Kadıköy’de ‘Dengbej Divanı’ kuruldu

img

İSTANBUL – Kadıköy’de “Dengbej Divanı”nda bir araya gelen Dengbejler, Kürtçe klamlar seslendirdi.

Kiği, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu İlçeleri, Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), Kadıköy’de bulunan dernek binalarında kültür ve sanat buluşmaları kapsamında “Dengbejler Divanı” kurdu.

Divan etkinliğine, Anadolu Yakası Dersimliler Derneği üyesi Gönül Ataseven ve “Ağrı Kürt Direnişi” ve “Zilan Katliamı” kitaplarının yazarı Yaşar Süphandağ’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte söz alan KAYY-DER Eş Başkanları Ahmet Tüzün ve Bilsen Özdoğan gelen dinleyicilere teşekkür etti. Etkinlikte Kürt kültürüne dönük asimilasyon politikaları tartışılırken, dengbejlerin, klamların önemine değinildi. Divanda bulunan Dengbej Sidar Ortanur, Xalê Rustem, Nesrin Arîn, Mîr Ali Savaş, Doğan Gök ve Mustafa Korkmaz çeşitli klam ve dengbejlerle sahne aldı.

Birlikte seslendirilen “Mêvan” isimli klamın ardından tüm dengbejler sırayla sahne aldı. Sanatçı Sefer Tunç da divanda yer aldı.İzleyicilerin alkış ve zılgıtlarla eşlik ettiği klamların ardından Koma Dênge Bratî’den Alican Bilgin bir eser seslendirdi.

Klamların ardından, Kürt kültürüne dönük asimilasyon politikaları sonucu Kürtlerin kendi kültürlerine yabancılaştığına dikkat çekilen konuşmalar yapıldı. Kürt kültürüne, diline sahip çıkılması gerektiğinin vurgulandığı konuşmalarda, çocukların da bu konuda bilinçlendirilerek kendi dillerini öğrenmelerinin sağlanması istendi.