'Kadınlar artık yas tutmuyor, isyanı büyütüyor'

  • kadın
  • 17:46 30 Eylül 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ – İran’da Jina Mahsa Amini ve Hedis Necefi'nin katledilmesini kınayan kadınlar, "Kadınlar artık yas tutmuyor, isyanı büyütüyor" mesjı verdi. 

İskenderun Kadın Platformu, Eski Bit Pazarı'nda "Şimdi ayağa kalkma zamanı” şiarıyla İran’da Jina Mahsa Amini ve Hedis Necefi “ahlak polisleri” tarafından katledilmesini protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamayı platform adına Feyruz Gör okudu.

"Kadınlar artık yas tutmuyor isyanı büyütüyor" diyen Gör, İran'daki protestolara değinerek, "İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmaktadır. Direnen Hadis Necefi de 26 Eylül'de katledildi. Ama her şeye rağmen Tahran'da başlayan eylemler ülkenin diğer kentlerine yayılmaya devam ediyor. Kadınlar artık yas tutmuyor isyanı büyütüyor. Başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde halklar, protesto eylemleriyle Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ediyor. Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran Rejimine ve onun 'ahlak polisi' gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor" dedi.

'BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ VE BAŞARACAĞIZ'

Amini'nin direniş ve mücadelesini selamlayan Gör, "Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek diyoruz ki. Haksızlık nerede olursa olsun, zulüm nerden gelirse gelsin eğer bu barışla sevgiyle olmayacaksa bizler de sesimizi yükseltmeye ve mücadeleye devam edeceğiz. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir! Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz. Katledilen tüm kadınlar isyanımızdır. Özgürlükleri için direnirken öldürülen kadınlar her zaman mücadelemizde yaşayacaktır. Birlikte güçlüyüz ve başaracağız" diye konuştu.

MUĞLA

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir araya gelen kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganı atarak, Jina Mahsa Amini ve Hedis Necefi'nin katledilmesini kınadı. Marmaris Atatürk heykelinin önünde yapılan açıklamada kadınlar adına konuşan Nurgül Kumbaroğlu, İranlı kadınların direnişlerini sahiplendiklerini ifade ederek, "Şunu iyi bilinsin ki kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecektir" dedi.

İSTANBUL

Avcılar Kadın Platformu da, İran'da Jina Mahsa Amini'nin  "ahlak polisi" tarafından katledilmesini protesto etti. Avcılar Marmara Caddesi'nde bulunan Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen kadınlar, " İran'da Türkiye'de ve her yerde özgürlük istiyoruz" pankartını açarak," Laik dünya özgür beden ", " İranlı kadınlar yalnız değildir", " Yer yüzünde her yerde direniyoruz", "Mahsa Amini için isyandayız" dövizlerini taşıdı.

Amini’nin fotoğraflarını taşıyan kadınlar, başlarındaki siya örtüleri yere atarak, “Jin jîyan Azadî”, “ Kadınlar birlikte güçlü”, “Mahsa Amini isyanımızdır”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” sloganlarını attı.

Basın açıklamasını Avcılar Kadın Platformu’ndan Nurgül Uci okudu.  Jîna Mahsa Amini’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin “ahlak polisi” tarafından katledildiğini hatırlatarak, başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde protestoların olduğunu vurguladı.  Uci, “ Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran Rejimine ve onun ‘ahlak polisi’ gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor. Nitekim Mahsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir” diye belirtti.  

‘ARTIK YETER!

Kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişinin engellenemeyeceğinin altını çizen Uci, “İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar ‘artık yeter’ diyor. Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran’dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.