Aydeniz’in dokunulmazlığı görüşülüyor: 12 Eylül Anayasası’nı bile uygulamaz hale geldiniz

img
ANKARA - DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması için bir araya gelen Karma Komisyonda konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “12 Eylül Anayasası’nı bile uygulamaz hale geldiniz” dedi.
 
Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’da Demokratik Bölgeler Parti (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması için görüşmeler devam ediyor.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Karma Komisyon’da söz aldı.
 
Oluç, dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair komisyonun daha öncede bir araya geldiğini belirtti. Milletvekillerinin dokunulmazlığının Anayasa’ya aykırı bir şekilde daha öncede toptan kaldırıldığını hatırlatan Oluç, şunları söyledi: “Anayasa aykırı olduğu uluslararası kurumlar ve son olarak AİHM tarafından da belirlenmiş oldu. Anayasa’ya aykırı olarak, kaldırılan dokunulmazlık nedeniyle vekillerimiz ağır bir bedel ödedi ve ödemeye devam ediyorlar. Şu anda cezaevlerinde rehin tutulan vekillerimiz var.
 
MİLLETVEKİLLERİNİN İTİBARI KORUNMUYOR
 
Türkiye’de ciddi bir sorun yaşıyoruz. Milletvekillerinin itibarının korunması ve parlamentonun itibarının korunması meselesi… Bir düşünelim gerçekten bu parlamentonun, milletvekillerinin itibarının korunması konusunda Meclis Başkanı dahil olmak üzere Meclis’in, gereken özeni gösterdiğine inanıyor musunuz? Vekillerin itibarını korumamız gerektiği konusunda bir farkındalık ve bilince göre hep birlikte davranıyor muyuz? Bu bunu böyle olduğunu her halde hiçbiriniz iddia etmiyorsunuz? Vekilin itibarı korunmadığı için parlamentonun da itibarı korunmuyor. Bu konuda bir araştırma yapılsa milletvekilleri ve parlamento itibarının ne kadar düşük olduğunu görürüz. Kamuoyu araştırmalarında parlamentoya güven yok. Meclis’in kendisi milletvekillerinin itibarını korumuyor, savunmuyor. Meclis Başkanı da en başta bunu yapmıyor. Defalarca bu konuda talepte bulunduk. Kendisiyle yüz yüze telefonla görüşerek, milletvekillerinin itibarının korunması, saldırıların önlenmesi, önlemler alınması için taleplerimiz oldu. Sonuç alıcı adım atılmadı. Milletvekillerinin itibarını korumak başlıklı başkanın ifadelerine riayet etmiyor. Gerekenini yapmıyoruz.
 
İÇİŞLERİ BAKANI HUKUKLA MÜCADELE EDİYOR
 
İkincisi ‘Güvenlik güçlerine görevi yaptırmamak’ fezlekelerde de geçiyor. Güvenlik güçlerinin görevi nedir? Anayasa ve yasalara uygun olarak olağan hayatın yaşanmasını sağlamak, hukuksuzluklar olmaması için orada bulunmak, hakkın, hukukun korunmasını sağlamak, görevi birinci dereceden budur. Baktığımızda gerçekten güvenlik güçlerinin eylem etkinliklerde, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde böyle mi görev yapıyor? Bu görev tanımına uygun mu davranıyor? Sadece HDP’liler için söylemiyorum. Bu Meclis’te bulunan partilerin hepsi için söylüyorum. Her biri çeşitli dönemlerde çeşitli coğrafyalarda kolluğun hukuksuz davranışıyla karşı karşıya kalmıştır. Kolluk görevini yapmıyor. Kolluğun görevi hakların kullanılmasını engellemek değildir. Hukukun işlemesini, yurttaşın Anayasal hakkını kullanmasını engellemek değildir. Kolluk yapmaması gereken her şeyi yapıyor. Bu beklenmeyen bir durum mu? Ben kendi adıma da partim adıma da söyleyeyim. Yapmıyor. Kolluğun en tepesinde bulunan, emirleri veren kişi ve kurum demokrasi ve hukukla mücadele ediyor. Demokrasinin, hukukun, anayasanın işlememesi için bu odak bir faaliyet sürdürüyor. 
 
Adı belli İçişleri Bakanlığı. Çeşitli tanımlar kullanıyor. Suç İşleri Bakanlığından başlamak üzere tüm tanımlar uyuyor. Böyle bir bakan hukukun, hakkın, yasanın, anayasanın işlemesi için çalışan değil de tam tersi için çalışan, çabalayan olunca, kollukta böyle yapıyor yani görevini değil, görevi olmayanı yapıyor. Mesele temel bir meseledir.
 
VALİLER YÜRÜTME MEMURU GİBİ ÇALIŞIYOR
 
Demokratik, evrensel hak ve özgürlüklerin kullanılması meselesini tartışıyoruz. Anayasa’nın 34’üncü maddesi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını düzenler. Bir tane Van örneği vereceğim. Van’da 2016’dan bugüne kadar kesintisiz bir biçimde eylem, etkinlik yasağı var. 15 günde bir Valilik uzatıyor. 6 yıldır ya bu nasıl bir şey. Sıkıyönetim, Olağanüstü Hal deseniz, değil. Darbe rejimi deseniz? Öyle mi? Darbe rejimi o zaman? Bu bizim yaşadığımız ülkede oluyor. Buna karşı herhangi birinizin bizim dışında söz kurduğunu görmedik. Ağrı, Bitlis, Hakkari, Kars, Şırnak, Dersim, Urfa say say bitmez. Eylem etkinlik yasağının kullandığı batı illeri de var. İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da oluyor. Valiler kendin de böyle yetkiyi görüyor. Kimden alıyorlar bu kadar rahatlığı biraz evvel sözünü ettim ya İçişleri Bakanı’ndan. İçişleri Bakanı ‘Önce yık, sonra hukuk’ diyor. Ben hukuk, Anayasa tanımıyorum, diyor. Valilik kararıyla Anayasal haklar engellenebilir mi? Van en tipik örneğidir. Valiler zırt pırt karar alıyorlar. Bunu tartışamıyor, değiştirecek adımlar atılamıyor? Eğer vali bir kentte güvenliği yasak yoluyla sağlıyorsa o zaman istifa etsin. Vali zabıta memuru mu? Valiler yürütmenin memuru gibi çalışıyor. Yasaklar iktidar partisi için geçerli değil. HDP, toplumsal ve siyasal muhalefet için geçerlidir. Böyle bir durumla karşı karşıyayız.
 
KOLLUĞUN MİLLETVEKİLİNE SALDIRMA GÖREVİ Mİ VAR?
 
Anayasa’nın 34’üncü maddesi sürekli çiğneniyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddeleri çiğneniyor. AİHM’in, Avrupa Konseyi’nin bir parçasıdır. Çıkın Avrupa Konseyi’nden de herkes rahatlasın. Hem içinde hem de dışında olacağız. Milletvekillerinin itibarını korumuyoruz. Kolluğun görevi olmayan işleri yapıyor.  Kolluk, anayasal hakkım olan basın açıklamasını rahatça yapmamı sağlıyor. Kolluk zaman zaman ‘Ben devletim’ diyor. Sizlerde görmüşsünüzdür. Sen devletin bir memurusun, devletin kendisi değil. Devletten bahsedeceksek oradaki halk ve halkın temsilcisidir. Yasama da devletin bir temsilcisidir. Milletvekillerimize ağır tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bir tanesi fiziki yere düşürme, kol kırma, darp etme fiziki saldırı. Kolluğun böyle bir hakkı var mı? Yok. Dokunulmazlığı var. Sözlü saldırı var. Ağzıma alamayacağım cinsiyetçi küfürlerle saldırıyorlar. Söyleyemem, yapamam ben. Erkeklere de saldırıyorlar. Kolluğun böyle görevi hakkı mı var? Bu kayda alınmasın diye kolluk basını uzaklaştırıyor. Basın kayda almasın diye gazetecileri, danışmanları uzaklaştırıyor. Çünkü hukuku çiğnediğini biliyor.”
 
HDP’Lİ VEKİLLERE SALDIRI FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ
 
Tek HDP’li vekillerine eylemlerde yapılan müdahalelere dair fotoğrafları gösteren Oluç, şöyle devam etti: “Musa Piroğlu’na kolluk müdahale ediyor. Engelli vekilimiz yere atılıyor. Böyle bir şey olur mu? Bir engelli vekilin bu şekilde yere atılması kabul edilebilir mi? Hepsi kolluğun vekillerimizi nasıl sıkıştırdığına dair fotoğraflar. Çok temel haklar kullandırılmıyor diye anlattım ya bunu göstermek için bu fotoğrafları gösteriyorum. Sonuç olarak hepimiz insanız. Kolluk vekillerimize kalkanlar altından tekme atıyor. Vekillerimizin hepsi eylem sonrasında bacakları morarmış şekilde önümüze geliyor. Her seferinde ‘karşılık vermeyin’, diyoruz. Kameralar görmediği için kolluk tekme atıyor. İnsanlar provoke ediliyor. Kolluğun arasına özel provokatörler giriyor. Her türlü hakareti yapıyor. Biz bunları biliyoruz. Bizim vekillerimiz inanılmaz, sabırlı davranıyor. Zaman zaman insanın sabrı da aşılıyor.
 
AKP ÇOKTAN KARARINI VERMİŞ
 
Müdahaleler sadece HDP’ye mi? HDP başta, toplumsal muhalefete de yapılıyor. Elimizde birçok rapor var. Saliha Aydeniz’in de raporları var. Yaptıkları suç duyuruları var. Mahkemelerin hukuku uygulamadan suç duyurularını reddettikleri kararlar var. Polis bize küfür etti bunun hesabını soralım diye uğraşmıyoruz. Hukuk yoluna gidiyoruz. Fezlekeler okundu. 5 fezlekenin dördünde esas itibariyle etkinlikte engelleme karşısında sıkıntılar yer alıyor. Polisin kolluğun söylediklerini yazmıyorlar. Ettikleri küfürleri, hakaretleri yazmıyor. Vekilimizin ‘sus’ demesini yazıyorlar. Bu fezlekeleri getirmişsiniz. Dokunulmazlığı kaldıracaksınız. AKP kararını vermiş. Komisyonlarda eller kalkıp, inecek vekilin dokunulmazlığı kaldırılacak. Biraz vicdan muhasebesi yapın. HDP dışındaki hangi vekillerin kolluk ve emniyet güçleriyle karşı karşıya geldiğini, kimi zaman şiddet uygulandığı, hakaretleri anlattık. Her partiden var. Ne polis ne de vekil polise şiddet kullanmalı.
 
GÖRÜŞLERİMİZE FEZLEKE HAZIRLANIYOR
 
Bu fezlekelerin yüzde 95’i yapılmış olan basın toplantılarındaki açıklamalardan kaynaklıdır. Düşünce ifade özgürlüğünü kullanıyor ‘örgüt propagandası’ deniliyor. Benim başıma geldiği için söylüyorum. Bir gün Diyarbakır’da konuşma yapıyorum. Elinde megafon var. Benim söylediğim bir cümleyi beğenmedi, megafonla engellemeye çalıştı. Ben de ‘milletvekiliyim konuşurum, varsa içerisinde suç fezleke gönderirsiniz’ dedim. Geldi, fezlekesi. Peki ne demişim; ‘barış olmalı memlekette’ diye konuşma yapmışım. Ben ne konuşacağımı bilen insanım. ‘Terör propagandası’ diye basın burada iken okuttuğunuz fezlekeler, bundan ibarettir. Görüşlerimizi beğenmeyebilirsiniz. Birbirimizi konuşarak, anlamaya çalışırız. Milletvekili görüşünü açıkladı, diye ‘terör propagandası’ fezlekesi gönderiyorsunuz. Sizin savcılarınız ne kadar çok HDP’lilere fezleke gönderirsek, ‘terfi ederiz’ diye düşünüyor. Bu gerçekten de yaşanıyor. Ahmet Altun’un terfisidir. Kobanê Kumpas davasını büyük bir kumpas olarak açtı. Sonra terfi aldı. Yereldeki savcılar da böyledir. Ben tarihe not düşmek için söylüyorum. Yoksa aldığınız kararı değiştirme imkanımız olmadığını biliyoruz.
 
HEP İKTİDAR DA OLMAYACAKSINIZ
 
AKP Genel Başkanı kürsüden bunu söyledi. Siz nasıl vicdanınızla karar vereceksiniz. Bunlar tarihe not düşsün. Belki bir gün baktığınız da bunlar söylenmişti, dersiniz. Mustafa Yeneroğlu, Ankara’da kötü bir olay yaşadı. İsterdik ki Yeneroğlu, AKP içerisindeyken bunlara itiraz etseydi. Sonra muhalefete geçtiğinde bu hakareti yaşadı, üzüldük. Yarın öbür gün iktidar da olmadığınız zaman kim iktidar da ise dileriz ki; iktidarda olmayanların da hakkını ve hukukunu korusun. Siz bugün iktidardasınız, hukuka uygun davranmıyor musunuz? Ama hep iktidar da olmayacaksınız. Şimdi çıkarılmaya çalışılan basın yasası da böyle o yasalar size karşı kullanılmaya çalışıldığında kim çıkardı bu yasaları diyeceksiniz. Bu fezleke ve dokunulmazlık meselesi de böyledir.
 
12 EYLÜL ANAYASASI DAHİ UYGULANMAZ HALE GELDİ
 
Demokratik hak ve özgürlüklere, evrensel hak ve ilkelere sahip çıkmak demokratik siyasette olan herkesin görevidir. Bizi bir arada tutan şey 12 Eylül’de yapılan Anayasa ise ona uygun davranmak hepimizin görevidir. 12 Eylül Anayasa’sının değişmesi için yıllardır mücadele eden ben, bugün maalesef 12 Eylül Anayasa’sına uyun demek zorunda hissediyorum. Ama şu despotik dönemde yapılmış olan 12 Eylül Anayasası’nı bile uygulamaz hale geldiniz.
 
HUKUK, YARGI BIRAKMADINIZ
 
Hukuk ve yargı bırakmadınız. Tuz koktu yargıda… DGM’de yargılanmış biriyim. Genel Kurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılandım. Bunu söylerken de çok sıkılıyorum. Hakim ve savcı üniformalı ve üstlerinde cübbe vardı. Savunmama müdahale etmeden dinlediler, şaşırmıştım. Bir süre askeri savcı ve yargıçlar oluyordu. DGM’leri hep eleştirdik. Bugünkü mahkemelerle karşılaştırırsanız, hiç olmazsa hukukun çerçevesine uyan heyetler vardı. Maalesef böyle bir durumu söylemek zorunda bıraktınız. Ağır Ceza Mahkemeleri var içler açısıdır. Utanırsınız. Nasıl Ağır Ceza hakimi olmuş, şaşırırsınız. Siz dokunulmazlıkları kaldırıp, böyle mahkemelere gönderiyorsunuz.”
 
‘ANAYASA İHLAL EDİLİYOR’
 
Ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, AYM kararlarını ve Anayasa’nın ilgili maddelerini hatırlattı. Kaboğlu, kolluk güçlerinin uygulamalarının anayasal suç olduğunu ve sistemli bir şekilde bunun uygulandığını söyledi. Anayasanın ilgili maddelerine örnek veren Kaboğlu, “Yurttaşlar anayasal hakkını koruduğunda kolluk müdahale ediyor. Bu Anayasal suç oluşturuyor. Anayasa sistemli bir şekilde ihlal ediliyor ve bu konu hükümet açısından düşünülmelidir. Anayasa’nın, hukuk devleti maddesi de böylece ihlal ediliyor. Herkes için bağlayıcı özellikle İçişleri Bakanı açısından da bu durum bağlayıcı” diye konuştu.
 
MHP’Lİ YILDIZ HDP’LİLERİ HEDEF ALDI
 
Komisyonda söz alan MHP’li Feti Yıldız ise, HDP’li vekilleri hedef aldı. HDP’li Fatma Kurtulan tepki gösterdi. MHP’li Yıldız, dokunulmazlığın kaldırılmasına dair getirilen bütün fezlekelerin görüşülmesi gerektiğini savundu.
 
Komisyonda söz alan HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki ve Abdullah Koç da, polisin uyguladığı orantısız güce dikkati çekti.
 
Komisyon görüşmeleri devam ediyor.

Diğer başlıklar

16:59 Yargıtay, Ata ve Mızrak davasında polislerin beraatını onadı
16:49 DEM Parti seçim çalışmalarına hız verdi
16:46 MB rezervleri bir haftada 4 milyar 53 milyon dolar azaldı
16:39 DEM Parti: AKP’liler Belçika’daki ırkçı saldırının sözcülüğünü yapıyor
16:30 Hatimoğulları: Savaş için kapı kapı dolaşacağınıza barış için İmralı kapısını açın
16:21 Adalet Nöbeti’nden ‘İmralı kapısı açın’ çağrısı
16:07 Zana Bedlîslilere seslendi: Sandıklarınıza sahip çıkın
16:07 DEM Parti: Antalya'da adaylarımızı geri çekmiyoruz, oylar DEM'e
16:01 Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir
16:00 Hatice Yıldız’ın tutukluluğu Bakırköy cezaevi önünde protesto edildi
15:47 Roboskî’yle yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değil
15:34 Meleyî aşireti DEM Parti’ye desteğini açıkladı
15:17 Bakırhan: Halk onuruna ve iradesine sahip çıkacak
15:15 Pontoslu yazar Haralambidis yaşamını yitirdi
15:05 Êlih kayyımı AKP adayı için 53 milyona koli hazırlattı
15:01 Amed’de okul temizliği yaptırılan 15 öğrenci zehirlendi
14:55 Tutsaklardan siyasi partilere mektup: Açlık grevleri konusunda rol üstlenin
14:37 Mart ayı katliamlarıyla yüzleşme çağrısı
14:18 Okullar 1 Nisan'da tatil
14:16 Bayındır Bazîd’den seslendi: 1 Nisan’da başarımızı birlikte kutlayalım
14:01 Yargıtay Başkanı onuncu turda da seçilemedi
13:08 Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu: Tutsakların talepleri karşılanmalı
12:55 DEM Parti’den 3 merkezde miting
12:48 Mûş'ta vali, kaymakam ve komutandan seçim çalışması
12:22 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı
12:21 Kütahya ve İstanbul’da erkek şiddeti
11:57 AKP'li belediyenin taş ocağına 'ÇED gerekli değil' kararı
11:42 ÖHD’den iki bakanlığa başvuru: Sağlık hakkı ihlaline sebep olan uygulamalar son bulsun
11:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından yeni görüşme başvurusu
11:06 Zafer işareti gerekçesiyle seçim görevi iptal edildi
10:42 Kantinden para ile satın aldıkları eşyalara el konuldu
10:41 Agrobay işçileri ilk kazanımlarını elde etti
10:29 Cisim patlaması raporu: Dayan ailesi mağdur edildi
10:23 Ertak: Şirnex'te 2004 ruhuyla sandık başına gidelim
09:37 DEM Parti'ye destek yürüyüşü
09:13 Gazeteci Ahmet’in akıbetine dair 156 gündür açıklama yok
09:12 Tutsaklar 123 gündür açlık grevinde
09:11 DEM Parti Cihanbeyli için seferber
09:09 Xinûs eşbaşkan adayları: Herkese eşit hizmet vereceğiz
09:08 Abdullah Öcalan'ın avukatı: CPT güven veren bir kurum olmaktan çıktı
09:07 Wêranşar DEM'den yana
09:06 Ebexliler 2019’un hesabını soracak!
09:04 'Taşıma' hilesine karşı binlerce hareketli seçmen başvurusu
09:02 Tutsak yakınlarından hukuksuzluğa karşı dayanışma çağrısı
09:01 Tuncel: Sandığa gidelim, gasp edileni geri alalım
09:01 28 MART 2024 GÜNDEMİ
08:51 Ahlat T Tipi’nde provakatif saldırı
08:42 Beyaz Saray’dan İsrail’i görüşmeye ikna çabaları
27/03/2024
23:59 Riha’da kitlesel halk buluşmaları: Halka hizmet DEM Parti ile gelecek
23:56 Halk buluşması mitinge dönüştü: Hiçbir kuvvet Êlih’in kafasını karıştıramaz
23:22 Riha’da gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı
21:41 Barikat Riha’dan DEM Parti’ye destek yürüyüşü
21:34 Agirî ve Wan'da gençlik şöleninde tecrit vurgusu
21:08 Serüven Kültür Dünya Tiyatro Günü’nde sokakta
20:53 Memurlar AKP çalışmalarına götürülüyor
20:36 Mêrdîn adayları sahada: Sesimiz sandıklardan güçlü çıkmalı
20:30 Tiyatro oyuncularından DEM Parti’ye destek
20:22 Haber Sen: TRT anayasal suç işliyor
20:05 Zana: İmralı kapıları açılsın
19:47 Emine Şenyaşar’ı ziyaret etmek isteyen EMEP’lilere engel
19:43 İzmir'de kadın katliamları protestosu: Örgütlenelim
19:38 Colemêrg’teki final mitingine kitlesel yürüyüşle çağrı yapıldı
19:15 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
19:09 KHK eylemi 287’nci haftasında
18:54 Sêrt’te silahlı kavga: 4’ü ağır 8 yaralı
18:28 Bodrum’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti
18:04 Erdoğan Êlih’de Ankara ve İstanbul için oy istedi
17:57 İHD Ankara Şube Ekoloji Komisyonu Yıllık Ekoloji Raporu’nu açıkladı
17:02 Türkdoğan TİHV ve İHD’yi ziyaret etti
16:51 DEM Partili adaylar: Adana için yeni bir tarih yazma vakti geldi
16:49 DEM Parti seçim çalışmasında: 1 Nisan'da zaferi kutlayacağız
16:47 Zana'dan Adalet Nöbeti'ne ziyaret: Annelerin mücadelesi olmasa dilimiz yok olurdu
16:38 Eğitim Sen: Cumhur İttifakı adayları okullarda propaganda yapıyor
16:22 Erdoğan Amed'de: Bu kardeşinize yüzde 28,5 oy çıkmışsa durup düşünmemiz lazım
15:50 Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Çık sen kendini ıspatla
15:47 Emekliler: Sandıkta hesap soracağız
15:40 ÖHD, Marmara Bölgesindeki cezaeevlerine dair raporunu paylaştı
15:37 Hareketli seçmenler Muğla'dan yola çıktı
15:15 Mahkeme kararı verdi: Devletin öğrencilere yemek sağlama yükümlülüğü yoktur
15:12 Trabzon’da göçük: 3 işçi yaşamını yitirdi
15:10 Uçar: Bu seçim Şêx Seîd'e hakaret edenler ile Şêx Seîd'in torunları arasında
14:49 Belediyeden 'Yardıma muhtaç' kuyumcuya 70 bin TL yardım!
14:43 Cezaevinde rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı
14:30 Bayındır Qereyazî’de: Bu seçim, Kürtlerin dili, kimliği için referandumdur
14:20 DEM Parti'den Elkê'de sandık güvenliği eğitimi
14:18 Türkiyeli yetkili: Rusya saldırganlarını tutuklama talebi yoktu
13:49 Hrant Dink davası sanığı: İstihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi rapor düzenledik!
13:44 Çewlig'de miting
13:40 Akkuyu'da maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı
13:28 Öğrenciler Erdoğan’ın mitingine taşındı
13:16 Baro ve STÖ’lerden CPT’ye İmralı çağrısı: Çözüm için adım atın
12:54 Açlık grevinde olan 5 tutsağa hücre cezası
12:37 Licik bilirkişi raporu: Zehirli kimyasalın Fırat’a taşınma riski var
12:18 Yargıtay Başkanı 6'ncı turda da seçilemedi
12:02 YNK: Kerkük'te Türkmen Cephesi ile anlaşan KDP ulusal değerleri sattı
11:35 Bakırhan: Üçüncü yol ağacının altında birleşelim
11:13 Yaşlı nüfus 5 yılda bir buçuk milyon arttı
11:00 Sınırdaki saldırılarda 10 kolber yaralandı
10:28 Roboskîliler: AKP'ye giden her oy üstümüze bomba olarak yağacak
10:27 Şirnex ve Riha'da ev baskınları
09:52 Hezro kırsalında askeri operasyon ve abluka
09:23 HRW ve Yurttaşlık Derneği: Depremle ilgili yetkililerin soruşturulmasına izin verilmeli
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 155 gündür haber yok
09:09 Açlık grevi eylemi 122'nci gününde
09:08 'Bize ulaşan herkesi sandığa taşıyacağız'
09:07 Kayyım kadın merkezini yıllık bin 500 TL'ye kiraya verdi
09:06 AKP'liler ‘oy verme’ sözü karşılığında rüşvet dağıtıyor
09:04 Eşbaşkan adaylarından 'sandığa sahip çık' çağrısı
09:04 DAİŞ saldırıları: 2015 öncesi konumuna dönmek istiyor
09:03 Ege'den binlerce kişi kayyımları göndermeye gidiyor!
09:02 Hak savunucuları: Yıldız'ın tutuklanması insan hakkı ihlalidir
09:02 Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel yönetim
09:01 Ayşe Gökkan: Merhamet dilemiyor, ataerkil yargıya baş eğmiyoruz
09:00 Dilovası’nda seçmenler değişim için sandığa gidecek
09:00 27 MART 2024 GÜNDEMİ
26/03/2024
23:59 Zana: Kürt halkı baskılara karşı boyun eğmedi, eğmeyecek
23:52 30 yıl sonra 'Bijî berxwedana zindanan' sloganıyla karşılandı
23:02 WHO: Dêrazor’daki saldırıda bir çalışanımız yaşamını yitirdi
22:50 Mêrdîn’de kayıp gencin cesedi suda bulundu
22:35 Hezex’te coşkulu halk şöleni
22:06 Mêrdîn’de çalışmalarını hızlandıran adaylardan ilçe ve köy ziyaretleri
21:18 Kerboran’da yurttaşlardan AKP’li belediyeye tepki
20:54 Agrobay işçileri: Emeğimiz ve alınterimizi istiyoruz
20:45 Uçar: Atacağımız her adım herkesin geleceğini belirleyecek
20:15 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 62’nci gününde
20:07 Akademisyen Sirman serbest bırakıldı
19:25 Xana Axpar'da husumetli aileler barıştırıldı
19:00 AKP’nin Amed adayları oy karşılığında BİM kartı dağıtıyor
18:19 Ankara’da bir öğrenci yaşamına son verdi
17:51 DEM Parti'den Silopiya’da konvoy ile mitinge çağrı
17:42 ‘DEM Riha’ya, Riha DEM Parti’ye çok yakışacak’
16:21 Zana: Belediyeler zihinlerin temizlenmesi için önemli bir yer
16:15 Keskin ve Yarkın hakkında ceza istemi
16:05 Adalet Nöbeti’nde mücadele vurgusu
15:52 Colemêrg'teki polis şiddetine dair soru önergesi
15:32 DEM Parti sahada: İrademizi kayyımlardan geri almaya geliyoruz
15:20 DEM Parti hasta tutsaklar için Meclis araştırması istedi
15:17 Riha’da bir kadını katletme girişimi
14:54 Öğretmenevi’ndeki yolsuzlukla ilgili davada savcı değişikliği!
14:43 Sedyeyle cezaevine götürülen Yıldız için AYM'ye başvuru
14:27 516 isim ve kurumdan DEM Parti’ye destek açıklaması
14:26 Akademisyen Sirman'ın telefon görüşmesi suçlama konusu
14:17 Eski vekil Demirel ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ beraat etti
13:54 Kameraman Akkaya’nın tutukluluğunun devamına karar verildi
13:52 Tarihi Mêrdîn'de istinat duvarı çöktü
13:28 Yargıtay seçimleri: 5'nci turda da sonuç çıkmadı
13:18 Gazeteciyi hedef gösteren Yeni Şafak muhabirine tazminat cezası
12:30 DEM Parti'den Ahmet Saymadi'ye ilişkin açıklama
12:10 Kavak S Tipi’nde keyfi disiplin cezaları
11:35 3 yıldır haber alınamayan Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusu