Köylüler talana karşı 2 dava açtı

img
ŞIRNAK - Mardin eski Milletvekili Süleyman Bölünmez’in Şırnak’ın Gundikremo köyünü talana açmak istemesine karşı iki ayrı dava açılırken, köylüler, topraklarına dönmek istediklerini söyledi.  
 
Bölgede kurulan kömür ocakları ve maden araması nedeniyle ekolojik talan sürüyor. Daha önce birçok kez gündeme gelen ve bölgede maden ocaklarının neredeyse tamamını işleten AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez'in babası Mardin eski Milletvekili Süleyman Bölünmez, Cudi Dağı’nda maden için kazılmadığı alan bırakmadı. Şırnak’ın Gundikremo köyüne göz diken Bölünmez, maden aramalarını sürdürürken, köylülerin tapularına da göz dikti. Yaşanan duruma karşı köylülerin tepkisi büyürken, CHP Konya eski Milletvekili ve avukat Atilla Kart, köylülerin avukatı Abdurrahman Karabulut, Şırnak Barosundan avukat Filiz Ölmez ile yurttaşlar sabah saatlerinde köye giderek incelemelerde bulundu.  
 
Yapılan inlemelerin ardından heyet, Şırnak Valiliği’nin önüne gelerek açıklama yaptı. Açıklamaya, avukatlar ile köyleri yakılarak göç ettirilen yurttaşlar katıldı. Açıklamada, "Atalarımızdan miras kalan köyümüze sahip çıkmak için buradayız", "Adaletin kuvveti, kuvvetlinin de adil olması gerekir" ve "Süleyman Bölünmez ve yandaşları: Dedelerimizden miras olan köyümüzden kirli ellerinizi çekin" pankartları açıldı.
Davanın avukatları Karabulut ve Kart, Bölünmez’in Gundikremo köyünde başlattığı talana karşı Danıştay ve Mardin İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
 
‘BÖLÜNMEZ DEĞİL, BÖLÜCÜDÜR’
 
Açıklama öncesi köye ilişkin bir çocuk şiir okurken, Hacı Kanıt isimli yurttaş, köylerinin talan edildiğini belirterek, “Dedelerimizden kalan bir miras var. Bizim köyümüz şu an resmen talan ediliyor. Biz bunu istemiyoruz. Süleyman Bölünmez buraya gelerek köylüleri birbirine düşürdü. Birbirimizle konuşamıyoruz. O Bölünmez değil, bölücüdür. Köyümüzü yok etmişler. Köyümüzden ne istiyorsun? Direnişimiz devam edecek ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Adaletin önünde onun burnundan fitil fitil getireceğiz” dedi.
 
‘ANILMIŞ KÖYÜ GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKIYOR’
 
Av. Atilla Kart, 89 ve 90’lı yıllarda yaşanan çatışma ortamlarından kaynaklı devlet eliyle Gundikremo köyünün boşaltıldığını hatırlatarak, “Bu köydeki insanlar da Cizre, Silopi ve Şırnak’a yerleşmişler. Ama köylerinden hiç kopmamışlar. Evlerine ve bağlarına sahip çıkıyorlar ve ayakta kalması için sürekli köylerine ziyarette bulunmuşlar. 600 yıllık bir yaşanmışlık var orada. Ama birileri geliyor bu insanların malına ve mülküne, bağ ve bahçelerine el koyuyor. Yetmiyor atalarının geçmişini yok ediyor. Buradaki insanlar mülkiyetlerine ve miraslarına sahip çıkmak için buradalar. Unutmasınlar ki halkın haklı mücadelesi karşısında bu insani mücadele karşısında bırakın Süleyman Bölünmezleri, hiç kimsenin bizim için bir önemi ve anlamı yok. Haklı olmanın gücüyle bu mücadeleyi verecekler. Anılmış köyü anılarına ve geçmişine sahip çıkıyor” diye konuştu.
 
‘DANIŞTAY’A DAVA AÇTIK’
 
24 Şubat 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı işlemi için Danıştay’a, 3 Şubat 2022 tarihli Türkiye Kömür İşletmelerinin işlemlerine karşı da Mardin İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını söyleyen Kart, “Hukuk mücadelemizi sürdürüyoruz. Karşımızda kim olursa olsun kararalı bir şekilde hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunu herkes bilsin. Provoke etmek isteyenlerin oyununa gelmeyiz. Biz hak ve hukuk yolunda mücadelemizi verdik vereceğiz. Köyde hala okul ve sağlık ocağının kalıntıları bulunurken, bugün birileri gelmiş bu köyü haritadan silmek istiyor. Adalete erişim için hak ve hukukumuzu korumak için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bunu o devlet gücünü kötüye kullanarak, devletin hukuka aykırı işlemlerle verdiği işlemlerin arkasına sığınarak orada oldubitti yaratmak isteyenlere, onların kulağına küpe olsun diyoruz. Biz sizi uyarıyoruz. Bir kömür ocağı işletmesini, işletenleri uyarıyoruz. Diyoruz ki; siz yenileceksiniz, siz mağlup olacaksınız. Çünkü biz haklıyız. Çünkü biz hukuka ve adalete inanıyoruz. Yapılan bu işlemlerin hepsi Ankara kaynaklı” diye belirtti. 
 
‘BÖLÜNMEZ MUHATABIMIZ DEĞİLDİR’ 
 
Daha düne kadar bağ, bahçe ve köyü tahrip eden iş makinelerinin bugün ki köy ziyaretlerinde bu araçları göremediklerine dikkat çeken Kart, “Köye gittiğimiz sırada bugün o iş makinaları yoktu. Çünkü suçluluk telaşı içindeler. Çünkü suçüstü yakalanmak istemediler. Ama onların yarattıkları suç delilleri orada duruyor. Bölünmez’in her söylediğine bir hikmet yüklemeyelim. Süleyman Bölünmez dediğiniz kimdir? Tüm hukuksuzluğu ayakta tutmak için her şeyi söyler. Bu anlamda Süleyman Bölünmez bizim muhatabımız değildir. Bizim muhatabımız o işlemi tesis eden devlet yönetimi, kimse onların o işlemine karşı biz yargı ve hukuk yolundan mücadelemizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘ADALET İSTİYORUZ’
 
Köylülerden Besna Gülçen ise, adalet istediklerini belirtirken,  Şirin Acet de, “Diğer köyler serbestken biz kendi köyümüze gidemiyoruz. Neden biz köyümüze gidemiyoruz? Köye gitmek istiyoruz ama Bölünmez bize yasaklamış. Bağ ve bahçelerimizin hepsi yok oldu. Köyümüze ve topraklarımıza dönmek istiyoruz” dedi.