İkizköylülerden kömür isyanı

img
MUĞLA - Kömürlü termik santrallerin ve kömür madenciliğinin son bulmasını isteyen İkizköylüler, “Doğayla uyumlu bir yaşamı bugünden ve beraberce inşa edelim" dedi. 
 
İkizköy Çevre Derneği, Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif tarafından başlatılan '2030'da Kömürsüz Türkiye' kampanyası kapsamında Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı direniş alanında basın açıklaması düzenledi. "2030'da kömürsüz Türkiye istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya çevre ilçelerin yanı İzmir ve Aydın'dan da çok sayıda ekoloji örgütü ve onlarca yurttaş katıldı. 
 
Basın metnini okuyan İkizköy Çevre Derneği Başkanı Nejla Işık, “Kömürden Adil Çıkış Hedef: 2030 Bildirisi”ni okudu. Yıllardır kömürün gölgesinde, yaşam mücadelesi verdiklerini kaydeden Işık, "Sadece bugünümüzü değil yarınlarımızı kömürün ipoteğinden kurtarmak için doğayı ve yaşamı savunmanın, tek çözüm olduğuna inanıyoruz. Kömür madenciliği ve kömürlü termik santraller, atalarımızla kadim bağlarımızı kopardı. Tarlalarımızı kaybettik, köylerimizi terk etmek zorunda kaldık, sevdiklerimizden ve toprağımızdan ayrıldık. Doğup büyüdüğü yerleri terk etmek istemeyenler, madene inmek veya santralde çalışmak zorunda kaldı" dedi. 
 
'KÖMÜRÜN VADESİ DOLDU'
 
Her gün kömürün zehirlediği kirli havayı soluduklarını söyleyen Işık, "Kanser olduk, çocuklarımız ve gençlerimiz sinsi hastalıklara yakalandı. Oysa li enerjimizi üretmek için kömüre muhtaç olmadığımızı ve başka türlü bir yaşamın mümkün olduğunu biliyoruz. Dönüşüm kaçınılmaz, kömürden çıkışı hemen bugün konuşmaya başlamalı ve kömürsüz bir geleceğe hazırlanmak zorundayız. Doğayla uyumlu bir yaşamı bugünden ve beraberce inşa edelim" diye belirtti. 
 
'GELECEK KUŞAKLAR İÇİN'
 
Gelecek kuşaklara daha temiz bir dünya bırakmak için kömürün terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Işık, "Bu enerji dönüşümü doğa koruma alanları, orman, tarım alanları, su varlıkları üzerindeki baskıyı arttırmayacak şekilde planlanmalı, dönüşümde biyolojik çeşitlilik gözetilmeli, arazi kullanımı kararları planlı ve bütüncül politikalarla verilmeli, gıda güvencesini temin eden verimli tarımsal araziler korunmalı, yöre insanının ekolojik ve sosyal hakları gözetilmeli. Ancak bu sayede iklim krizinin doğa ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri ile mücadele edebiliriz" diye konuştu.
 
BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI 
 
Basın açıklamasının ardından kömürlü termik santral ve kömür madenciliği üzerine bir forum düzenlendi. Farklı bölgelerde ekolojik talana karşı mücadele eden yurttaşlar forumda söz alarak, mücadelenin birleşik sürmesi için çağrıda bulundu.