Çimento fabrikasına karşı çıkanlara soruşturma

img
MUĞLA - Menteşe-Yatağan arasında yapımına devam edilen çimento fabrikasını protesto eden 100’ü aşkın yurttaş hakkında soruşturma açıldı. 
 
Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesi Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde yapımına devam edilen entegre çimento fabrikasına karşı eylem yapan köylüler ve yaşam savunucuları ifadeye çağrıldı. 3 Nisan günü çimento yapımı için kullanılan klinker kazanı ve fırının fabrika bölgesine çıkacağı haberi üzerine yolu kapatarak iş makinalarının fabrikaya çıkmasını engelleyen 100’ü aşkın köylü ve ekolojiste soruşturma başlatıldı. 
 
“Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu”, “İş ve çalışma hürriyetini ihlali suçu” ve “Kamu görevlilerine karşı görevi yaptırmamak için direnme suçu” iddiasıyla ifadeye çağrılan köylüler ve ekolojistler, ifade vermeden önce Hamdi Bey Karakolu önünde açıklama yaptı. 
 
‘ÇED İPTAL EDİLSİN’
 
Açıklama yapan Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi Eş Sözcüsü Fidan Eroğlu, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) iptal davasında bilirkişi heyetinin raporunda iddialarının doğrulandığını söyledi. Bilirkişinin raporunda belirttiği olumsuz görüşleri 1,5 yıldır yetkililere anlatmaya çalıştıklarını belirten Eroğlu, “Mahkeme bu bilirkişi raporunu temel alarak gecikmeden yürütmeyi durdurma kararı vermeli ve bakanlığın verdiği ÇED olumlu raporunu iptal etmelidir. Menteşe belediyesi de hiç gecikmeden çimentocu şirkete verdiği yapı inşaat ruhsatını iptal etmeli ve fabrika inşaatı kapısına mühür vurmalıdır” dedi. 
 
‘ŞİRKET YETKİLİLERİ YARGILANMALI’
 
Çimento fabrikası projesine karşı vermiş oldukları mücadelenin yargılanamayacağını vurgulayan Eroğlu, yargılanması gerekenlerin, ÇED raporunu hazırlayanlar ve bunu onaylayanlar olduğunu kaydetti. Çevrenin korunmasının devletin yanı sıra yurttaşların da hakkı ve görevi olduğunu ifade eden Eroğlu, “Yaşam alanlarımızı korumak ve sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal ve yasal hakkımızdır. Bunun için mücadele ettiğimiz gerekçesiyle yargılanamayız. Bizlere isnat edilen bütün suçlar düşürülmeli, çimentocu şirket yetkilileri yargılanmalıdır” dedi.