Murat Türk'ten farklı bir çalışma: Kırmızı Patika

img
AMED - Murat Türk’ün haiku türü "Kırmızı Patika" eseri Sevinç Altan’ın resimleriyle Aryen Yayınları’ndan çıktı. Her bir “haiku”nun tohumu yazarın kalbidir. Okur da kendi hislerini, görüp duyduklarından aldığı resimlerle ifade edebilir ve o kelimelerden sayısız yaprak yeşertebilir.
 
Daha önce Aram Yayınevi'nden "Böğürtlen Zamanı 1 Arayış", "Böğürtlen Zamanı 2 Buluşma", "Köprüdeki Düşman" ve Aryen Yayınları'ndan "Yalnızlığın Sınırında" eserleri yayınlanan Murat Türk, bu kez bambaşka bir çalışma ile okurlarının karşısına çıkıyor. Yazar, tüm dünyada meşhur olan geleneksel bir Japon şiir türü ve dünyanın en kısa şiir biçimi sayılan "Haiku" türünde kaleme aldığı şiirleri "Kırmızı Patika" kitabında topladı. Her biri üç satırdan oluşan şiirlerine ressam Sevinç Altan'ın resimleri eşlik ediyor.
 
“bilir sınırlarını gece kuşu
ve bilgece siler
gecenin körlüğünü
 
***
 
dağdaki sarnıç
sağıyor kayaları
mağarada yağmur piyanosu
 
***
 
kırmızı patikada
çiçekler kervanı
yeni şeyler başlatacak 
 
*** 
 
bir kuş gelir belki
açık bırak
pencerenin kalbini”
 
Haiku şiir türü, okuyanın kendi tecrübesiyle tamamladığı bitmemiş, açık metin karakteri de gösterilebilir. Metinde her şey söylenmezken duygular nadiren isimlendirilir ve bunların şiirde yer alan somut şeyler ve bağlamdan çıkarılmaları gerekiyor. Haiku somuttur. Haiku'nun konusu insan tabiatının dışındaki tabiattır. Bir defalık bir durum veya olay tasvir edilir. Bu durum veya olay şimdi oluyormuş gibi gösterilir. Murat Türk de "Kırmızı Patika" kitabında yer verdiği 50 haiku ile okura kendi yaşam tecrübesinden yola çıkarak duyguları tamamlama imkanı veriyor. 
 
“güllere yağmur yağmış
ne güzel kokuyor
bu gece… gece 
 
*** 
 
ufukta süt köpüğü
çiy bulutu gümbür gümbür
bir dağ geliyor 
 
*** 
bir attır haiku
şimşekli kanatlarıyla
göklere çıkaran
 
*** 
 
ıslık çalıyor cellat
kanatlarıyla karayel
geçerken mezarlıktan”
 
Murat Türk’ün "Kırmızı Patika" eserinde yer verdiği her bir haiku’ya bir de ressam Sevinç Altan’ın resimleri eşlik ediyor. Bu haiku’ların tohumu yazarın kalbidir. Okur da kendi hislerini, görüp duyduklarından aldığı resimlerle ifade edebilir ve o kelimelerden sayısız yaprak yeşertebilir. 
 
MURAT TÜRK KİMDİR?
 
Murat Türk, 1976’da Diyarbakır’da doğdu. 1995’te politik çalışmaları nedeniyle tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Halen İzmir Şakran 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulan Murat Türk’ün, öykü, şiir, kritik, makale ve deneme metinleri çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde yayımlandı. Dört ayrı öyküsü ödüle değer görüldü. Kitapları farklı dillere çevrildi. Böğürtlen Zamanı kitabı sinemaya uyarlandı. Sur’da Devran adlı senaryosu filme çekildi.
 
MA / Abdurrahman Gök