HADEP'li Tanış ve Deniz’in akıbeti soruldu

img
İZMİR - İHD, 22 yıl önce karakola çağrılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan HADEP'li Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbetini sordu.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2 hafta bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. Eylemde, “Kayıplar vicdandır, sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede?" pankartları açıldı. Bu haftaki açıklamada 25 Ocak 2001'de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve HADEP Silopi İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz’in akıbeti soruldu.
 
İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, gözaltında kaybedilen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in hikayesini şöyle anlattı: “Serdar Tanış ve arkadaşları 2000 yılında Silopi’de HADEP ilçe teşkilatı açmak üzere çalışmalara başladılar. Çalışma yürütenler, 'Benim bulunduğum bölgede HADEP açılamaz, buna asla izin vermem' diyen Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve Silopi İlçe Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can’ın ağır tehdit ve baskısı ile karşılaştılar. Tüm baskılara rağmen 3 Ocak 2001 tarihinde HADEP açıldı ve Serdar Tanış İlçe Başkanı oldu. Sonrasında baskılar daha da ağırlaştı” dedi.
 
JANDARMA KOMUTANLIĞINA ÇAĞRILDILAR 
 
25 Ocak 2001'de Silopi Jandarma Komutanlığı'ndan Tanış’ın aranarak komutanlığa çağırıldığını söyleyen Canlı, Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz ile birlikte Silopi Jandarma Komutanlığı’na gittiğini, daha sonra ise kendilerinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Canlı, “Silopi Jandarma Komutanlığı beş gün boyunca Tanış ve Deniz’i görmediklerini söyledi. Kamuoyu baskısının artması üzerine Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya, onların 25 Ocak’ta Silopi Jandarma Komutanlığı’na geldiklerini ama yarım saat kaldıktan sonra, ayrıldıklarını açıkladı"
 
'LEVENT ERSÖZ TEHDİT ETTİ'
 
Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış'ın o dönem yaptığı açıklamalara dikkati çeken Canlı, "Oğlum, ilçe teşkilatını açmaya çalışırken Levent Ersöz bizi sürekli tehdit etti. Beni, Şırnak İl Jandarma Komutanlığı’na götürdüler. Levent Ersöz, ‘Oğlun bu işten vazgeçsin, yoksa sizin için iyi olmaz’ dedi. Oğlum parti çalışmaları için Diyarbakır’a gittiğinde Levent Ersöz beni telefonla aradı. Oğlun Serdar Şırnak topraklarına ayak basarsa yaşatmam’ dedi. Oğlum Diyarbakır’dan geldiğinde Silopi İlçe Jandarma Karakolu’na çağrıldı. Gitti, bir daha da dönmedi’ dedi.”
 
DOSYA KAPATILDI
 
İHD, aydınlar, Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Komisyonu’nun Tanış ve Deniz’in akıbetinin araştırılması için devreye girdiğini anımsatan Canlı, tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Canlı, “Dosya etkin bir soruşturma yürütülmeden 2015 yılında takipsizlik kararı ile kapatıldı. Takipsizlik kararına yapılan itiraz ise Cizre Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine aileler 17 Ağustos 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, 18 Temmuz 2019 tarihinde başvuruyu zaman aşımı gerekçesiyle reddetti" ifadelerinde bulundu. 
Canlı, tüm kayıplar için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini yineledi. Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından son buldu.