Ege İnsan Hakları Okulu başladı
12:51 'Özgür Halk' yeni yıla dijital yayınla başlayacak
12:48 CHP 39'uncu Kurultayı başladı
11:38 Kerboran'da doğa için palamutlar toplandı