Marmara Gölü için Ombudsman’a başvuruldu

img
MANİSA - Marmara Gölü’nün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanlış politikaları sonucu kuruduğunu belirten Doğa Derneği, Bakanlığın rolünün ortaya çıkarılması amacıyla Ombudsman’a başvuruda bulunduğu.
 
Doğa Derneği, Manisa Gölmarmara ilçesinde bulunan ve uzun zamandır kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Marmara Gölü için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvuruda bulundu. Gölün kurumasına hatalı karar, ihmal ve plansızlığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yol açtığını belirten dernek, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan niteliği taşıyan ve Ramsar Sözleşmesi’ne göre korunması gereken Marmara Gölü için idarenin doğa ve insan haklarına aykırı tutum ve davranışlarını sonlandırması istendi. Yine başvuruda, Marmara Gölü’nün yasal mevzuata uygun bir şekilde korunması ve eski haline dönmesi için gölü besleyen kanallardan su verilmesi talep edildi. 
 
YÜZDE 98’İ YOK OLDU
 
Gölün barındırdığı biyolojik ve kültürel değerleriyle ender sulak alanlardan biri olduğu vurgulanan açıklamada, “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği hükümlerine göre mutlak koruma altında olması gereken bir sulak alan ekosistemi. Göl, kuşlar açısından önemli bir konaklama, beslenme ve üreme alanı. Türkiye’deki 184 Önemli Kuş Alanı’ndan ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri. Geçtiğimiz yıllara kadar kış aylarında gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülmekteydi. Alana Önemli Doğa Alanı statüsünü kazandıran göl, Türkiye’ye endemik balık türleri için de yaşam alanıydı. 2011 yılından 2021 yılına kadar geçen 10 yıllık süreçte, yanlış planlama ve uygulamalar sebebiyle, göl yüzey alanının yüzde 98,18’lik bir kısmı yok oldu” denildi.
 
BALIKÇILAR GÖÇ ETTİ
 
Ana besleme kaynağı olan Gördes Çayı’nın DSİ’nin yaptığı Gördes Barajı nedeniyle göle ulaşmasının engellendiği belirtilen açıklamada, “Gediz Nehri’nden göle su pompalanması için kullanılabilecek olan Ahmetli Regülatörü de yine İdare tarafından çalıştırılmıyor. Kurumadan dolayı sadece biyo çeşitlilik değil, göl kıyısındaki sosyo-ekonomik yaşam da tahrip oldu. Kooperatif eliyle yürütülen balıkçılık tamamen sona erdi. Bu nedenle yöredeki kimi balıkçı aileleri bölgeden göç etmek zorunda kaldılar” ifadeleri yer aldı.
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
 
Doğa Derneği hukuk danışmanı Av. Cem Altıparmak ise, başvuruyla ilgili “Kamu İdaresinin hatalı kararları, ihmali ve plansızlığı sebebiyle Marmara Gölü’nün kurumuş olması, iklim krizinin olumsuz sonuçlarını derinleştiren bir etkiye yol açıyor. Bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması ve doğanın haklarının korunması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığımız başvuru, Türkiye için de bir ilk. Bu başvuru, doğanın hakları için çalışan sivil toplum kuruluşlarının savunuculuk faaliyetlerine olumlu bir katkı sağlayacak. Marmara Gölü’ne ivedilikle su verilmesi ve göl çevresindeki su tüketiminin azaltılması için başvurumuzun olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.