‘Özgür bir dünya için mücadelemiz sürecek’

img
İSTANBUL - Kadın konferansında konuşan HDK bileşenlerinin temsilcileri, kadınların tüm dünya için büyük bir umut olduklarını belirterek, eşit ve özgür bir dünya için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, 12’nci Dönem Genel Kadın Konferansını, “İsyanımız erkek egemenliğine, ısrarımız özgür ve eşit yaşama” şiarı ile Labella Davet Salonu’nda gerçekleştirdi. HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ve Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın ardından HDK bileşenlerinin temsilcileri konuştu. 
 
DAYANIŞMA MESAJI
 
İlk olarak Radical Women Oluşumu tarafında gönderilen mesaj okundu. Mesajda, kadınların verdiği mücadelenin kendilerine umut verdiği belirtildi.   
  
JİN, JİYAN, AZADÎ
 
Daha sonra bileşen temsilcileri söz aldı. Yeşil ve Sol Parti Kadın Meclisinden Çiğdem Özbaş, tüm kadınların hak ve özgürlüğü savunma iradesinin salonda olduğunu dile getirdi. Özbaş, “İran’dan yükselen kadın çığlığını tüm sokaklara, evlere, işyerlerine götüreceğiz. Hep birlikte ‘Jin, jiyan, azadi’, ‘kadın, yaşam, özgürlük’ demeye devam edeceğiz” dedi. 
 
EŞİT, ÖZGÜR BİR DÜNYA
 
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eşbaşkanı Canan Yüce ise, çoklu bir kriz döneminden geçtiklerini, erkek egemen sistemin hem Türkiye'de hem de dünyada kadınlara savaş açtığını kaydetti. Kadın hareketinin ciddi saldırılarla karşı karşıya olduğunu belirten Yüce, “Çoklu krize karşı boş durmuyoruz, çoklu mücadele yürütüyoruz. 2022 yılı kadınların direniş yılıydı, bu kadar şiddete rağmen biz kadınlar susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz dedik. Her gün her an mücadele ettik” diyerek, eşit, özgür bir dünya için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
 
KADINLAR UMUT OLUYOR
 
Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu da, direnen kadınları selamlayarak söze başladı. Devrimci, demokrasi seçeneği için tabandan çok güçlü şekilde örgütlenmeleri gerektiğini belirten Konukçu, “Çok geniş toplumsal kesimlerin örgütlenmesi için elimizden geleni yaparken kadınların örgütlenmesi topluma model oluyor” dedi. Kadınların tüm dünyada umudu örgütlediğinin altını çizen Konukçu, faşizmin en çok kadınları vurduğunu ve yapmak istediğinin umutsuzluğu yaymak olduğunu sözlerine ekledi. Konukçu sözlerini “Mutlaka kazanacağız” diyerek sonlandırdı.  
 
BAŞÖRTÜSÜ YASASI
 
Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, 2023 yılı seçimlerinin tarihsel olduğunun altını çizerek, “AKP-MHP faşist erkek rejiminin asıl amacının kapitalist erkek sistemi oluşturmak olduğunu görmek gerekiyor. LGBTİ+’lara ‘sapkın’ derken, evliliklerini yasaklamakla değil onlar için ucuz iş gücü lazım, kadınları eve kapatıp kuluçka görevi görmesi anlayışı var. Kürdistan’da SADAT’ı DAİŞ’i büyütecekleri çocuklara ihtiyaçları var. O yüzden kadınları, köle yapmaya, başörtüsü yasasıyla başımıza bir tane yetmeyen ‘erkek reis’ dışında sokaktaki erkekleri reis atamaya ihtiyaçları var. Çünkü biz kadınlar ilk andan itibaren köle ilan edildiğimizden beri bize yasak denilen elmayı yediğimizden beri yasakları seven cinsiz. O elmayı yedik ve yemeye devam edeceğiz” dedi.
 
ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik İmralı cezaevinde uygulanan mutlak tecride dikkati çeken Otlu, şöyle devam etti: “Tecrit tüm hapishanelere yayıldı. 2023 yılında direniş yılı olacağı gibi AKP-MHP iktidarı seçimle gidecek bir siyaset değil. Hapishanelerde ağırlaştırılmış şiddet söz konusu. Dışarıdan üç kişi mektup atıyorsun yasak. Renkli kağıt göndermek yasak. Görüşçü olmak istiyorsun ‘güvenlik soruşturmasına’ tabi tutuluyorsun. İnanılmaz bir sürgün politikası, infaz yakma var. Bir aile İstanbul’daysa çocuğu Amed zindanına yollanıyor. Bu yoksulluk içerisinde herkesi tecrit altında tutmaya çalışıyorlar. Bu topraklarda herkesin gözaltına alınabileceğini, hapishaneden geçebileceğini biliyoruz. Direnişin bol olacağı bir dönem. O nedenle tüm kadın kitlelerini, LGBTİ+’ları örgütleyerek AKP-MHP faşist rejimine baş eğmeyeceğimizi, yasaklı elmaları yemeye devam edeceğimizi isyanımızla söylüyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
2023 YILINA MÜCADELEMİZ DAMGA VURACAK
 
Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun da, devrim mücadelesinde ölümsüzleşenleri selamladı. Erkeklerin sömürüsüne karşı isyan etmeyi sürdüreceklerini söyleyen Torun, 2022 yılının kadınların direniş yılı olduğunu belirtti. Torun, “2023 yılına söz verdik, bizim mücadelemiz damga vuracak” dedi.