‘Ekolojik tarıma yönelerek bu krizden çıkabiliriz’

img
İZMİR - Tarım ve enerji politikalarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, endüstriyel tarım uygulamaları ve gıda sisteminden vazgeçilerek ekolojik tarıma yönelerek bu krizden çıkılacağını söyledi.
 
Kuraklık, gelecek dönemde yaşanacak gıda krizi ve su savaşlarını tetikleyecek en büyük unsur olarak küresel çapta büyük bir kriz olarak duruyor. Türkiye'de de bu krizin uzun yıllardır hissedilmesi ile birlikte son yıllarda gıdada dışa bağımlı bir hal alındı. Özellikle buğday, arpa gibi ürünler geçmiş yıllarda ithal edilirken şimdi ihraç edilir duruma geldi. Yaşanan bu durumda iktidarın tarım politikalarının yanı sıra enerji ve ekolojik talan politikaları da önemli faktörler arasında.
 
Ekolojik talanın en yoğun olduğu bölgelerden olan Ege illeri de bu talandan nasibini aldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2022-2023 Su Yılı 3 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu'na göre, Ege Bölgesi'nde 1 Ekim-31 Aralık 2022 döneminde yağışlar normalin ve geçen senenin altında gerçekleşti. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Standart Yağış İndeksi'nde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre 3 aylık değerlendirmede, İzmir, Denizli ve Aydın "orta kurak", Manisa ve Uşak ise "şiddetli kurak" olarak tanımlandı. 12 aylık veriler dikkate alındığında ise İzmir'in büyük bölümü "şiddetli kurak", Aydın "orta kurak", Denizli "hafif kurak", Manisa ve Uşak'ın önemli bölümleri "olağanüstü kurak" şeklinde tanımlandı.
 
BARAJ SEVİYELERİ DÜŞTÜ
 
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İZSU) 24 Ocak tarihli verilerine göre de kentteki 5 barajın doluluk oranı geçen senenin aynı ayına göre azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre, doluluk Tahtalı'da yüzde 54'ten yüzde 39'a, Balçova'da yüzde 49'dan yüzde 30'a, Güzelhisar'da yüzde 67'den yüzde 60'a, Alaçatı Kutlu Aktaş'ta yüzde 73'ten yüzde 42'ye, Ürkmez'de yüzde 77'den yüzde 39'a düştü.
 
EKİM YAPILAMADI
 
Ege Bölgesi 2022 Eylül ayında son 18 yılın en düşük yağışını alırken tarımın yoğun yapıldığı Gediz Havzası’nda son 38 yılın, Kuzey Ege ve Küçük Menderes havzalarında ise son 21 yılın en düşük ekim ayı yağışları yaşandı. Yağışların az olması yağmur suyuyla beslenen buğday, arpa, fiğ gibi ürünlerin ekiminde ise gecikmelere neden oldu. Eylül ayında ekilmesi gereken tohumlar için aylarca yağmur beklendi. Kuraklık nedeniyle meyve bahçeleri de sulanmaya ihtiyaç duyarken kışlık sebzelerin ekimi de gecikti. Yine son yılların en yüksek nem oranının yaşandığı Aydın'da ise incir zarar gördü. Hasat sezonunda esen nemli rüzgar nedeniyle rekoltenin neredeyse 3'te biri hasat edilemeden ağaçlarda eridi.
 
DOLU HASADI VURDU
 
Kuraklığın yanı sıra bölgesel ve ani yağışlar da ürünlere büyük zarar verdi. Manisa'nın Salihli ve Alaşehir ile Denizli'nin Çameli, Çal ve Bekilli ilçelerinde meydana gelen ani yağmur ve dolu yağışları yüzlerce dekarlık alandaki üzüm bağlarını talan etti. Üzüm bağları hasar görürken, toplanıp kurumayı bekleyen üzümler de sel sularına kapıldı. Salkımlarda dolunun vurduğu yerlerde kararmalar meydana gelirken dolu nedeniyle hububat tarlaları ile meyve bahçelerinde de zarara oluştu.
 
EKOLOJİK TALAN ÜRETİMİ ENGELLEDİ
 
Bunların yanı sıra ekolojik talanda tarımsal üretimi büyük ölçüde etkilerken, tarım alanları yok olmaya başladı. Tarım alanlarının içine ya da yakınlarına yapılan maden, termik santraller, jeotermal enerji santralleri ya da taş ocakları verimi düşürmenin yanı sıra ürünlerde ağır metallerin birikmesine neden oluyor. Aydında geçtiğimiz yıllarda ihracat edilen incirlerde kükürt çıkması dolayısıyla 1 buçuk ton incir geri gönderildi. Yine havada biriken ve ağır metal içeren gazların yağmurla ürünlerin üzerine düşmesi sonucu bölgede bulunan incir, üzüm ve zeytin gibi ürünlerde hasat yapılamadı. Özellikle geçmişte tarımla anılan Söke, Gediz, Menderes gibi havzalarda kurulan fabrika ve sanayi siteleri tarıma ağır darbe vurdu.
 
Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu ile tarım politikaları ve ekolojik talanın kuraklık ve üretime etkilerini konuştuk.
 
TARIM VE ENERJİ POLİTİKALARI
 
Bugüne gelinen sürecin 1950'li yıllarda başlayıp 2000'li yıllardan itibaren hız kazandığını söyleyen Çobanoğlu, neoliberal tarım politikaları, tek tip tarımsal üretim ve hibrit tohumların üretimde verimi düşürürken toprağı da verimsiz hale getirdiğini kaydetti. Bu tohum ve üretim tarzının daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu belirten Çobanoğlu, "Bu sistem aslında iklim krizi denilen şeyin kendisinin ortaya çıkarttığı üretim tarzıydı. Çünkü tarımda kimyasal kullanımı teşvik edildi. Toprağın özelliği bozulmaya başladı. Öyle bir noktaya geldi ki toprağın karbon emme özelliği ortadan kalkmaya başladığı gibi kullanılan kimyasallar doğayı kirletti. Toprağı, su kaynaklarını ve iklimi etkiledi. Neoliberal politikalar aynı zamanda enerji politikalarında da öne çıkmaya başladı. Yenilenebilir enerji adı altında tarım arazilerinde Rüzgar enerji santralleri, jeotermal enerji santralleri yoğunlaşmaya başladı. Su hazvalarında Hidroelektrik Santralleri gündeme getirildi. Bu yönüyle bakınca tarımsal üretimle enerji politikalarını bütün olarak ele almak gerekiyor" dedi.
 
YASALAR KURAKLIĞI GETİRİYOR
 
Son yıllarda çıkarılan yasalarla tarımın bitirilmek istendiğine değinen Çobanoğlu, "Örneğin büyükşehir yasası ile 5 bin 500'den fazla köy bir gecede mahalleye dönüştü. Dolayısıyla bu köylerin mal varlıklarına, meralarına, otlaklarına el konuldu. Bu ister istemez yeme bağlı bir üretim sistemini beraberinde getirdi. Bu hayvanların gıda ihtiyacını karşılamak içinde tarım arazilerinde tek tip üretime geçildi. Bunun en güzel örneğini İzmir Tire'de yaşıyoruz. İlçede tarım arazileri hayvan yemi yetiştirmek üzere kurgulandı. Üreticiler kendi ihtiyacını bile ilçe dışından temin etmeye başladı. Yine tütün yasası ile tütünde kısıtlamaya gidilince bölgede yeni arayışlara geçildi. Tütün kurak bölgelerin ürünüydü ve bu bölgelerde başka ürün yetiştirmek için daha fazla suya ihtiyaç oldu. Üretimin devam edebilmesi için mecbur artezyen vuruldu. Bu çoğalınca yer altı suları çekiliyor ve ekolojik dengede bozulma yaşanıyor, kuraklığa neden oluyor" diye belirtti.
 
EKOLOJİK TALAN
 
Ekolojik talanın da bu kuraklığa etkisinin olduğuna dikkati çeken Çobanoğlu, şöyle devam etti: "Çünkü iklim krizi denilen şey atmosferdeki güneş ışınlarını kesen sistemlerin ortadan kalkmasıdır. İkinci bir yanıyla güneş ışınlarının toprakta emilememesi ve bitkilerin çeşitliğinin, ormanlık alanların yok edilmesi. Siz toprağın karbon emme özelliğini ortadan kaldıracak uygulamalar yaparsanız, sera gazının oluşmasına neden olan kimyasallarda tarımsal üretimi yaparsanız, sera gazı oluşturan JES'ler ile tarım alanlarını yok ederseniz kuraklıkla da karşı karşıya kalırsınız. Çünkü su oluşması ve yağmurları sağlayan koşulları ortadan kaldırıyorsunuz, tarım arazilerini, ormanları madene açıyorsunuz."
 
KURAK BİR YAZ BEKLİYOR
 
Asıl tehlikenin önümüzdeki yaz aylarında yaşanacağını belirten Çobanoğlu, normal şartlarda üzüm bağlarında kasım-aralık aylarında kış budaması yapılması gerekirken bunun yapılamadığını söyledi. Yine Mart-Nisan aylarında patlaması gereken bağ gözlerin şimdi patlamaya başladığını aktaran Çobanoğlu, "Ani bir soğuk hava akımı ciddi bir sorun oluşturur. Bu diğer ürünlerde de öyle. Yerel ve hibrit buğday türlerinde de bu kuraklık olunca üretimde düşme söz konusu olacak. Bunun için biyoçeşitliliğe yeniden kavuşmak gerekiyor. Örneğin tarlalarda hayvan yemi olarak mısır yetiştirmek yerine doğrudan biyoçeşitliliği arttırmak ve hayvanları otlak ve meralara salmak lazım. Bu alanların amaç dışı kullanımının engellemesi gerekiyor. Toprak içerisindeki binlerce böceği ve canlısıyla topraktır. Bunlar kimyasallarla yok edildiğinde orası artık toprak değil kum olur. Bunlardan hızla vazgeçilmeli. Ancak o zaman kuraklık olgusundan kurtulmaya başlarız" ifadelerini kullandı.
 
İKLİM KRİZİ TEHLİKESİ
 
İklim krizinin bir yanıyla kuraklık diğer yanıyla da aşırı ve ani yağışlar olduğuna dikkati çeken Çobanoğlu, hasat dönemlerinde yağacak yağmurların da ürünlerin yok olmasına neden olabileceğini dile getirdi. "Kuraklıkta bir kısmını koruyabileceğimiz ürünlerin, asit yağmurları yağması durumunda tamamını kaybedebiliriz" diyen Çobanoğlu, "Örneğin Aydın civarında böyledir. Oradaki JES'ler ciddi bir asit olgusu yaratıyor. Gene geçmişte siyanürlü altın madenlerinin bulunduğu bölgelerde yazın yağan yağmurlar bir günde bölgenin tüm tarımsal ürünlerini yok etmişti. Bunu Sarıgöl'de yaşadık. Şimdi Sarıgöl Ovası'nda 'aman yağmur yağmasın' diye üzüm bağları örtü altına alınır. Belki kuraklık daha kabul edilebilir bir durum haline bile gelebilir" diye aktardı.
 
'ÇÖZÜM EKOLOJİK TARIMDA'
 
"İklim krizine gerçekçi gözüm ekolojik tarımdır" diyen Çobanoğlu, endüstriyel tarım uygulamalarından vazgeçerek gıda sisteminin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Yerel tohumların iklim koşullarına daha dayanıklı olduğunu belirten Çobanoğlu, "Dünyada kullanılabilir suyun yüzde 70'den fazlası tarımda kullanılıyor. Bunu eski yerel üretim tarzıyla devam ettirirsek, yer altı sularını çekmezsek suyun daha az kullanımını sağlayabiliriz. Enerji tüketiminin yüzde 30'a yakını endüstriyel tarımda kullanılıyor. Bu sistemden vazgeçerek zamanında ve yerelde üretip, tüketme sistemi uygulanırsa enerjiden de yüzde 20'den fazla tasarruf sağlanır. Dolayısıyla daha az enerji yatırımına da yönelinir. Bu yönüyle üretici, tüketici, bilim insanıyla halkın gıda sistemi olan gıda egemenliği için harekete geçmemiz lazım. Bu konuda sistem değişikliğini talep etmemiz ve mücadelesini yürütmemiz lazım" diye konuştu.
 
MA /  Tolga Güney
 

Diğer başlıklar

16/04/2024
21:43 Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi
20:34 Erdoğan, İsrail ile ticarete tepki gösterenleri hedef aldı
19:33 Çukurova’da kadınlardan öz savunma çağrısı
19:20 Wan direnişinin güler yüzlü çocuğu: İrademize sahip çıktık
19:07 Grevdeki işçiler gözaltına alındı
17:19 YSK, 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede seçim itirazlarını reddetti
17:07 Şenyaşar, bariyerlere rağmen eylemini sürdürdü
16:55 Wan direnişinin sembolü Muhammed Orhan tahliye edildi
16:47 Seçimlerdeki şaibelerin araştırılması için önerge
16:44 Leyla Güven’e 5 ay ceza
16:41 Şiddet uygulayan polisler açığa alındı
15:24 Amed’de trafik kazası
15:13 Seçim sonrası yeni anket
14:37 İzmir’de asbestli gemi tepkisi
14:18 17 ve 18'inci turlarda da yeni başkan seçilemedi
13:35 1 Mayıs çağrısı: Adaletsiz düzene karşı alanlara çıkalım
12:46 Hatimoğulları: İktidarın 'çöktürme planı' çökmüştür
12:31 9. Amed Tiyatro Festivali'nde 19 oyun sahnelenecek
12:16 6 kadın gazetecinin davası ertelendi
11:49 Bahçeli seçim başarısızlığını görmedi: Oyumuz yüzde 16,62!
11:38 Cezaevi ve savcılığa İmralı başvurusu
11:37 ÇGD’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödülleri sahiplerini buldu
11:31 Eylemdeki tutsağın annesi: Talepleri talebimizdir
11:05 BİSAM: Yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL
11:01 Kobanê Davası'nda yarın tutukluluk incelemesi yapılacak
10:57 İstanbul’da ev baskınları
09:58 Altın fiyatlarında yeni rekor
09:10 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 175 gündür haber yok
09:09 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:06 Ayşe Gökkan: Özel savaşa karşı özsavunma halkası genişletilmeli
09:03 Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek
09:02 Hevsel'de çok emek az kazanç
09:01 Wêranşar'da Çarşema Sor kutlanacak
09:00 16 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:30 Qileban’da kaza: 4 kişi hayatını kaybetti
08:17 DAİŞ’liler 100 küçükbaş hayvan kaçırdı
08:10 91 kurum ve isimden CPT'ye İmralı mektubu
15/04/2024
21:55 AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz
21:34 İsrail'den İran saldırısına karşılık verme kararı
21:27 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü
19:14 Girê Sor’da aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
18:34 Adana Kadın Platformu’ndan fail H.İ’nin beraatine tepki
17:12 Şemzînan’da polisten yurttaşlara tehdit ve hakaret
16:48 DEDAŞ'tan boş daireye 34 bin TL fatura!
16:36 Adalet Bakanlığı’nın üç kapısı da Emine Şenyaşar’a kapalı
16:28 BES-AR: Yoksulluk sınırı 66 bine dayandı
16:23 Üniformalı tacizine tepki: Özsavunmamızı geliştireceğiz
15:59 Medet Serhat'ın mezarına saldırıya dair suç duyurusu
14:59 Şirnex’te mahalle bekçisi bir kişiyi vurdu
14:53 Yargıtay savcısı Deniz Poyraz davasında taleplerin reddini istedi
14:15 Kamu emekçileri vergide adalet istedi
14:12 DEM Parti’den avukat Akalın’ın mezarına ziyaret
13:37 Sêrt kayyımının bıraktığı borç: 456 milyon TL
13:35 Kürt müziğinin son 13 yılından seçme eser akorları kitabı çıktı
13:33 Temelli'den Meclis'teki partilere: Ders çıkarma zamanı
13:14 İran 2 kolberi katletti
12:28 ‘Büyüyen mücadelemiz tecridi kıracak’
12:19 Beşiktaş yangınında itfaiye raporu çıktı
12:14 İsrail'de 'savaş kabinesi' toplanacak
12:14 Bütçe açığı daha ilk çeyrekte 500 milyar TL’yi geçti
11:58 Yargıtay seçimleri 17'nci tura kaldı
11:39 DİB’ten Kobanê Davası çağrısı: Hukuksuzluğa karşı tutum alın
11:10 Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yasaklanmasına dair kanun teklifi
11:00 Merkez Bankası’ndan rekor zarar!
10:33 Benzine yılda yüzde 113 zam
10:25 Erkek şiddeti: 1 kadın katledildi 1 kadın ağır yaralı
10:09 TÜİK'in Şubat ayı işsizlik rakamı: 8,7
10:05 Biradost'a hava saldırısı
09:56 Gram altının fiyatı 2 bin 455 TL'yi aştı
09:49 Adalet Nöbeti eylemi farklı bir evreye taşınacak
09:37 Eylemdeki tutsak: Sesimizi herkese duyurun
09:12 Botan Vadisi bahar renklerine büründü
09:08 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ talebiyle eylemde
09:07 KDP istihbaratının alıkoyduğu gazeteciden haber yok
09:06 Özel savaşa karşı mücadele hattı: Xwebûn
09:03 İhlallere karşı 'sokakta mücadele' çağrısı
09:01 Sêrtliler kayyım tahribatının ortadan kaldırılmasını bekliyor
09:00 15 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
14/04/2024
22:35 Teleferik kazasına ilişkin 5 tutuklama
22:27 Mûş'ta dereye düşen çocuk yaşamını yitirdi
21:20 75 yaşındaki tutsak Hatice Yıldız baygınlık geçirdi
20:05 Uzman çavuş tacizi Manisa’da protesto edildi
19:24 Amed’de galibiyet sevinci
18:38 Nehre düşen çocuk hastaneye kaldırıldı
18:35 Şarbajêr’e SİHA saldırısında bir genç katledildi
17:23 Amedspor, Kastamonu engellini aştı
16:48 Gümüşhane seçimlerinin yenilenme talebine ret
16:39 Özsavunmada bulunan kadın gözaltına alındı
16:09 30 yıllık tutsak tahliye edildi
15:28 Hakan Fidan İran Dışişleri Bakanı ile görüştü
14:55 9 kişinin öldüğü silahlı kavganın firari zanlısı 10 ay sonra yakalandı
14:36 Nisêbîn’de tacize karşı yürüyüş: Şiddete karşı özsavunmamızı geliştireceğiz
13:36 Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti farklı eylemlerle sürecek
13:05 Taciz faili uzman çavuşu darp eden 4 kişi serbest bırakıldı
12:45 İSİG: 3 ayda 425 işçi hayatını kaybetti
11:59 TJA’dan kampanyaya dair açıklama: Mücadele her koşulda sürecek
11:06 İran saldırının sonuçlandığını duyurdu, ABD’den İsrail’e uyarı
10:17 İsrail: İran yaklaşık 290 füze ve İHA ile saldırdı
10:14 İsrail çağrı yaptı: BM Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor
09:51 Türkiye Metîna’da iki köyü bombaladı
09:44 Jin Dergi ‘Kadınların birleşik özgürlük mücadelesi ve Üçüncü Yol’ başlığıyla çıktı
09:11 Gazeteci Ahmet’ten 173 gündür haber yok
09:10 Ekonomist Önder: 'Beka' söylemi halklarda karşılık bulmadı
09:06 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi devam ediyor
09:01 Muayene raporu olmadan tutuklanan çocuk cezaevi kapısından döndürüldü!
09:00 14 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:54 THY ve Pegasus İran uçuşlarını iptal etti
13/04/2024
23:41 Soma’da iş cinayeti
23:28 İran, İsrail’e saldırı başlattı
22:52 Ürdün hava sahasını kapattı, İsrail'de okullar tatil edildi
22:42 Tecride karşı Kopenhag ve Mannheim’de miting
22:36 Şengalli kadınlar özsavunma hamlesi başlattı
20:33 Beyoğlu'nda silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti
20:28 Zenûbiya Kadın Topluluğu'ndan şiddete dair açıklama
20:21 Gazeteci Dilan Oynaş tahliye edildi
19:13 Hedef gösterilen Evren Barış Yavuz tutuklandı
17:17 Teleferik kazasıyla ilgili 13 kişi hakkında gözaltı kararı
17:10 Meletî’de 3.7 büyüklüğünde deprem
17:05 Taciz faili uzman çavuş gözaltına alındı
16:58 1 Mayıs Platformu’ndan işçi katliamlarına karşı Taksim çağrısı
16:39 Teleferik faciasında 17 kişi hastaneye kaldırıldı
16:30 TJA'dan uzman çavuş tacizine tepki: Sessiz kalmayacağız
16:09 Qoser’de fidan dikimi gerçekleştirildi
16:08 Başkaya’nın ‘Uygarlık Paradigmasını Değiştirmek’ kitabı okuyucuyla buluştu
16:02 Edirne'de bir kadın katledildi
15:57 Adalet Nöbeti: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünde ısrarcıyız
15:52 DEM Parti Kadın Meclisi’nden uzman çavuş tacizine ilişkin açıklama
15:14 Pakistan’da silahlı saldırı: 10 kişi katledildi
15:06 İHD, hasta tutsak Demir, Güvel ve Zoraslan’ın tahliyesini istedi
14:49 Uzman çavuş tacizi yürüyüşle protesto edildi: Fail korumaya alındı
14:28 3 kişiyi katleden Cihan Oral hala yakalanmadı
14:08 Kayıp yakınları 3 kentte kaybettirilenlerin akıbetini sordu
13:55 Mexmûr’da yeni belediye eşbaşkanları belirlendi
13:54 Cumartesi Anneleri Ali İhsan Dağlı’nın faillerinin yargılanmasını istedi
13:32 Makine Mühendisleri Odası'ndan 'teleferik' açıklaması: Kontroller yapılmadı
13:28 Teleferik direği heyelan nedeniyle kırılmış!
13:00 Fransa’nın Türkiye’ye teslim ettiği kişi cezaevine konuldu
12:56 Avustralya’da alışveriş merkezine saldırı: 5 ölü
11:43 Eynerce Deresi fabrika atıkları nedeniyle köpüklü akıyor
11:30 Teleferik faciasında tahliye çalışmaları sürüyor: 128 kişi kurtarıldı
10:58 Mêrdîn'de ekmeğe yüzde 33 zam
10:51 MKM’de tenbûr atölyesi
10:03 İsrail’le ticarete dair paylaşıma gözaltı
09:44 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:42 Gazeteci Ahmet 172 gündür KDP istihbaratının elinde
09:37 Ege Denizi’nde deprem
09:25 Çand Ma'dan kitap ve tembur kampanyası
09:11 Gazeteci Işık: Erdoğan uluslararası görüşmelerle tutunacak dal arıyor
09:08 Depli besiciler dertli: Günü kurtarıyoruz
09:06 Tecavüze uğrayan kadın: Dayanışma güç verdi, artık korkmuyorum