Kolombiya ELN ile diyalogu yeniden başlatmak istiyor

  • dünya
  • 12:03 12 Ağustos 2022
  • |
img
HABER MERKEZİ - Kolombiya hükümeti, Gustavo Petro’nun cumhurbaşkanı seçilmesi ardından Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile diyalogu yeniden başlatmak istediğini duyurdu.
 
Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Levya, Küba’nın başkenti Havana’ya ziyaret gerçekleştirdi. Levya ve Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ortak basın toplantısı düzenledi. Levya, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun  “Barışı sağlamak için önerdiği yolu başlatmak için bu barış ülkesinde Ulusal Kurtuluş Ordusu ile diyaloğu sürdürmeyi arzuluyoruz” dedi.
 
Küba Dışişleri Bakanı Rodriguez, de “ELN ile diyalogu yeniden başlatmak ve barış yolunda ilerlemek için bunun bir fırsat olduğunu” söylerken, Küba’nın “tarafların hizmetinde olacağını” ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Gustavo Petro perşembe günü yaptığı açıklamada Kolombiya hükümetinden bir delegasyonun, ELN ile barış niyetini değerlendirmek için Küba’ya ziyarette bulunduğunu söyledi.
 
2016 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC arasında tarihi barış anlaşması sağlanmıştı. ELN ile daha önce başlatılan diyalog, 2018 ile 2022 arasında cumhurbaşkanı olan aşırı sağcı Ivan Duque tarafından kesilmişti.
 
Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric de ELN ile yapılacak müzakereler için garantör olacaklarını açıkladı.