Cudi Dağı’nda dinamitli ekolojik kıyım

ŞIRNEX - Cûdî Dağı’nda askeri kule ve yeni yolların yapımı için kurulan taş ocağının çevresinde patlatılan dinamitler ekolojik kıyıma neden oluyor.   

 
Şirnex’e bağlı 2 bin 144 rakıma sahip Cûdî sıradağ silsilesinde ekolojik kıyım 3 yıldır devam ediyor. Cudi Dağı’nın bazı noktalarında güvenlik gerekçesiyle zaman zaman yasak sürerken, Şırnak Valiliği’nin onayıyla birçok bölgede ekolojik yıkımın devam ettiği bildirildi. “Güvenlik” gerekçesiyle insanların topraklarına, tarlalarına girmesini yasaklayan valilik, bölgede yol, kalekol, güvenlik kuleleri ve askeri üs noktalarının yapımını sürdürüyor.
 
55 KULE, 69 KİLOMETRE BETON YOL
 
Cudi Dağı’nın Silopiya (Silopi) ilçesine bakan yamacında Süryanilere ait Hesana köyü yakınında geçtiğimiz yıl kalekol inşa edildi. Köyün kırsal kesiminde bulunan on binlerce ağaç ise korucular eliyle kesilerek yok edildi. Son 4 yıl içerisinde Cûdî Dağı’nda 55 askeri kule inşa edilirken, ekolojik talanı sürdüren Şırnak Valiliği, askeri üs bölgeleri ve güvenlik kulelerine ulaşım sağlamak için 55 kilometresi Şirnex, 14 kilometresi ise Silopiya tarafından olmak üzere toplamda 69 kilometre betonarme yol inşa etti. Yolun ve kulelerin etrafında bulunan on binlerce ağaç da askerler gözetiminde korucular tarafından kesildi. 
 
DİNAMİT PATLATILIYOR
 
Askeri güvenlik kuleleri, üs bölgeleri ve bunlara giden betonarme yolların yapımı için, Cifanê köyünün kırsal kesiminde bir taş ocağının kurulduğu belirtildi. Bölgede çekilen görüntüde, dağın birçok noktasındaki faaliyetler, ekolojik talanı gözler önüne seriyor. Taş elde etmek için dağın farklı noktalarında dinamitler patlatılarak doğaya büyük zarar veriliyor. Dinamitlerle delik deşik edilen dağda, patlamalarda birbirinden ayrılan kayalar ise büyük iş makinaları ile taş ocağına taşınıyor. Korucular, bölgede yaşanan talanın görüntüsünü çekip sanal medya hesaplarından paylaşıyor.