Mexmûr'da halk kazandı: Direnişten vazgeçmeyeceğiz

img
HABER MERKEZİ - Mexmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, direniş sonucunda Irak hükümeti ile yapılan görüşmelerde bazı anlaşmalara vardıkları bilgisini paylaşarak, bazı yasaların değiştirilebileceğini söyledi. 
 
Irak Ordusu’nun 20 Mayıs’ta Musul’a bağlı Mexmûr Mülteci Kampı’nı kuşatma altına alma girişimleri, halkın direnişi karşısında sonuçsuz kaldı. Mexmûr Demokratik Halk Meclisi ve Diplomasi Komitesi ile Iraklı yetkililerle yaptığı görüşme sonucunda anlaşmaya varıldı ve Irak Ordusu geri çekildi. Mexmûr Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, Irak hükümeti ile yapılan görüşme, varılan anlaşmalar ve halkın direnişine dair değerlendirmelerde bulundu. 
 
HALK DİRENİŞİNİN SONUÇLARI 
 
Mexmûr halkının iradelerine dönük saldırılara geçit vermeyeceğini vurgulayan Kara, görüşmenin de direniş sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi. Kara, Mexmûr’a dönük bir çok kez benzer saldırıların olduğunu ve kampın bir cezaevine dönüştürülmek istediğini ifade ederek, “Halk kendisine yakışır bir direnişi ortaya koydu. Bu direniş Irak hükümetinin Mexmûr halkının taleplerini anlamasına ve çözüm odaklı yaklaşmasına neden oldu. Irak hükümeti bu sorunun çatışma ile çözülmeyeceğini gördü, bu sefer bizimle görüşmeler gerçekleştirdi” dedi. 
 
Kara, görüşmelerde sorunların konuşulduğunu söyleyerek, tarafların karşılıklı duyarlılık içinde olduğunu kaydetti. 
 
'IRAK İLE BİR SORUNUMUZ YOK'
 
Görüşme sonucunda bazı anlaşmalara varıldığını aktaran Kara, “Bu sorunun aklıselim şekilde çözüleceğine inancımız var. Onların da girişimleri bu yöndeydi. Bizim Irak hükümeti ile bir sorunumuz yok. Irak hükümeti ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Belki bugüne kadar insani bir yardımda bulunmamışlar ama güvenlik açısından bizlere bugüne kadar bir sorun çıkartmadılar. Barzanî ailesinin bize yaptıklarını, Irak yapmadı. 'Mexmur’de askeri güç var' gibi asılsız iddialar zamanında boşa çıkartıldı. Bu iddialar çerçevesinde bugüne kadar Irak hükümeti ile onlarca görüşmemiz oldu. Irak hükümeti yetkilileri günlerce burada kaldı ve bu iddialar boşa çıktı. Mexmûrlular bugüne kadar Irak hükümetine karşı bir engel çıkartmadı. Sonuç olarak her iki taraf arasında bir anlaşma sağlandı. Bu anlaşmaların ne kadarı uygulanıyor, onu şu aşamada kestirmek zor. Aslında Mexmûr üzerinde oyunlar oynandığını biliyoruz. Bu yüzden bizler her zaman her yerde sorunlara çözüm odaklı yaklaşacağız" diye belirtti. 
 
IRAK ÜZERİNDE SİYASİ BASKILAR 
 
Irak hükümetinin Mexmûr'un ablukaya alınması yönünde siyasi baskıya maruz kaldığının altını çizen Kara, “Bizler zulme karşı göç ettik. Bir halkın dini, dili ne olursa olsun, biz oturup sorunu çözmek istedik. Aslında Irak hükümetinin de bir seviyeye kadar ikna olduğunu söyleyebilirim. Barzanî ailesinin ve Türk devletinin yaymış olduğu iddiaların asılsız olduğunu ve boşa çıktığını da biliyorlar. Bu son görüşmede daha iyi anladılar. İleri süreçlerde bazı yasalarda değişiklik yapacakları ihtimali var. Ve bu yasalar çerçevesinde hareket edeceklerini biliyorum. Onlar da değişim için görüşlerini ifade ettiler. Irak üzerinde siyasi bir baskı var. Bunu da saklamıyorlar ve açıkça söylüyorlar. Hem Barzanî ailesi hem uluslararası devletlerin baskısı var. Irak hükümeti bu baskılar sonucunda buraya geldi” diye konuştu. 
 
Kara, Irak’tan temel taleplerinin ise hava saldırılarına karşı Türkiye’yi uyarması olduğunu söyledi. 
 
IRAK ORDUSU GERİ ÇEKİLDİ
 
Irak Ordusu’na bağlı güçlerin geri çekildiğini, önümüzdeki günlerde Irak’tan bir heyetin kampa ziyarette bulunacağını aktaran Kara, “Eğer halk teslimiyeti kabul etseydi, o cennet gibi ülkesini bırakıp Mexmûr ovasına gelmezdi. Halk ne iktidarlarını ne de zulümlerini asla kabul etmeyecektir. Saldırılar karşısında bu halk sonuna kadar direnecektir” şeklinde konuştu. 
 
'BİRLİK OLURSAK GÜÇ OLURUZ'
 
Kara, Mexmûr halkının iradesine dönük her türlü saldırıya karşı direneceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu uğurda canımızdan olsak da direniriz. Bizim mücadelemiz ve felsefemiz bu ilkeler üzerinedir. Halk hiç bir zaman direnmekten vazgeçmeyecek. Bundan sonra doğru ve önemli adımların atılacağına inanıyoruz. Bu süreçte Kurdistan'ın birçok yerinde bize destekler geldi. Bu da bize eğer birlik olursak, güç olacağımızı gösterdi. Eğer taleplerimizde haklı isek, onları elde etmek için sonuna kadar direniriz." 
 
MA / Zeynep Durgut