Sarım Çayı’nda HES projesinin iptali için Danıştay’a başvuru

img
ÇEWLÎG - Sarım Çayı Havzası’nda yapılması planlanan HES için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilirken, bölge halkı Danıştay’a yürütmeyi durdurma başvurusu yaptı. 
 
Çevlîg’in Dara Hênî (Genç) ilçesi ile Amed’in Licê ilçesi arasında yer alan Sarım Havzası’nda yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) projesine geçen günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi. Bölge halkı ise söz konusu HES’e karşı Danıştay’a yürütmenin iptali için başvurdu. 
 
EKOSİSTEM YOK OLACAK
 
Danıştay’a başvuran avukat Barış Yıldırım, köylülerin uzun süredir projeye itiraz ettiğini belirterek, “Dicle Havzası, baraj ve HES projeleriyle yok ediliyor.  Proje kapsamında 2 regülatör, 5 bent, 3 iletim tüneli, 1 yükleme havuzu ve 1 devri boruyla beraber bir de santral binası düşünülüyor. Proje kapsamında aynı şekilde, kırma eyleme tesisi ve beton santrali planlanıyor. Projenin yürütülmek istendiği saha, Bern Sözleşmesi’ne göre, havzada korunması gereken Flora ve Fauna bitki türlerini içinde barındırıyor. Bu açıdan proje hukuka aykırıdır. Dicle Havzası’nda yapılmayan baraj ve HES neredeyse kalmadı. Dicle’den geriye sadece Sarım Çayı kalmış durumda. Dicle Havzası’nın akan tek kolu çaya da HES yapılırsa, geri dönüşümü olmayacak bir zarar söz konusu olacak. Bölgede su samurları var, HES’in yapılması halinde su samurları ve birçok canlı türünün yaşam alanı yok olmakla birlikte ekosistem yok edilecek. Projenin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor” dedi.
 
ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, proje ile ilgili yaptığı duyuruda, “Bingöl ili Genç İlçesi Dicle Havzası, Sarım Çayı ve yan kolları üzerinde Silvan Elektrik Üretim LTD.ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (88,886 MWm – 86,279 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup; Bingöl Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir” diye belirtmişti.