HDP’li Uca’dan İstanbul Sözleşmesi için çağrı

img
ANKARA - Avrupa Konseyi’nde İstanbul Sözleşmesi üzerine konuşan HDP’li Feleknas Uca, konsey ve üye devletlerin bu konuda gündem oluşturmasını ve sözleşmeyi korumak için daha fazla sorumluluk alması çağrısında bulundu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Êlih Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) İstanbul Sözleşmesi raporu üzerinde konuşma yaptı. Cinsiyete dayalı şiddetin dünyanın her yerinde olduğunu belirten Uca, şiddetin dozunun her geçen gün arttığını vurguladı.
 
‘ŞİDDET ARTTI’
 
Birleşmiş Milletlerin (BM) kadına yönelik şiddete ilişkin raporuna dikkat çeken Uca, raporda, dünya çapında cinsel ve fiziksel şiddet mağduru 736 milyon kadının olduğuna dikkat çekti. 
 
İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları, çocukları aile içi şiddetten koruyan bir sözleşme olduğuna işaret eden Uca, “Şiddet sistemine son verilerek, şiddet önlenir. Kadına yönelik şiddeti ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti içtenlikle önlemek ülkeleri ileriye taşıyacak ve çıtayı yükseltecektir. Kadınların kazanımlarına sahip çıkmak elbette hepimizin ortak sorumluluğudur. Ancak Konsey ve üye devletlerin bu konuda daha fazla gündem oluşturmak ve sözleşmeyi korumak için daha fazla sorumluluk almaları gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülkeler arasında yer alan Türkiye, şimdi de sözleşmeden çekildi. Türkiye sözleşmeden çekildiğinden beri, Türkiye'de kadına yönelik şiddet de arttı. Türkiye'deki tüm kadınlar adına, Türkiye'yi İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönmeye çağırıyoruz” dedi.
 
‘SÖZLEŞMEYİ UYGULAYIN’ ÇAĞRISI
 
Uca sözlerini şöyle sonlandırdı: “Üye devletlerin sivil toplum örgütleriyle diyaloğa açık olmaları, AKPM ve uluslararası kadın kuruluşlarının önerilerini dikkate almalıdırlar. Bu sorun sivil toplum yaklaşımıyla çözülmelidir. Kadın kurumlarına yapılan saldırıların, cinsiyet eşitsizliğinin, şiddeti teşvik eden politikaların ne iç politikada ne de dış politikada hiçbir ülkeye, hiç kimseye kazandıracağı bir şey yoktur. Tüm toplumun birleşeceği tek nokta yaşam hakkının korunmasıdır. Bu nedenle herkesi kadına şiddete karşı çıkmaya, kadın cinayetlerini durdurmaya yönelik yasaların etkin bir şekilde uygulanmasına, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve kadınların tüm kazanımlarının korunması için çağrıda bulunuyorum. Adil ve eşit bir dünya için mücadelemizi her zaman olduğu gibi sürdüreceğiz.”