Gazeteci Müftüoğlu’nun tutukluluk devam kararına tepki: Gazetecilik suç değildir

img
 
AMED - DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun tutukluğunun devamına karar verilmesi sonrası yapılan açıklamada, “Gazetecilik suç değildir” denilerek, tepki gösterildi. 
 
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutsak bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu'nun mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt kurmak ve yönetmek" iddialarıyla yargılandığı davada tahliye kararı verilmemesi protesto edildi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya, gazeteci meslek örgütleri, meslektaşları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Amed milletvekilleri Adalet Kaya ve Ceylan Akça’da katılarak destek verdi. 
 
ALTAN: İDDİANAME BOŞA DÜŞTÜ
 
Açıklamada ilk olarak söz alan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, bugün bir kez daha hukuk garabetiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Müfüoğlu’nun tahliyesini beklediklerini söyleyen Altan, avukatların ve Dicle’nin savunmalarında da görüldüğü gibi, iddianamenin tamamen boş iddialarla dolu olduğunu belirtti. Altan, “ İddianame tamamen yalan ve iftiralar üzerine kuruluydu. Yapılan savunmalarla da bu boşa çıkarıldı. Hem bizim nezdimizde hem kamuoyu nezdinde Dicle Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetlerinin yargılandığı net bir şekilde görüldü” diye konuştu. 
 
Mahkeme salonunda yaşanan hukuk garabetine de işaret eden Altan, “Doğaldır ki hakimler izinli olabilir ancak yerine yargılama yapması gerekenlerin de en azından asgari hukuk bilgisine sahip olması gerekir. Ancak yapılan bir hukuki işlemden ziyade, sıradan bir yaklaşım gösterildi ve hukuktan ziyade başka bir şey içeride görüldü. Bugün maalesef ki bunu yaşadık. Dicle tahliye edilmedi. Bizler gazeteciyiz. Birçok arkadaşımız hakkında soruşturmalar, davalar açılıyor. Tutuklanıyor cezaevine konuluyor. Özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada bundan medet umulmasın. Arkadaşlarımız Dicle Müftüoğlu, Sedat Yılmaz ve diğer tutuklu arkadaşlarımız da bir an önce tahliye edilsin. Bu hukuksuzluk bir an önce son bulsun” dedi. 
 
OK: YARRGILAMA TİYATROYDU
 
MLSA Eş Direktörü Veysel Ok ise “Bu yargılama bir tiyatroydu ancak tiyatronun da belli usulleri, kuralları var. Bu kurallara dahi uyulmayan bir yargılama oldu. Avukat savunmaları alınmadan karar açıklandı. Bu benim kişisel hukuk tarihimde gördüğüm ilk örnekti. Buna rağmen kayda düşsün diye iddianame değerlendirmesi yaptık. Bütün iddianame Dicle’nin gazetecilik faaliyetleri, yaptığı seyahatlerdi. Dicle’nin değil tutuklanmak bir gün dahi gözaltına alınmaması lazımdı. Ama Türkiye’nin hukuk devletinden uzaklaştığının farkındayız da bu kadar da yok olduğunu bugün bir kez daha gördük. Umuyorum ki diğer celse Dicle’yi de yanımızda görürüz” diye konuştu. 
 
TUNA: YARGILAMA CEZAYA DÖNDÜ
 
TGS Genel Sekreteri Banu Tuna da yaptığı konuşmada bugün burada gazeteciliğin bir kez daha yargılandığını dile getirdi. Gazetecilik faaliyetlerinin bir suçun deliliymiş gibi bir kez daha gösterildiğini belirten Tuna, “Öyle ki Dicle Müftüoğlu savunmasının büyük bir bölümünde gazeteciliğin ne olduğunu ve ne olmadığını anlatmak zorunda kaldı. Bu dava beraatla sonuçlanmaya mahkûm, bundan son derece eminiz de. Bu uygulama, bu uzun tutukluluk süreleri gazetecilerin, hak savunucularının peşinen cezalandırılması anlamına geliyor. Bir sonraki duruşma 18 Ocak’ta yapılacak. Bu demektir ki Dicle Müftüoğlu 9 aya yakın süre cezaevinde tutuklu kalacak. Ben sözlerimi Dicle’nin savunmasındaki son sözleri ile bitirmek isterim: Gazetecilik suç değildir” dedi.
 
‘GAZETECİLİK YARGILANAMAZ’
 
MKG Yöneticisi Roza Metina ise Dicle Müftüoğlu’na destek için burada olduklarını belirtti. “Gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz” diyen Metina, şunları söyledi: “Bu duruşma adaletsizliğin, ulusal ve uluslararası hukukun ihlalidir. Bu hukuksuzluk, adaletsizliğe karşı mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Dicle Müftüoğlu bugüne kadar halk için gazetecilik yaptı. Dicle bir kadın gazeteci olarak başını hiç eğmedi. Biz bu hukuksuzluklar karşısında gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. Gazetecilik suç değildir ve yargılanamaz.”