Yüzde 50 engelli tutukluya 'tek kalabilir' raporu

img
İZMİR - Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yüzde 50 engelli olan ve daha önce "tek başına kalamaz" raporu verilen tutuklu Suphi İsmail'e, Sağlık Kurulu’na çıkarılmadan "tek başına kalabilir" raporu verdi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde 261’nci hafta eylemini gerçekleştirdi. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de katıldığı eylemde, “Susma suça ortak olma, ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma” yazılı pankartlar taşındı. 
 
Eylemde, Bodrum S Tipi Cezaevi'nde bulunan Suphi İsmail’in durumuna dikkat çekildi. İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, İsmail’in 2008 yılında ağır yaralı bir şekilde gözaltına alındığını ve 6-7 gün Diyarbakır’da bekletilerek, yaralarına müdahale edilmediğini söyledi. Bu nedenle İsmail’in bacağının kangren sonucu kesildiğini aktaran Çiçek, “Daha sonra sırasıyla Adana F Tipi, Bingöl M Tipi, Sincan, Tekirdağ, şuanda Bodrum S Tipi Hapishanesinde kalmaktadır. İsmail, yüzde 50 engellidir ve sakatlığı kalıcıdır. Bundan dolayı tek başına ve tek kişilik koğuşta kalamaz, çoklu kişili koğuşta kalabilir" dedi. 
 
'TEK BAŞINA KALABİLİR’ RAPORU 
 
Çiçek, İsmail’in 9 Eylül'de İHD'ye gönderdiği mektubu okudu. İsmail’in mektubunda^, şu ifadelere yer aldı: "14 Nisan 2022 tarihinde Tekirdağ F Tipi’nden Bodrum S Tipi Cezaevi’ne nakil edildim. Şu anda bulunduğum cezaevinde, var olan 'tek başına kalamaz' sağlık raporumu ilk günde kabul etmeyerek beni tek kişilik bir hücreye aldılar. Halen beni tek başıma tek bir hücrede tutuyorlar. Bu 5 ay içerisinde Beni iki defa Sağlık Kurulu’na sevk ettiler. İlk Bodrum Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu’na sevk ettiler. Sevkten 20 gün sonra bana şöyle dediler. ‘Senin Bodrum Devlet Hastanesi sağlık kurulu raporun işleme girmiyor işlem sorunu var’ ve bu şekilde iptal ettiler. Raporun içeriğinde ne olduğunu bana söylemediler. Ankara’da Tekirdağ’da Devlet Hastanesi’nin Sağlık Kurulu raporları vardır ve buralarda hiçbir şekilde işlem sorunu çıkmadı. Üstelik T.C. kimlik numarası tarafıma verilmiştir. İki defa da Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk ettiler bu Sağlık Kurulu tarafından bana 'Tek başına kalabilir.’ raporu verdi. Normalde sağlık kurullarına çıktığım zaman ilk önce beni tek tek doktora götürüyorlardı. Bu işlemden sonra toplu bir şekilde doktorlar heyetine, onların karşısına çıkartıyorlardı. Bu prosedürü Ankara, Tekirdağ ve Bodrum’da uyguladılar ama Muğla Hastanesi’nde beni toplu bir şekilde heyetler doktorların önüne çıkartmadılar. Sorduğumda 'burada böyle bir şey yok’ dediler.”
 
'TALEPLERİ KARŞILANMALI'
 
Bu yaşananların kurumlar arasındaki tutarsızlığı gözler önüne serdiğine dikkat çeken Çiçek, “Suphi İsmail’in ayağı kalça kemiğinden itibaren yok, kullandığı ayak protezi sırtına kadar gelmektedir. Yani protez ayağı pantolon gibi giyiyor ve rahat bir şekilde yürüyemiyor. 24 saat koltuk değnekleri de hareket ediyor. Koltuk değnekleri kullanan biri nasıl yaşam ihtiyaçlarını karşılayabilir? Yüzde 50 engelli bir kişi nasıl tek başına kalabilir? Bütün ihtiyaçlarını tek bir ayakla zıplaya zıplaya karşılayan, çok zor durumda yaşamını idame ettiren bir kişinin günbegün sağlığı da kötüleşecektir. Ayrıca Suphi İsmail ile 16 Eylül’de yapılan görüşmede belinde platin olduğu için kendisine korse kullanması gerektiğine dair rapor verilmesine rağmen kendisine hapishane idaresince henüz korse verilmemiştir. Bir an önce Suphi İsmail’in ihtiyaçları karşılanmalı, arkadaşları ile aynı odaya verilmelidir” diye konuştu.