Öğrenciler için bir öğün ücretsiz yemek talep ettiler

img
ADANA – Adana Kadın Platformu üyeleri, Karşıyaka İlköğretim Okulu önünde yaptıkları açıklama ile öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek dağıtılmasını talep etti. 
 
Okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) aleyhine Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görülürken,  Adana Kadın Platformu üyeleri Yüreğir ilçesindeki Karşıyaka İlköğretim Okulu önünde aynı taleple açıklama yaptı.
 
Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek için 2022 yılından beri mücadele edildiğini dile getiren Platform sözcüsü Sevil Aracı, Ankara’da görülen davanın takipçisi olduklarını belirterek, tüm velileri bu talep etrafında bir arayı gelmeye davet etti.
 
Adana’daki kimi belediyelerin kısmi de olsa yemek dağıtımı uygulaması başlattığını söyleyen Aracı, "Bizler bu süreçten sonra da çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmiyoruz. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerinde uygulanmasını istiyoruz" dedi. 
 
'DİYANET'İN TANITIM BÜTÇESİ ÇOCUKLARA YEMEK SAĞLANAMAYA YETER'
 
Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebinin beslenme meselesinden öte bir anlam taşıdığını vurgulayan Aracı, “Devlet kurumları herhangi bir ayrım gözetmeksizin eğitimin her kademesinde ücretsiz, sağlıklı yemek vermekle yükümlüdür. Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabilir ancak burada mesele kaynak yokluğu değil, kaynakların nereye ayrılacağına karar verilirken yapılan tercihler. Böyle bir kaynak yok diyenlere inanmıyoruz! Bugün çocukların beslenmesine ayırılması gereken bütçe, ÇEDES gibi uygulamalarla Diyanet Başkanlığı bütçesine, teşvik adı altında özel okullara harcanıyor, geçmediğimiz otoyolları köprüleri yapan inşaat şirketlerine geçiş harcı şeklinde ödeniyor. Patronların milyarlarca dolarlık vergi borçları siliniyor. Sadece Diyanet İşleri Başkanlığının tanıtım giderleri için ayrılan bütçenin pek çok okulda çocuklara yemek sağlayabilecek bütçeye karşılık geldiğini biliyoruz. 2024 bütçe görüşmelerinde de tıpkı geçtiğimiz yıllardaki görüşmelerde olduğu gibi çocukların en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir öğün beslenme hakkına yine yer verilmedi. Biz bütçeden kendi hakkımızı, çocuklarımızın hakkı olanı istiyoruz” diye konuştu.