Çukurca’da ağaç kıyımı

img
HAKKARİ - Çukurca’da 1990’lı yıllarda boşaltılan ve özel güvenlik bölgesi ilen edilen birçok köy ve yaylada kurulan askeri üs bölgelerinde ağaç kıyım yapılıyor.
 
Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Bilêcan, Marûfan, Şîvişk, Ziyaniş, Bêtût, Erbûş, Êrij, Ertuş, Şîwarezan bölgeleri, 1990'lı yıllarda boşaltılarak "Özel Güvenlik Bölgesi" olarak ilan edildi. Yasaklanan bölgelerin tamamında 2016 yılından bu yana askeri üs bölgeleri ve sınır hattı boyunca askeri yol yapılıyor. Çukurca ilçesine bağlı 9 köy ve yaylada yapılan askeri yol ve üs bölgeleri nedeniyle ağaçlar kesiliyor.
 
AĞAÇLAR KARAKOLDA TOPLANIYOR 
 
“Özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen yerlere taşeron firmalara bağlı işçiler bölgedeki karakollarda kimlik kaydı ve üzerlerindeki telefonlar alındıktan sonra ağaçların kesildiği alanlara götürülüyor. Bölgeye götürülen işçiler tarafından ağaçlar kesildikten sonra iş makineleriyle kamyonlara yüklenerek askeri bölgelere götürülüyor. Kesilen ağaçlar genellikle, Êrij ve Ertuş köylerinde bulun askeri karakolların önlerinde toplanılıyor.
 
YAKILMAK İÇİN KESİLİYOR
 
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bölgede ağaç kıyımının 2018 yılından bu yana yapılan yol ve askeri üs bölgelerinde yaşandığı aktarılırken, kesilen ağaçların ise satılmadığı yine aynı bölgede kurulan askeri karakol ve üs bölgelerinde kış aylarında yakacak olarak kullanıldığı aktarıldı. Ulaşılan görüntülerde ağaçların helikopter pistinde kesildiği görülüyor.