Hücre cezası verilen tutuklunun infazı yakıldı

img
DİYARBAKIR - Bandırma 2 Nolu Cezaevi’nde tutulan Muharrem Güneş, tahliyesi üzerinden 6 ay geçmesine rağmen “4 hücre cezası” aldığı gerekçesiyle tüm infazı yakıldı. 
 
Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Muharrem Güneş, tahliyesi üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, 4 hücre cezası aldığı gerekçesiyle İdare ve Gözlem Kurulu (İGK), tarafından infazı tamamen yakıldı. Güneş, 9 yıl 9 ay cezaevinde kalması gerekirken, infazının yakılmasıyla verilen 13 yıl hapis cezasının tamamını cezaevinde geçirecek.
 
ÇOCUK YAŞTA TUTUKLANDI
 
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 2010’da bir tanık ifadesi gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Güneş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Tanık, mahkemede ölüm tehdidi altında Güneş hakkında yalan ifade verdiğini belirtmesine rağmen, Güneş tahliye edilmedi. Tutuklandığında 16 yaşında olan ve 2 yıl yargılaması devam eden Güneş’e, 18 yaşına girdikten sonra mahkeme 13 yıl hapis cezası verdi.
 
İNFAZI YAKILDI 
 
Cezası Yargıtay’da onanan Güneş, cezasının infaz süresinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen tahliye edilmiyor. Güneş, tutuklu bulunduğu süre içinde aldığı 4 hücre cezası gerekçe gösterilere, tüm infazı yakıldı. 
 
CEZAEVİNDE 6 AY CEZA
 
Oğlu Güneş’in Bismil Kültür ve Sanat Derneği’nde çalıştığını anlatan baba Giyaseddin Güneş, oğlunun birçok kez gözaltına alındığını söyledi. Güneş, “Oğlum tutuklandığında 16 yaşındaydı, 18 yaşına girer girmez, mahkeme ‘örgüt üyeliği’ gerekçesiyle 13 yıl ceza verdi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği odada kamera vardı. Kameranın kaldırılması için cezaevi idaresine ve Adalet Bakanlığı’na dilekçe vermesine rağmen, kamera kaldırılmadı. Oğluma özel yaşam hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle kamarayı kırdığı için 6 ay hapis cezası verildi” diye belirtti. 
 
4 HÜCRE CEZASI
 
Oğlunun cezasının 6 aydır bitmesine rağmen tahliye edilmediğini anlatan Güneş, “Açlık grevlerine katıldığı ve cezaevindeki hak ihlallerine karşı yaptığı protestolardan dolayı oğluma 4 hücre cezası verildi. Şimdi de hücre cezaları gerekçe gösterilerek, infazı yakıldı. Tutuklulara ağız içi arama, çıplak arama, ayakta sayım dayatması gibi uygulamalar dayatılıyor. Tutuklular bunları kabul etmediği için disiplin cezalar veriliyor. 30 yıldır cezaevinde olup, serbest bırakılması gereken tutuklular pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için tahliye edilmiyor. Bu uygulamaları biz de kabul etmiyoruz” dedi.
 
MA / Mehmet Güleş