Cezası biten ağır hasta tutuklu Karakaş tahliye edilmiyor

img
ANKARA - Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 30 yıldır cezaevinde bulunan ağır hasta tutuklu Adnan Karakaş’ın tehlikeli cilt hastalığı ve diğer hastalıklarına rağmen tahliye edilmediğini belirtti. 
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerin 421’inci haftasında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eyleme, çok sayıda kişi katıldı. Eylemin bu haftasında, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Adnan Karakaş’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. 
 
CEZAEVLERİNDE NEM PROBLEMİ
 
Karakaş’ın uzun yıllardır cezaevinde bulunduğunu ve kaldığı cezaevlerindeki nemli koşulların birçok hastalığa sebep olduğunu aktaran İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, “Öncelikle 2000’li yıllardan sonra Mardin Cezaevi’nde bir süreçte cilt hastalığı geliştiğini görerek, kurum doktoruna görünmüştür. Kurum doktoru pratisyen olduğu için sadece bir merhem vermekle yetinmiştir. Uzun süre hastaneye sevk edilmemiş, vermiş olduğu tüm dilekçelere rağmen ancak bir defa hastaneye götürülmüş ve hastanedeki doktor da aynı ilacı yazmakla yetinmiştir. 2014 yılından sonra Trabzon cezaevine sevk edilmiş, orada da sadece iki yıl kurum doktoruna görünmüş fakat hastalık giderek vücudunu daha da sarmıştır. Daha sonra Trabzon Farabi Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Bu hastanede 3-4 yıl boyunca çeşitli ilaçlar vererek, tedavi etmeye çalışmalarına rağmen iyileşme olmamıştır. Daha sonra sekiz ay ışın tedavisi görmüş ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen iyileşememiştir” dedi.
 
‘HASTALIK BİZİ AŞAR’ DENİLDİ
 
Tutuklu Karakaş’a, Trabzon Farabi Hastanesi’nde “Mikozis fungoides (MF) kan dolaşımında bulunan, vücudun bağışıklık sisteminde görevli hücrelerin normal görevleri dışında davranmaya başlamaları ve deriye geçmeleriyle meydana hastalık” teşhisinin konulduğunu aktaran Çevirmen, “Bu hastalık 'lenfoma' grubu hastalıklar olarak nitelendirilen kan hastalıkları içerisinde değerlendirilir. Trabzon’daki hastanenin ‘imkanların olmadığı ve hastalık bizi aşıyor’ denilerek tekrar cezaevine gönderiliyor” şeklinde konuştu.
 
TIP FAKÜLTESİ’NE GÖNDERİLDİ
 
Karakaş’ın 4 Ekim 2021 tarihinde Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini belirten Çevirmen, “Bolu’da da cilt hastalığı ilerlemiştir. Kurum doktoruna çıkıp durumumu anlatmış ve hastaneye sevk edilmiştir. 18 Temmuz 2022 tarihinde hastaneye gitmek üzere odasından çıktıktan sonra X-Ray cihazının en alt düzeyde ayarlanması nedeniyle geçememiş, bu nedenle odasına geri dönüp daha sonra tekrar kurum doktoruna sevkini yaptırmıştır. 31 Ağustos 2022 tarihinde Bolu Devlet Hastanesi’ne götürülmüş, orada da ‘onları aştığı’ söylenerek Tıp Fakültesi’ne sevk edilmiştir. Karakaş, 5 Eylül 2022 tarihinde Bolu Tıp Fakültesine götürülmüştür. Orada doktorlar çeşitli tetkiklere ve incelemelere yeni başlamışlardır” ifadelerini kullandı.
 
AYAK VE BACAKLAR LEZYONLARLA KAPLI 
 
Karakaş’ın belden aşağısının cilt kanserine yakalandığını, ayak ve bacaklarının lezyonlarla kaplı olduğunu söyleyen Çevirmen, “Karakaş, cezaevinde uzun yıllar kalmasından kaynaklı oluşan kronik eklem ağrıları, diz ağrıları ve iltihaplı romatizma hastalıklarla da mücadele ediyor, yürürken zaman zaman ayak bilekleri kendisini taşıyamadığı için yere düşüyor ve ayak tabanlarında ağrılı şişkinlikler oluyor. Yine 15 yıldan beri prostat hastalığı var ve hep aynı ilaçları kullanıyor. Prostat içinde her yıl kontrol edilmesi gerekirken, cilt hastalığı gibi son üç yıldır kontrolü yapılmamıştır. Prostat hastalığını Bolu’daki kurum doktoruna söylemiş, kurumda kendisinden kan alıp kontrol edeceklerini söylemişler ancak cevabını şu ana kadar alamamıştır” diye belirtti.
 
TAHLİYESİ ENGELLENİYOR
 
Karakaş’ın cezası az kaldığı için tahliye olup daha rahat bir ortamda tedavi yaptırmak istediğini aktaran Çevirmen, müebbet hapis cezası alan Karakaş’ın tahliyesinin de ertelendiğini belirtti. Ertelenen tahliyesi için Karakaş’ın İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettiğini ve itirazının reddedildiğini söyleyen Çevirmen, “Adnan Karakaş’ın tehlikeli cilt hastalığı ve diğer hastalıklarının tetkik ve tedavilerinin tam olarak yapılmasını ve ailesinin yanında tedavi olabilmesi için infaz erteleme gibi mahpusların özgürlüğünün önündeki engelin kaldırılarak tahliye edilmesini talep ediyoruz. Gözlem kurulu kararları nedeniyle tahliyeleri engelleme başlı başına bir hak ihlali iken ağır hasta mahpuslara uygulanması ayrıca yaşam hakkı ihlalini de beraberinde getirmektedir” şeklinde konuştu.