Köylülere baskı: Ağaçları kesmezseniz korucular kesecek

img
ŞIRNEX - Cudi Dağı eteklerinde bulunan köylerde yaşayan yurttaşlar, ormanlık alandaki ağaçları kesmeleri için baskı gördüklerini belirterek, valiliğin “köyü yeniden inşa etmek için ağaçları kesiyoruz” dediğini belirtti. 
 
Şirnex’in Besta bölgesi ile Cudi, Gabar ve Cilênimêja dağlarındaki ağaç kıyımı, askerlerin gözetiminde korucuların eliyle iki yıldır aralıksız sürüyor. Silopiya’ya bağlı Sorbitnê köyünde ağaç kıyımı devam ederken, Biliga köyünde ise köylülere ağaçları kesmeleri yönünde baskı uygulanıyor. 
 
VALİLİK: KÖYÜ İNŞA EDECEĞİZ 
 
Ağaç kıyımına karşı yurttaşlar, Şırnak Valiliği’ne giderek ağaç katliamının durdurulmasını istedi. Ancak valilik yurttaşlara, “köyü yeniden inşa etmek için ağaçları kestiriyoruz” yanıtını verdi. Bu duruma tepki gösteren köylüler, ağaç kesimini kabul etmediklerini belirtti. 
 
AĞAÇLARI KESMELERİ İSTENİYOR 
 
Silopiya’nın Biliga köyünden Yusuf Deniz (67), yaşadıkları köy sınırlarında bulunan ormanlık alandaki ağaçları kesmeleri yönünde baskı gördüklerini belirterek, “Bölgemizde dokunmadıkları yer kalmadı. Bêspin Beldesi sınırına kadar ağaç kesimi başlattılar. Bir taraftan köyü yeniden inşa edeceğiz diyorlar, diğer taraftan ağaçları kesiyorlar. Ağaçlarımızı kestikten, köyü çırılçıplak bıraktıktan sonra o köyün ne anlamı kalır? Ne bizim köyde, ne de başka bir alanda ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Ağaçlar kimsenin malı değil, bu topraklarındır” diye tepki gösterdi. 
 
YETKİLİLER: KIŞIN TÜM AĞAÇLARI KESECEĞİZ 
 
“Güvenlik” adı altında ağaçların kesildiğini kaydeden Deniz, “Köydeki bütün ağaçları keseceklerini söylüyorlar. Elimizden geldiği kadar ağaçların kesilmesine izin vermeyeceğiz. Geçtiğimiz günlerde köylüler Vali ve Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü ile görüşmeye gitti. Yetkililer, ‘bu kış bütün ağaçların kesilmesi gerekiyor’ yanıtı verdi. Köyümüze girmemize dahi izin verilmezken, ağaçları köyün yeniden inşası için kestiklerini söylüyorlar. Kimsenin buna karşı sessiz kalmasını istemiyoruz. Ağacın olmadığı, yeşermediği yerde insan da olmaz” şeklinde konuştu.  
 
SÊGİRKÊ’DE 7 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA KESİM 
 
Ağaç kesiminin olduğu Sorbitnê köyünden İlyas Yagan (69) ise, 7 bin dönümlük bir alanda ağaç katliamı yapıldığını belirterek, “Ağaçlarımızı kesenler Sêgirkê korucularıdır. Köyümüzün 4 bine yakın bir nüfusu var. Dava açtık ama sonuç alamadık. ‘Ağaç kesimi yoktur’ diyenler gelip köyümüze baksınlar. Yüzlerce armut ve badem ağacı kesilmiş. Dünya görsün artık, bu hak mıdır? Yetkililer, ‘siz kesmezseniz, korucular kesecek’ diyor” ifadelerinde bulundu. 
 
Köylüler, ağaç kıyımına karşı kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.