Dengbêj Şakiro’yu anma gecesine yoğun ilgi

img

İSTANBUL- HDK, HDP, MKM, GKSM tarafından Dengbêj Şakiro'nun ölüm yıl dönümüne ilişkin yapılan anma gecesine yoğun ilgi gösterildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM) ile birlikte Dengbêj Şakiro'nun ölüm yıl dönümüne ilişkin Bakırköy'de bulunan Cem Karaca Kültür Merkezi'nde anma etkinliği düzenledi. Sanatçı Devrim Demir’in sunuculuğunu yaptığı anma gecesine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yazar Murathan Mungan, Dengbêj Şakiro'nun ailesinden Teyfik Deniz, Şakiro'nun dengbêj arkadaşları, dengbêj Kazo, dengbêj Zahiro, dengbêj Xenî, dengbêj Mihemede Beyro, siyasi parti üyelerinin yanı sıra yüzlerce kişi salonu doldurdu. Salonda boş koltuk bulamayan seyirciler, koridor aralarına oturdu. 

‘ZİNDANLARA SELAM’

Gecede ilk söz alan yazar Murathan Mungan, “Vicdan kaybının, adalet kaybının, hakkaniyet kaybının  ve vefa kaybının çokça yitirilmiş olduğu bu dönemde, kadir bilmek önemli. Kaygın bu denli yaşandığı bu dönemde böyle bir gece düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Dengbej geleneğini ananları kutluyorum” dedi. Cezaevindeki tutukluları değinen Mungan, “Mevcut iktidarın zindanlarda rehin tuttuğu arkadaşlarıma selam ediyorum” diye belirtti.

Anma gecesinde daha sonra GKSM'nin tiyatro ekibi Şakiro'yu perde arkasında canlandırarak, Şakiro’nun söylediği "Kekê Xiyasedîn" kılamını seslendirdi. Canlandırma seyircilerin  büyük beğenisini topladı.

SANATÇILAR GECEYE MESAJ GÖNDERDİ

Kürt sanatçıları ve yazarları Ömer Güneş, İbrahim Şahin, Hozan Maruf, Hozan Şemdin anmaya videolu mesaj yolladı. Ciwan Haco'nun yazılı olarak anmaya gönderdiği mesaj okundu.

Şakiro'nun dengbej arkadaşları, Dengbêj Kazo, Dengbêj Zahiro, Dengbêj Xenî, Dengbêj Mihemedê Beyro, Şakiro'yla tanışmalarını ve onunla yaşadıkları anıları anlattı.  Dengbêjler, daha sonra kılamlar seslendirdi.

Şakiro'nun hayatıyla ilgili sinevizyon gösterimi ardından Şakiro'nun kardeşi Teyfik Deniz, halkın Şakiro'yu kendisinden daha iyi tanıdığını söyledi. Şakiro'nun herkes taraftan tanındığını ve sevildiğini belirten Deniz, daha sonra Şakiro adına bestelediği kılamı seslendirdi.

DENGBÊJ DİVANI KURULDU

Anma gecesinin sonunda Dengbêj divanı kuruldu. Divanda, Dengbêj Salihê Qubînî, Dengbêj Hediye, Dengbêj Eylül Nazlıer, Dengbêj Erhan Kaya, Kürtler tarafından bilinen ve dinlenen kılamları seslendirdi.

Anma, seyirciler tarafından büyük beğeni topladı.