Evvel Temmuz Festivali’ne katılım çağrısı

img

HATAY- Bu yıl 7-23 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’ne katılım çağrısı yapan Festival Komitesi, “Deprem sebebiyle başka şehirlere göç etmek zorunda kalan halkımızı Hatay’a davet ediyoruz” dedi.

Bu yıl 7-23 Temmuz tarihleri arasında 23’üncüsü düzenlenecek olan geleneksel Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’nin programı belli oldu. “Gülmek, bir halk gülebiliyorsa gülmektir” şiarıyla düzenlenecek festival için Samandağ, Defne ve Serinyol ilçelerinde çalışma yapan festival komitesi yaptıkları açıklamayla katılım çağrısında bulundu.

Festivalde söyleşi, forum, sergi, müzik, tiyatro ve sinema etkinliklerinin yanı sıra çocuklar, kadınlar ve gençler için özel etkinliklerin olacağı bilgisi paylaşılırken, deprem sebebiyle Hatay’dan göçmek zorunda kalan halka geri dönme çağrısı yapılarak şunlar belirtildi: "Asla umutsuzluğa kapılmadık ve birbirimize tutunduk, halkın dayanışma köprüsüyle hayatta kaldık. Çadırlarımızı bitiştirdik, yan yana uyuduk, yemeğimizi ve acımızı paylaştık, yaralarımızı birlikte sardık. Şimdi, deprem sonrası bizlere çadırı bile çok görenlere, süreci fırsat bilip halkımızı yerinden yurdundan etmek isteyenlere fırsat vermemek için mücadeleye devam ediyoruz. Depremin ilk gününden bugüne duvarlarda, çadırlarda yazan, yürüyüşlerde dillere dolanan cümleyi hep bir ağızdan yineliyoruz: Ma rıhna nehna hon! (Buradayız, gitmiyoruz.)”

‘ARAP ALEVİ KÜLTÜRÜ’

Açıklamanın devamında Arap Alevi halkının varlığının ve kültürünün silinmek istendiği aktarılarak, “Kültürümüzü yeniden ayağa kaldırmak için, Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’ni bu yıl yeniden yapacağız. Geçen yıl Hatay’ın çeşitli ilçelerinde, mahallelerinde, köylerinde 17 gün boyunca kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirmiştik. Bu yıl da festivalimiz yine köy köy, mahalle mahalle dolaşacak. Yaşadığımız yıkım büyük olsa da biz bu felaketin içerisinden tekrar kültürümüze, 'muvvel ve ataba'larımıza, birliktelik ruhumuzun halayına, kolektif gözyaşlarımıza ve egemenleri dize getirecek kahkahalarımıza sarılacağız. Samandağ, Defne, Serinyol ve Arsuz’un mahallelerinde, köylerinde, kaybettiklerimizi hatırlayacak, kültür sanat etkinlikleriyle birbirimizin umudunu dürtecek, birlikte iyileşecek, afeti felakete dönüştürenlerden hesap sormanın yollarını inşa edeceğiz” denildi.

‘YAŞAMI YENİDEN KURMA ÇABAMIZ’

Açıklamada son olarak, “Festival, egemen popüler kültüre geçit vermez, yeni bir dünyaya kapı aralayan etkinlikleri halkla buluşturur. Deprem sebebiyle başka şehirlere göç etmek zorunda kalan ve kalbi, aklı burada kalan halkımızı da bu vesileyle Hatay’a davet ediyoruz. Gelin, 7-23 Temmuz tarihleri arasında Hatay’ın ilçelerinde buluşalım, bu sene doğacak güneş, bu sene büyüyen buğday, Temmuzumuz, yaşamı yeniden kurma çabamızın bereketi olsun" ifadelerine yer verildi.