‘Hayati tehlikesi bulunan hasta tutuklu Dikmen serbest bırakılsın’

img
İSTANBUL - İHD İstanbul Şubesi, bu haftaki “F Otumu” eyleminde hayati tehlikesi süren hasta tutuklu İlhan Dikmen’in serbest bırakılması çağrısında bulundu. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturumu" eyleminin 575’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. “Tedavi haktır engellenemez” pankartının taşındığı eyleme, çok sayıda insan hakları savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisi katılırken, sık sık, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta tutuklular serbest bırakılsın” sloganları atıldı. 
 
Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Leman Yurtsever yaptı. 
 
3 AYDA 13 TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ 
 
Yıl içerisinde yaşamını yitiren hasta tutuklulara değinen Yurtsever, “Ağır hasta mahpuslar, hangi tip hapishanede tutulurlarsa tutulsunlar, yaşam ile ölüm arasında bir çizgide, tedavi ve insan onuruna yaraşır imkanlardan yoksun,  işkenceye dönüşen bir yaşama mecbur bırakılmakta, tedavi edilebilir hastalıkları ölümle sonuçlanmaktadır. Ne yazık ki, tedavi hakkının engellenmesi dışında da mahpusların yaşamına tehdit oluşturan ciddi sorunlar söz konusu olup, Merkezi Hapishane Komisyonu’muzun 31 Mart günü yaptığı basın açıklamasında belirtildiği üzere; 2023 yılı başından bu yana ve tespit edilebildiği kadarıyla  4’ü hastalıkları nedeniyle, 3’ü ateşli silah ile, 6’sı şüpheli şekilde olmak üzere 2’si kadın toplam 13 mahpus yaşamını kaybetmiş bulunmaktadır” diyerek, yetkilileri uluslar arası hukuku tanımaya ve çözüm üretmeye çağırdı. 
 
HAYATİ TEHLİKE BULUNUYOR 
 
Bu haftaki oturumda 2019 yılında kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 günlük cezası nedeniyle bugün Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutuklu İlhan Dikme’nin sağlık durumunu aktaran Yurtsever, Dikmen’in 2019’da beyin kanaması geçirdiğini, uzun bir dönem yoğun bakımda kaldığını ve tedavi maksatlı 4 defa infazının ertelendiğini hatırlattı. 
 
Dikmen’in kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle 2 Nisan 2019’da tutuklanmasının ardından, o dönem tutulmakta olduğu Kandıra 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 11 Eylül 2019 gecesi geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve yüzde 85 engelli olmasına rağmen Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderildiğini hatırlatan Yurtsever, burada da tedavisi yapılmadan son olarak 30 Mart’ta Menemen R Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğini belirtti. Yurtsever, Dikmen’in daha önce geçirdiği beyin kanaması sonrası beynine takılan “şant”tan dolayı gelişen ve uzun zamandır iyileşmeyen yaradan dolayı hayati tehlikesinin bulunduğu ifade etti. 
 
TEDAVİ ÇAĞRISI 
 
Yurtsever, Dikmen’in eşinin 21, 29 ve 31 Mart tarihinde kendisiyle yaptığı görüşmelere dair kendilerine verdiği bilgileri şöyle aktardı: “Eşimin tedavi ve bakımına çok  özen gösterdik ve onu bugüne kadar hayatta tuttuk. Ancak beyninde biriken sıvının tahliye edilebilmesi için yerleştirilen şantın çevresinde gelişen ve uzun zamandır iyileşmeyen yara hayati tehlike yaratıyor. Görüşme sırasında İlhan bana  ‘6 kişilik bir koğuşa getirildim, arkadaşlar da Dersim’den ve çok yardımcı oluyorlar. Hatta plastik sandalyeyi oturma yerinden delerek tuvalet sorununu kısmen çözmüş olduk. Arkadaşlardan destek aldığım için bu tür ihtiyaçlarımı giderebiliyorum’ dedi. İlhan’ın yüzde 85 engelli raporu var, yürüme sorunu var, destek almadan hareket edemiyor,  baş dönmesi olduğu için yanındaki arkadaşları kolaylık sağlıyorlar. Tuvalet ihtiyacı için de yardım ediyorlar. İlhan’ı nihayet Menemen R Tipi Hapishanesi’ne götürmüşler, ancak infaz erteleme sürecinin hızla tamamlanması gerekiyor ameliyat olabilmesi için.”
 
Yurtsever, Dikmen ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılması için yetkilileri göreve çağırdı.