Roj Agir'in 'Gidene Notlar' kitabı çıktı

img
AMED - Daha önce "Kevok ya da Özgürlük" şiir kitabı yayınlanan Roj Agir, ikinci kitabı olan deneme türündeki "Gidene Notlar" eseriyle okuyucuyla buluştu.
 
Aryen Yayınları, "Kevok ya da Özgürlük" şiir kitabının ardından, Roj Agir'in deneme türündeki "Gidene Notlar" eserini de yayımladı. Amed Avaşin (Uğurcan Soybelli) şahsında özgür bir ülke uğruna ölümsüzleşen canlara ithaf edilen kitapta, denemelere beş şiir, dört Kürtçe yazı ve bir mektup da eşlik ediyor. Kitabın önsözünde "Gülümse Ölüm Utansın" kitabının yazarı Xeyrî Garzan, şöyle diyor: "Kirletilmiş duygulardan arınarak, günübirlik yaşantılar arasından sıyrılıp zevahir için kaybedilen maneviyatı bulmalıyız. Sömürgecilik canavarının parçaladığı duygularımızı, kirlettiği ruhumuzu ve işlemez kıldığı düşüncemizi onarıp onlarla birlikte aşk ile özgürlüğe koşmak gerek. Bu kitabın bir nebze de olsa buna katkı sunacağına inanıyorum."
 
Roj Agir, kitabı neden kaleme aldığını da şu sözlerle anlatıyor: "Sürekli beynimde dolaşıp duran, ruhumu etkisi altına alan ve benimle yürüyen bu sözcükleri, anıları taşımak benim için çok zorluydu. Öyle ki, artık onları taşımayacak bir noktaya geldim. Kimi yazıları çok önceden yazmıştım ama kimisini yazmayı yıllardır erteliyordum. Sanki bende bir emanet varmış da onu teslim etmeyi erteliyor gibiydim ve bu durum ruhumu daraltıyordu çoğu vakit..."
 
ROJ AGIR KİMDİR?
 
1987 yılında Êlih'in Kercews ilçesinin bir köyünde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi DTCF Arkeoloji bölümünü yarıda bıraktı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Roza Dergisi'nin çıkarılmasında emek sahibi oldu. 2017'de Ş. Viyan Amara Şiir ve Öykü Yarışması'nda Kürtçe öykü dalında ikincilik ödülü aldı. "Kevok ya da Özgürlük" şiir kitabı 2015'te Ceylan Yayınları'ndan, ikinci baskısı da 2018 yılında Aryen Yayınları'ndan çıktı.